Ziua Logo
  Nr. 4165 de vineri, 22 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
La Piovra inhata Romania
-- Mafia italiana isi spala banii cumparand terenuri si cladiri la noi in tara * Dezvaluirea a fost facuta ieri, la Bucuresti, de seful Politiei italiene Antonio Manganelli * Banii negri provin din afacerile cu droguri
Expansiunea mafiei italiene pe continent a fost determinata de amplele operatiuni ale autoritatilor italiene impotriva organizatiei criminale din Peninsula, precum si de reglarea conturilor intre clanuri. Procurorul Nicola Gratteri arata, in cartea sa "Fratelli di sangue" (Frati de sange), ca organizatia mafiota italiana 'Ndrangheta a investit, in Romania, profiturile obtinute din afacerile cu droguri. Banii murdari ai clanului au fost investiti si in Ungaria, Polonia si Rusia, sustine procurorul.
Presa italiana relata luna trecuta ca autoritatile din Peninsula deruleaza o operatiune de neutralizare a unei retele infractionale extinse, specializata in trafic international de droguri, care dispunea de celule operative in mai multe tari, printre care si Romania.
Ziarul francez arata ca, de mai multi ani, expertii italieni anti-mafia au semnalat prezenta organizatiei 'Ndrangheta in Romania si Ungaria.
Sub titlul "La Romania prossima terra di conquista'', ziarul italian publica un articol despre noua "fizionomie" a organizatiei mafiote calabreze. 'Ndrangheta priveste dincolo de granitele nationale.
"Investeste in activitati comerciale la Berlin ca si in Romania", se mai arata in material, citat de Rompres. Panza mafiota devine din ce in ce mai puternica in Europa, cu fiecare conflict intre clanuri. "Este un fenomen clasic", aprecia presedintele Observatorului crimei organizate din Geneva, Nicolas Giannakopoulos, citat de Mediafax. "Singura noutate e ca mafiile se indreapta si spre est", adauga acesta.
Daca in Republica Ceha, Ungaria si Romania s-a cuibarit de ceva timp mafia calabreza, 'Ndrangheta, celelalte mafii "nu au ramas cu bratele incrucisate". Mafia italiana isi revigoreaza ramificatiile in Europa. Iar acesta nu e un hazard. "E mai degraba o regula", a spus expertul. In Europa mai activeaza si mafia rusa. Temuta la randul ei, aceasta incearca sa se extinda in cat mai multe tari. Pana acum, sub influenta ei au intrat tarile din fostul spatiu sovietic, precum Ucraina sau Moldova.
O societate globala
'Ndrangheta este in pas cu vremurile, este o societate moderna, globala. Are un rol de prim ordin in traficul international de droguri, detinand aproape in totalitate monopolul distributiei cocainei columbiene, nu numai in Italia, ci si in restul Europei. Este atat de puternica in acest domeniu, releva rapoartele politiei, incat s-a intamplat sa garanteze in fata unor "cumparatori" insolvabili din organizatia siciliana "Cosa nostra", cum ar fi bossul Salvatore Miceli sechestrat de traficantii de droguri columbieni. 'Ndrangheta provine din regiunea Calabria. Familiile care constituie aceasta organizatie criminala se numesc 'Ndrine in dialectul calabrez. Multa vreme, 'Ndrangheta a stat in umbra Cosei Nostra siciliene. De la inceputul anilor '90, situatia s-a schimbat.
Cu un venit anual evaluat la 35 miliarde de euro, 'Ndrangheta este cotata ca una dintre cele mai puternice structuri de tip mafiot ale Europei. Se estimeaza ca aproximativ 7000 de persoane se afla in serviciul organizatiei, fiind impartite in aproximativ 100 de clanuri.
Saptamana aceasta a fost arestat capul mafiei din Calabria, Pasquale Condello, poreclit "Supremul", in varsta de 57 de ani, care a fost urmarit timp de 20 de ani. "Clanul Condello este unul dintre cele mai feroce familii din mafia 'Ndrangheta, au spus procurorii. Anul trecut mafia siciliana a primit o grea lovitura. Salvatore Lo Piccolo, care a fost in fruntea mafiei siciliene timp de 20 de ani, a fost retinut, impreuna cu fiul sau si alti doi colaboratori. Cei patru figurau pe lista celor mai cautati mafioti din Italia. Arestarile au fost facute intr-un moment simbolic, in ziua in care orasul Palermo isi omagia victimele Cosei Nostra. Lo Piccolo, in varsta de 65 de ani, preluase conducerea Cosa Nostra odata cu arestarea lui Bernardo Provenzano, cea mai cautata persoana de pe teritoriul Italiei, care a reusit sa se ascunda de autoritati timp de 40 de ani.
Tinta, piata imobiliara
Seful Politiei Italiene, Antonio Manganelli, aflat in Romania, a sustinut ieri, ca numarul mafiotilor italieni prezenti in tara noastra nu este foarte mare, acestia nefiind de un rang prea mare, nefacand parte din structuri organizate. De asemenea, Manganelli a spus ca principala tinta a mafiotilor italieni din Romania o reprezinta piata imobiliara.
Operatiunea "Dracula"
Capturarea lui Francesco Schiavone in 2004, care locuia in Romania, fiind boss-ul Camorrei, mafia napoletana, la periferia orasului polonez Cracovia, in urma operatiunii "Dracula", a fost considerata de presa italiana o mare reusita a anchetatorilor, inclusiv acelor romani.
