Ziua Logo
  Nr. 4162 de marti, 19 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Iubitul unui rege identificat dupa 700 de ani
-- Ramasitele unui barbat ucis in chinuri groaznice au fost identificate recent ca fiind ale lui Sir Hugh Despenser the Younger, iubitul regelui homosexual al Angliei, Edward al II-lea (1284-1326), si una dintre cele mai intunecate figuri ale secolului al XIV-lea.
Despenser a fost ucis de catre adversarii sai politici in cel mai cumplit mod cu putinta, la scurt timp dupa indepartarea regelui de pe tronul Angliei, in 1326. Acuzat de inalta tradare, iubitul regelui a fost spanzurat public, jupuit de viu si spintecat in patru.
Ramasitele decapitate, inhumate la Hulton Abbey, in regiunea Staffordshire, au reprezentat realmente o provocare pentru antropologi de frunte ai Marii Britanii, care se straduiesc inca din anii '70 sa le afle adevarata identitate.
Zilele trecute insa, antropoloaga Mary Lewis de la Universitatea din Reading, a precizat pentru Daily Telegraph, ca echipa sa a reusit identificarea acestora.
"Maniera in care a fost executat, datarea oaselor cu carbon si absenta unor parti ale trupului il indica pe Sir Hugh Despenser the Younger", a precizat specialista. "Daca si cercetarile ulterioare vor confirma acest lucru, atunci vom putea afirma cu tarie ca am reusit sa indentificam, in premiera, victima unor astfel de executii", a adaugat Lewis.
Maleficul Sir Hugh a folosit in avantajul sau personal afectiunea nutrita de Edward al II-lea, determinandu-l sa se amestece in disputele pe care le avea cu alti nobili. Tot in calitate de favorit al Regelui a reusit sa stranga o avere uriasa, dar cu pretul acumularii unei adevarate legiuni de adversari, printre care la loc de cinste se afla insasi consoarta regelui, regina Isabella. In fapt, regina si aliatul sau, Roger Mortimer, au fost cei care au hotarat sfarsitul Regelui si, implicit, pe cel al pestritului sau anturaj.
Sir Hugh a fost judecat ca tradator si talhar, fiind ulterior spanzurat, castrat si eviscerat. A fost spintecat in patru, iar capul sau expus vederii trecatorilor, pe Podul Londrei.
"Ramasitele sugereaza o moarte conforma unui ritual. Aceste executii publice erau extrem de frecvente in secolul al XIV-lea si reprezentau modalitatea prin care conducatorii isi demonstrau puterea in fata maselor. Erau aplicate mai ales in cazul personajelor importante de pe scena politica, ce se faceau vinovate de inalta tradare", a precizat Lewis.
Datarea scheletului cu carbon-14 a indicat faptul ca acesta are o vechime care se situeaza intre 1050 si 1385, iar analizele ulterioare au relevat faptul ca victima avea peste 34 de ani. Ori, sir Hur avea 40 de ani in momentul mortii sale. "Am aflat astfel ca barbatul ingropat la Hulton Abbey nu a murit dupa anul 1385, iar brutalitatea executiei si faptul ca a fost publica ne indica faptul ca victima era o importanta si binecunoscuta figura politica", a conchis specialista.
Sotia a cerut ulterior ramasitele pamantesti ale lui Sir Hugh Despenser pentru a-l inhuma in cimitirul familiei din Gloucestershire, dar in posesia acesteia au intrat doar capul, coapsa si cateva vertebre. Si exact aceste oase sunt cele care lipsesc scheletului de la Hulton Abbey. Pe de alta parte, abatia Hulton se afla pe proprietatea cumnatului lui Sir Hugh, Hugh Audley, si este foarte posibil ca familia sa fi ales sa ingroape acolo ce a mai ramas din ruda lor cazuta in dizgratie.
Camelia CIOBANU 
 Afisari: 2543  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Corectura!   de Kermit
Sunteti normali?   de Kermit
Cui ii pasa ?   de Aladin
inalta tradare? :-))))   de Olga Khan
A r h i v a
  Asasinarea lui JFK: o noua teorie a conspiratiei    1 comentariu
  Se incalzeste    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: cand SUA calca in propria-i balega (8055 afisari)
 Iubitul unui rege identificat dupa 700 de ani (2543 afisari)
 "Proprietatea" intra in colaps (2003 afisari)
 ONU, lovit de infarctul Kosovo (1909 afisari)
 Blocul miliardarilor (1750 afisari)
 Rusia s-ar teme de "cataclismul" refacerii Romaniei Mari (5656 afisari)
 "You'll never walk alone"- povestea unui imn (3095 afisari)
 Antarctica ascunde viermi, paianjeni si crustacee gigantice (2954 afisari)
 Tom Cruise o inseala pe Katie Holmes cu o bruneta (2441 afisari)
 Rusia taie petrolul Germaniei (2158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01786 sec.