Un prieten de-al meu, europarlamentar, imi spune ca daca ar scapa de Iliescu, Nastase, Hrebenciuc, Mitrea, Vanghelie, Mazare, PSD ar deveni un mare partid al social-democratiei europene. La fel gandesc si liderii de opinie care il sustin pe Basescu si care pentru a-i face pe plac sunt gata sa accepte o alianta a actualului partid prezidential cu fostul partid prezidential. Dar fara Iliescu, Nastase, Hrebenciuc, Mitrea, Vanghelie, Mazare, PSD nu ar mai fi PSD. Ei au transformat principalul mostenitor al Frontului Salvarii Nationale in singurul partid mare din Romania. Cu Iliescu in frunte, insa secondat de Nastase si Hrebenciuc, PSD a reusit sa devina ceea ce este pentru ca s-a bucurat de sprijinul electoratului.
Reamintesc celor care nu reTin nici daca le faci transplant de creier ca, in literatura de specialitate, in particular in teoria partidelor politice, un partid mare este acela care reuseste sa obtina de unul singur (adica nu in aliante electorale) peste 15% din voturi in trei alegeri generale consecutive. Singurul partid autohton care a reusit respectiva performanta este Partidul Social Democrat (fost PDSR, fost FDSN, fost FSN). Nu este vorba despre aproximarile sondajelor de opinie (si ApR sau PNGCD au obtinut la un moment dat in istoria lor 17%, respectiv 18%), ci de rezultate electorale. Desi este de ceva vreme pe primul loc in sondaje, PD (devenit PDL) nu este inca un partid mare. Daca nu ar fi Basescu presedinte nu ar fi niciodata un partid mare. In schimb, PSD a fost un partid mare si cand a fost Iliescu presedinte, si cand n-a fost (in 2000, cand PDSR a castigat alegerile, Iliescu era cel mai important lider al opozitiei). PSD/PDSR nu a pierdut alegerile decat o singura data, in 1996, dar tot a ramas un partid mare.
Cand PSD a Incercat sA se autoreformeze, si l-a ales pe Geoana drept presedinte, a inceput scaderea partidului in sondaje. Despre Nastase s-a spus ca este un om politic terminat, pentru ca dosarele sale penale urmau sa arate cat de corupt era ca prim-ministru, dar se vor implini patru ani de cand nu mai este in functie, iar in instanta nu s-a pronuntat vreun verdict. Miza reintoarcerii in prim plan a lui Nastase este recastigarea influentei politice. PSD era un partid puternic doar cand a fost unitar. Slabiciunea partidelor dreptei lasa camp liber partidului stangii sa se refaca, in orice formula ii convine.
DupA viitoarele alegeri, nici PNL, nici PDL, nu vor putea sa guverneze fara sprijinul PSD. In prezent, resentimentele sunt mai puternice decat calculele. Din strategia anti-PSD a Aliantei DA n-a ramas nici macar retorica. Dovada? PDL a scos din statutul PD axioma respingerii oricarei colaborari cu PSD-ul. Din cauza razboiului Basescu-Tariceanu, formatiunea non grata a devenit PNL-ul. Calculul rational arata ca mai exista posibilitatea ca PNL si PDL sa guverneze impreuna. Mai ales daca PSD (cu Iliescu si Nastase cu tot) redevine cel mai puternic partid. Din semi-esecul Conventiei Democratice si al lui Constantinescu au renascut PDSR si Iliescu. Daca semi-esecul Aliantei DA si al lui Basescu provoaca renasterea PSD si a lui Nastase inseamna ca paradigma eternei reintoarceri nu este chiar un mit inventat de Mircea Eliade.
Farsa istoricA la care asistAm ne indreapta catre un deznodamant inedit: desi parea condamnat ("la uitare"), cel care va decide viitorul partener al PSD-ului (PNL ori PDL) ar putea sa fie chiar Nastase. Si cum PSD-ul este un partid mai democratic (interior) decat altele, se va consulta cu Iliescu, Hrebenciuc, Geoana, Mazare, Mitrea, Vanghelie. Ramane de vazut cum se va proceda pentru alegerea viitorului contracandidat al lui Basescu, la prezidentiale. Daca va fi tot Nastase, ar trebui sa incepem pariurile pentru turul al doilea. I