Cotidianului Il Mattino titra la acea vreme ca Schiavone se asociase cu infractori care aveau un cazier tot atat de incarcat ca al sau si care erau pe cale sa transfere in tari din Europa de Est, centrala operativa si de afaceri a organizatiei criminale. Suspiciunile Brigazii Mobile din Caserta au fost confirmate. Politia romana a arestat la jumatatea distantei dintre Cluj si Bucuresti trei apropiati ai lui Schiavone, printre care si un cumnat de-al acestuia. Cotidianul italian avansa la acea vreme si ipoteza unui summit al Camorrei, o reuniune la care urmau sa participe si alte personaje de prima marime ale clanului, care ar fi venit la Bucuresti odata obtinuta unda verde de la Schiavone. Pentru anchetatorii din Caserta nu existau indoieli: clanul lui Schiavone transferase la acea vreme in Romania, Ungaria si Polonia bani, dar si o parte din centrala operativa. Acesta alesese tari din Europa de Est nu numai pentru a recicla banii din estorcari in activitati aparent legale, identificate atunci de Brigada Mobila din Caserta la Barlad, unde locuia Schiavone - dar si pentru a-si consolida alianta cu traficanti de arme din fosta URSS.
Capturati in Romania
In ultimii opt ani, mai multi membri ai mafiei italiene au fost arestati in Romania. La inceputul acestei saptamani, autoritatile romane au capturat un important membru al Cosa Nostra, dat in urmarire internationala din 2007, pentru apartenenta la o organizatie criminala de tip mafiot, trafic de droguri, trafic cu arme si atacuri la comanda.
Vincenzo Spoto (foto), de 50 de ani, a fost prins la Constanta. Interpol Roma a comunicat ca italianul este un membru important al Cosa Nostra. Paulo Sartori, reprezentantul ministerului italian de Interne in Romania, a declarat, contactat de ZIUA, ca Spoto locuia la Constanta de peste zece ani, acolo unde se casatorise. Mafiotul a venit in Romania in 1997, iar pe perioada sederii la Constanta a avut contacte cu lumea interlopa, fiind vizat si intr-un caz de frauda cu carduri bancare. Condamnat in Italia la aproximativ 25 de ani de inchisoare pentru crima, Antonio Constantini, unul dintre conducatorii gruparii mafiote Sacra Corona Unita a fost prins anul trecut la Craiova. Sartori declara ca in 1986 fratele italianului a fost ucis. Cinci ani mai tarziu, Antonio Constantini a aflat cine este ucigasul fratelui sau si a ordonat lichidarea acestuia, fara a fi prins insa de politie. Italianul avea in Romania un nume fals, Jeancarlos, si avea o firma care se ocupa cu importul si exportul cafelei.
Alberto Spada, un alt membru al gruparii mafiote Sacra Corona Unita, a fost arestat de autoritatile romane in anul 2003. Italianul se ocupa cu traficul de droguri pe teritoriul Romaniei si avea de ispasit o pedeapsa de 12 ani de inchisoare. In 2002, a fost arestat la Timisoara un alt membru al gruparii Sacra Corona Unita. Giuseppe Gazzo, din Verona, era acuzat de contrabanda internationala cu tigari. Un alt mafiot capturat in Romania in 2005 a fost Augusto Di Noia, membru al gruparii La Camorra. Prins la Bucuresti, acesta se ocupa cu producerea si traficul de stupefiante. Gruparea din care facea parte actiona atat in Italia, cat si in alte tari din Europa. Un alt cap al mafiei italiene, traficant international de droguri, deosebit de periculos, a fost retinut tot la Craiova in 2005. Francesco Perspicace era dat in urmarire internationala prin Interpol, pentru executarea unei pedepse cu inchisoarea de 60 de ani pentru trafic de stupefiante. Un membru al Cosei Nostra, Carmelo-Sebastiano Farale, a fost prins de politistii din Arad in urma cu opt ani.
Pagina realizata de Bogdan GALCA 
 Afisari: 2487  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
SILVIANEI   de Nituc
Tot noi ii cucerim sub domnia traiana!   de Nituc
expansiunea mafiei democratiei occidentale!! a fost incurajata cu:ia mai democratizati'i   de silviana
Partea proasta e    de Cos
Cum sa lasa Mafia pe verii de ginta latina - mai ales ca in Romania nivelul de trai este mai    de ionion
mafia    de BeDeii vechi si NOI
Imobiliare in Romania=Nufarul   de Tudor190
A r h i v a
  Mesagerul    7 comentarii
  Un milion de protestatari la Belgrad pentru Kosovo    59 comentarii
  Guvernul cu taxa inversa    2 comentarii
  PNL prefera Nastase    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 La Piovra inhata Romania (2487 afisari)
 Operatii estetice extreme (1682 afisari)
 Razboi intre greii modei (1593 afisari)
 Moartea baroniadei. Baronii se intorc (1511 afisari)
 Kosovo si interesul national (1453 afisari)
 Ricky Martin de nerecunoscut (2408 afisari)
 Semne obscene marca Ceausescu (1960 afisari)
 Surprins cand abuza sexual... o vaca gestanta (1897 afisari)
 Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana (1658 afisari)
 ULTIMA ORA: Fiul vitreg al Elenei Udrea, implicat intr-un grav accident rutier (1633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01515 sec.