Ziua Logo
  Nr. 4161 de luni, 18 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Haosul Adomnitei
-- Mii de amendamente au fost propuse la legile Educatiei
Dezbaterea publica lansata de ministrul Cristian Adomnitei pe tema Pachetului de legi ale educatiei s-a incheiat ieri. Dupa doua luni de turneu prin tara pentru promovarea lor, ministrul trebuie sa ia acum o decizie foarte grea: pastreaza proiectele in actuala forma sau opereaza modificari masive, preluand miile de amendamente formulate deja de asociatiile profesionale ale dascalilor, de federatiile sindicale, de parinti, profesori, elevi si, nu in ultimul rand, de Comisia prezidentiala pentru educatie si de insusi Patriarhul Daniel.
Cristian Adomnitei a amanat din septembrie pana la sfarsitul anului trecut dezbaterea publica pe marginea proiectelor de lege ale invatamantului (preuniversitar, superior si statutul personalului didactic). Seful Educatiei a brodit actiunea exact in perioada sarbatorilor de iarna, pentru ca mai apoi, dupa criticile din mass-media, sa prelungeasca cu inca 30 de zile dezbaterea publica. Astfel, din 17 ianuarie, Adomnitei a pornit in turneu prin tara pentru promovarea proiectelor. Intreaga operatiune a avut un evident caracter electoral. Programate strict pe zile si ore in fiecare judet, intalnirile-dezbateri i-au asigurat ministrului audienta si mediatizare perfecte pentru campania electorala. Au fost prezenti directorii tuturor institutiilor de invatamant, profesori, parinti, elevi, reprezentantii sindicatelor si autoritatilor publice locale din fiecare judet. Adomnitei a avut grija sa prezinte pe larg finantarile generoase alocate scolilor de catre Guvern.
FEN acuza propagnada electorala
"Cristian Adomnitei poate sa ia o singura decizie inteleapta: sa retraga pachetul de legi. Toata lumea a inteles ca demersul sau nu are decat un scop de propaganda politica ieftina - dovada si brosurile cu aceste proiecte de legi, tiparite in culoarea partidului domniei-sale. Asa-zisa dezbatere publica nu a fost decat un prilej de a calatori prin toate judetele, unde sa-si faca propaganda electorala", ne-a declarat, ieri, Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. Liderul FEN sustine ca acest rezultat era de asteptat, din moment ce ministrul a pus carul inaintea boilor. "Fara a pleca de la o diagnoza completa si foarte exacta a sistemului prin care sa determini problemele reale ale sistemului, si pe baza careia, dupa aceea, sa poti sa gandesti solutii, sa gandesti, de fapt, o strategie de ansamblu, care sa vizeze modificari sistemice, nu are nici o logica sa pornesti cu finalul, adica cu legile. Legile trebuie sa fie cadrul de punere in practica a unei strategii bine elaborate, bine fundamentate si bazate pe realitatile sistemului, si care, neaparat, trebuie sa fie elaborata cu participare a tuturor actorilor acestui sistem - e vorba aici despre profesori, elevi, studenti, parinti, reprezentantii mediului de afaceri, reprezentantii comunitatii locale, de tot ce inseamna fie toti cei care servesc sistemul, fie beneficiarii acestui sistem. (...) Refuz sa intru in discutii punctuale, pentru ca ele nu fac decat sa arate inca o data inutilitatea si absurdul acestui pachet de legi. Ii descalifica, pur si simplu, pe cei care si-au batut joc luand vechea lege si carpind-o i-au facut a 29-a modificare. (...) Dar asta arata, de fapt, aportul unor oameni care n-au nici o legatura cu scoala si invatamantul, nu inteleg nimic din el. De altfel, dl. Adomnitei, ca inginer constructor, a si recunoscut ca nu se pricepe la acest domeniu si vad ca dovedeste cu brio, pana la capatul mandatului sau, ca asa si este. Este pur si simplu un om strain de sistem, si care, probabil, in afara de interesele legate de banii de infrastructura care trebuie sa treaca prin niste firme de constructii, altceva nici nu-l intereseaza", ne-a mai spus Croitoru.
El sustine ca Parlamentul va respinge pachetul de legi. "PSD si-a exprimat categoric punctul de vedere ca nu va vota aceste legi, PD-L de asemenea, iar PRM da acelasi semnal, astfel ca, probabil, o sa le voteze liberalii singuri, dupa care or sa poata pleca linistiti acasa, ca asta va insemna, practic, si caderea Guvernului lor", a conchis presedintele FEN.
