Aclamat cineast al anilor '70 si '80, cu filme premiate, apreciate pentru subtilitatile lor cu nuante disidente ("Cursa" din 1975, "Glissando" din 1984), scenarist, prozator si dramaturg (cu preocupari de regie de teatru), Mircea Daneliuc revine azi pe marile ecrane cu o noua pelicula, a treia in ultimul deceniu.
Produs de Castel Film si distribuit de "Fugasin & Son", "Legiunea straina" (care, printre altele, il aduce in prim-plan pe fotbalistul Rica Raducanu, in rolul lui Maricel, un afacerist din noua specie a escrocilor pe spinarea prostiei nationale) e o combinatie, cu plusuri si minusuri, intre naturalismul socio-critic din "Ambasadori cautam patrie" (filmul lui Daneliuc despre Revolutie - 2003) si tehnicile documentariste ale regizorilor "noului val" (camera pe umar, montaj alert si eliptic). In "Legiunea...", bisnitarul de rit nou Maricel, binefacator al unui sat atins de gripa aviara, le promite unor tineri - politistul satului, un soldat si un tip fara ocupatie, dar cu o sotie insarcinata - sa-i bage in Legiunea straina, in schimbul a 200 de euro, filmul vorbind pe larg despre teme clasice in cinematografia romaneasca recenta - emigrarea economica, furtul din "avutul tarii" (descompunerea vechilor fabrici), viata satului.
Actorii sunt, in general, debutanti in cinema, iar Catalin Paraschiv (in Aurel, viitorul tata dornic de fuga in Legiune) si Oana Piecnita (Lilica, rezidenta in Spania, "investind" in fostii consateni, cand femeie de afaceri, cand indragostita isterica), mai ales, sunt incantatori, maturi, autentici, cu tot cu accentul moldovenesc (care face, cateodata, de neinteles dialogul).
Printre minusuri, cele mai flagrante se regasesc la nivelul scenariului; sunt prea multe povesti care se incaleca fara sa se imbuce bine: exercitii ale unui sat intreg pentru culesul de capsune cu situatii de adulter, furtul de motorina cu violul si talharirea unei batrane cam nebune (altminteri, savuros jucata de Despina Stanescu)... Iar de la jumatatea filmului incolo, centrul de greutate se schimba brusc, eroul principal Maricel, de pilda, disparand iremediabil, iar intreaga constructie evoluand spre un tragic neanticipat. In aceasta a doua parte aluneca Daneliuc si in verismul care-i era inainte atat de propriu, camera insistand nepermis de mult pe corpul golit de organe al tanarului soldat dezertor si minute intregi, in final, pe lipitorile prinse de pielea inecatului Aurel.
Filmul e InsA interesant de privit pentru umorul implicit pe care-l pune uneori "in scena", pentru spectacolul fara tuse groase al deriziunii si dimensiunea vizuala, in multe cazuri placut surprinzatoare (filmarile au loc in locatii din jurul Bucurestiului - Giurgiu, Jilava si Scrovistea).
Premiera va avea loc astazi, la Bucuresti (Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Movieplex Plaza Romania, Cinema Scala si Glendale Studio), Iasi (Cinema Victoria si Glendale) si Constanta (Cityplex Mall).