Ziua Logo
  Nr. 4165 de vineri, 22 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Rica, bisnitar de rit nou
-- Al treilea film al lui Mircea Daneliuc din ultimii zece ani intra azi pe marile ecrane
Aclamat cineast al anilor '70 si '80, cu filme premiate, apreciate pentru subtilitatile lor cu nuante disidente ("Cursa" din 1975, "Glissando" din 1984), scenarist, prozator si dramaturg (cu preocupari de regie de teatru), Mircea Daneliuc revine azi pe marile ecrane cu o noua pelicula, a treia in ultimul deceniu.
Produs de Castel Film si distribuit de "Fugasin & Son", "Legiunea straina" (care, printre altele, il aduce in prim-plan pe fotbalistul Rica Raducanu, in rolul lui Maricel, un afacerist din noua specie a escrocilor pe spinarea prostiei nationale) e o combinatie, cu plusuri si minusuri, intre naturalismul socio-critic din "Ambasadori cautam patrie" (filmul lui Daneliuc despre Revolutie - 2003) si tehnicile documentariste ale regizorilor "noului val" (camera pe umar, montaj alert si eliptic). In "Legiunea...", bisnitarul de rit nou Maricel, binefacator al unui sat atins de gripa aviara, le promite unor tineri - politistul satului, un soldat si un tip fara ocupatie, dar cu o sotie insarcinata - sa-i bage in Legiunea straina, in schimbul a 200 de euro, filmul vorbind pe larg despre teme clasice in cinematografia romaneasca recenta - emigrarea economica, furtul din "avutul tarii" (descompunerea vechilor fabrici), viata satului.
Actorii sunt, in general, debutanti in cinema, iar Catalin Paraschiv (in Aurel, viitorul tata dornic de fuga in Legiune) si Oana Piecnita (Lilica, rezidenta in Spania, "investind" in fostii consateni, cand femeie de afaceri, cand indragostita isterica), mai ales, sunt incantatori, maturi, autentici, cu tot cu accentul moldovenesc (care face, cateodata, de neinteles dialogul).
Printre minusuri, cele mai flagrante se regasesc la nivelul scenariului; sunt prea multe povesti care se incaleca fara sa se imbuce bine: exercitii ale unui sat intreg pentru culesul de capsune cu situatii de adulter, furtul de motorina cu violul si talharirea unei batrane cam nebune (altminteri, savuros jucata de Despina Stanescu)... Iar de la jumatatea filmului incolo, centrul de greutate se schimba brusc, eroul principal Maricel, de pilda, disparand iremediabil, iar intreaga constructie evoluand spre un tragic neanticipat. In aceasta a doua parte aluneca Daneliuc si in verismul care-i era inainte atat de propriu, camera insistand nepermis de mult pe corpul golit de organe al tanarului soldat dezertor si minute intregi, in final, pe lipitorile prinse de pielea inecatului Aurel.
Filmul e InsA interesant de privit pentru umorul implicit pe care-l pune uneori "in scena", pentru spectacolul fara tuse groase al deriziunii si dimensiunea vizuala, in multe cazuri placut surprinzatoare (filmarile au loc in locatii din jurul Bucurestiului - Giurgiu, Jilava si Scrovistea).
Premiera va avea loc astazi, la Bucuresti (Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Movieplex Plaza Romania, Cinema Scala si Glendale Studio), Iasi (Cinema Victoria si Glendale) si Constanta (Cityplex Mall).
Iulia POPOVICI 
 Afisari: 931  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 La Piovra inhata Romania (2487 afisari)
 Operatii estetice extreme (1682 afisari)
 Razboi intre greii modei (1593 afisari)
 Moartea baroniadei. Baronii se intorc (1511 afisari)
 Kosovo si interesul national (1453 afisari)
 Ricky Martin de nerecunoscut (2408 afisari)
 Semne obscene marca Ceausescu (1960 afisari)
 Surprins cand abuza sexual... o vaca gestanta (1897 afisari)
 Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana (1658 afisari)
 ULTIMA ORA: Fiul vitreg al Elenei Udrea, implicat intr-un grav accident rutier (1633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00836 sec.