Comisia prezidentiala:Demers inoportun
Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii din Romania s-a intrunit la 14 februarie si a decis unanim ca promovarea acestui pachet legislativ este "contraproductiva, in absenta unei strategii coerente si fara reconsiderarea unor aspecte esentiale". Comisia prezidentiala a argumentat cu o serie intreaga de neajunsuri majore pe care l-ar avea un asemenea demers - de trimitere in acest moment a pachetului de legi in Parlament. "Exista riscul major ca el sa creeze mai multe probleme decat cele pe care le rezolva. Intr-un sistem care se confrunta deja cu o entropie crescanda si cu o scadere a performantelor, un pachet legislativ insuficient fundamentat pe o conceptie strategica adecvata induce noi tensiuni si scaderea increderii populatiei in capacitatea de schimbare a sistemului. (...) Promovarea pachetului de legi este inoportuna in acest moment. Ea trebuie facuta numai dupa acordul principalilor actori asupra unei strategii de restructurare a educatiei", se precizeaza in documentul elaborat de Comisia prezidentiala, condusa de Mircea Miclea.
Criticile Patriarhului
Patriarhul Daniel s-a intalnit vineri, la resedinta patriarhala, cu reprezentanti ai invatamantului pe tema proiectelor de lege privind educatia, atragand atentia ca acestea au fost concepute fara respectarea reperelor spirituale si moral-sociale ale societatii romanesti.
"Patriarhul Daniel a subliniat rolul predarii religiei si la nivel liceal, pentru binele comunitatii romanesti locale si nationale, ca un act de dreptate si necesitate permanenta cu valente educationale deosebite. Participantii la intalnire - Catalin Croitoru, presedinte fondator al FEN, prof. dr. Ecaterina Andronescu, rectorul UPB, si prof. dr. Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" - au scos in evidenta argumentele incontestabile pentru pastrarea acestor componente esentiale si legitime ale identitatii romanesti europene in sistemul de invatamant public. In cadrul intalnirii s-a considerat ca modificarea Legii Invatamantului nu este oportuna si s-a recomandat amanarea transmiterii acestor proiecte catre Parlamentul Romaniei pana in momentul stabilirii unei strategii coerente si fundamentate de reorganizare a invatamantului romanesc", a anuntat Radio Trinitas.
Utopii legislative
AEACE si EDU CER, organizatii profesionale recunoscute, considera ca multe dintre articolele noilor legi "au dimensiuni utopice", astfel ca au intocmit liste cu amendamente.
Printre acestea se numara: invatamantul prescolar nu poate fi obligatoriu de la 3 ani, decizia trebuie sa ramana a parintilor si a medicului de familie, dar sa si existe conditii materiale si resurse umane foarte bune; clasa pregatitoare sa ramana la gradinita, unde exista personal specializat, iar copiii pot manca si dormi pana vin parintii de la servicii - si nici nu se aglomereaza scolile generale; Ministerul Educatiei sa ramana doar autoritate de reglementare si certificare, initiator de politici, programe, proiecte, strategii; Directiile judetene de invatamant sa treaca in subordinea Consiliilor judetene, sa se ocupe cu gestionarea retelei scolare, finantarea scolilor, asistenta in cazul lucrarilor de investitii, reparatii capitale, reabilitari, sa faca prognoza si evidenta resursei umane; Inspectoratele scolare sa ramana in subordinea ministerului si sa se ocupe cu implementarea TC sub aspect stiintific si metodic, indrumare si control curent al calitatii, examene nationale, certificarea gradelor didactice, olimpiade, derularea pogramelor nationale si externe, nu sa se ocupe de resursa umana a scolilor etc.
Pagina realizata de Magda SEVERIN 
Alte articole
  Profesorii cer medierea lui Basescu    (Eveniment, 2008-01-12)
  UDMR sare calul    (Politica, 2007-10-25)
  Adomnitei introduce in Parlament legile educatiei realizate in timpul mandatului sau    (2009-04-30 15:24)
  Radiografie la rece a invatamantului    (2008-03-10 19:32)
  Negocieri esuate    (2008-01-25 17:17)
 Afisari: 875  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Asta a transpus exact in practica ceea ce este in capul lui   de DanBruma
Trandafir de la Moldova   de FB
A r h i v a
  Seismul nuclear    6 comentarii
  Efectul de domino    37 comentarii
  "Proprietatea" politica    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 S-a nascut Kosovo, a murit ONU (3750 afisari)
 Salvat de la moarte de o strangere de mana (3586 afisari)
 Efectul de domino (2819 afisari)
 Seismul nuclear (2031 afisari)
 Adrian Nastase - marca inregistrata PSD (1725 afisari)
 Note despre asasinarea lui John F. Kennedy si complotul impotriva fratelui acestuia, gasite intr-un seif din Dallas (4476 afisari)
 Jirinovski avertizeaza: Va urma linsarea Romaniei, Moldovei si Ucrainei (3390 afisari)
 Pret record la platina (2269 afisari)
 La sapte ani e mai puternic decat Schwarzenegger (2211 afisari)
 Al Fayed: "Tony Blair a ordonat asasinarea Printesei Diana" (2027 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02390 sec.