Ziua Logo
  Nr. 4161 de luni, 18 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Seismul nuclear
-- Centrala atomica ruso-bulgara de la Belene va fi construita intr-o zona de riscseismic ridicat
Comisia Europeana a dat unda verde pentru construirea centralei nucleare de la Belene, Bulgaria, in ciuda faptului ca locul ales prezinta un risc maxim de cutremur. Acordul Comisiei Europene a fost dat in ciuda unor serii de rapoarte alcatuite de experti bulgari care indica pericolul seismic ridicat al zonei.
Bulgaria a fost silita sa inchida reactoarele nucleare de la Kozlodui, asemanatoare cu cele de la Cernobal. Astfel si-a pierdut pozitia de principal exportator de energie electrica ieftina din regiune. In disperare de cauza, Sofia s-a orientat rapid catre Moscova, semnand la 18 ianuarie 2008 un acord de colaborare in domeniul energetic. Romania s-a capatuit astfel cu o amenintare cat se poate de grava: la mai putin de 140 de kilometri de Bucuresti va fi construita o centrala atomo-electrica pe baza unui proiect rusesc, intr-o zona cu risc seismic ridicat. O serie de documente publicate de Greenpeace si asociatii ecologiste bulgaresti atesta pericolul de la Belene.
Avertismente sovietice
Urmarile cutremurului din 4 martie 1977
Cutremurul din 1977 din Romania a afectat grav zona in care vor fi construite reactoarele nucleare: 120 de oameni au fost ucisi in orasul Sistov, iar in orasul Belene au fost distruse cateva zeci de constructii. Peste granita, la Zimnicea, seismul a maturat 80% din oras, distrugand 544 de case. Ideea construirii unei noi centrale nucleare la Belene a aparut pe vreme CAER, in anul 1981. Imediat dupa lansare, specialistii bulgari si sovietici au remarcat existenta riscului seismic. Intr-o scrisoare din 6 noiembrie 1984 a directorului Laboratorului Central de Geodezie din Sofia, N. Gheorghiev, se arata ca: "Exista peste 400 de centrale nucleare in lume si alte 300 sunt in constructie, insa nici una dintre acestea nu este situata intr-o zona atat de complicata din punct de vedere seismic ca Belene. Complexitatea problemei este evidenta, conform scrisorilor dintre ministrii adjuncti ai Energiei din Bulgaria si URSS, care arata clar ca problemele seismice au fost discutate de 11 ori cu diverse grupuri de specialisti sovietici si au nevoie de investigatii suplimentare. Pana acum 12 rapoarte cu peste 3000 de pagini cu rezultate legate de situatia seismica si geologica au fost prezentate URSS. Cu toate acestea, in iunie 1983 specialistii sovietici au sugerat ca ar trebui sa se renunte la locatia de la Belene si ar trebui ales un nou loc in ciuda celor 13 milioane de leva deja cheltuite pentru constructii".
Raportul Academiei Bulgare
Academia Bulgara de Stiinte a produs in 1990 un raport asupra proiectului centralei nucleare de la Belene in care prezenta riscul seismic ridicat al zonei. "Daca reactoarele VVER 1000 (varianta modernizata a celor de la Cernobal) sunt garantate sa reziste un nivel maxim de cutremur de gradul 8 pentru urmatorii 10.000 de ani, locatia aleasa nu ofera o rezerva de securitate seismica. (...) Un sprijin substantial vine din partea stalpilor de sub fundatie, insa aceasta imbunatatire nu poate creste securitatea seismica la un nivel suficient. (...) In ciuda faptului ca investigatiile si cercetarile asupra locatiei proiectului de la Belene au fost facute in acord cu cele mai bune practici ale perioadei, faptul ca cutremurele sunt insotite de consecinte neprevazute se aplica si in cazul de fata. Luand in considerare lipsurile existente in informatiile initiale, exista o incertitudine definita referitor la viitoarele impacte seismice asupra centralei", afirma intr-un raport din 1990 Academia Bulgara de Stiinte.
Minciuna NEK
O evaluare a impactului ecologic a centralei de la Belene realizat de Compania Nationala pentru Electricitate bulgara (NEK) ocoleste problemele seismice.
Greenpeace a acuzat raportul NEK din anul 2004 ca "se bazeaza doar pe surse scrise selectate special si nu a desfasurat investigatii la fata locului". Studiul NEK, desi recunoaste prezenta unor focare seismice in apropierea Belene, ajunge la concluzia ca nu exista nici un pericol.
Evaluarea Impactului Ecologic amintita afirma ca "In ceea ce priveste impactul potential asupra centralelor nucleare, cutremurele sunt considerate a fi cele mai periculoase dezastre naturale. Activitatea seismica in zona din jurul orasului Belene a fost studiata in detaliu. Pe o raza de 30 de kilometri nu exista date referitoare la cutremure cu o intensitate mai mare de 2,5. Concluziile NEK scot la iveala necesitatea unei mai mari atentii pentru asigurarea seismica a centralei nucleare doar impotriva unor eventuale cutremure puternice, cu epicentre in Vrancea, Corna Oriahovita, Sabla, Dulovo, Cirpan-Plovdiv, Sofia si Kresna". Evaluarea NEK mai noteaza: "absenta unor cutremure istorice cu magnitudine peste 4 grade (...) arata ca centrala nucleara Belene este situata in cea mai calma parte din punct de vedere seismic din regiunea cu o raza de 320 kilometri".
Faptele contrazic afirmatiile raportului NEK. In orasul Svistov, aflat la 11 kilometri de Belene, cutremurul din 1977 a omorat 120 de oameni si a daramat trei blocuri. La Zimnicea, la doar 13 kilometri de Belene, au fost distruse 546 de case si avariate alte 6.000.
Pactul cu Putin
Constructia noii centrale nucleare de la Belene va incepe la 1 august 2008, au anuntat autoritatile bulgare.
Contractul in valoare de patru miliarde de euro, a fost semnat pe 18 ianuarie in cursul vizitei in Bulgaria a presedintelui rus Vladimir Putin. El va fi pus in practica de societatea rusa Atomstroiexport, care va avea ca subcontractor consortiul franco-german Areva/Siemens. Este vorba despre prima realizare a concernului rusesc Atomstroyexport intr-un stat membru al Uniunii Europene. Centrala, prevazuta sa-si inceapa activitatea in 2013, va functiona cu doua reactoare avand fiecare o capacitate de 1000 de megawati - de tip VVER - pe baza de apa sub presiune si cu un nou model (V-466), care nu a fost instalat pana acum nicaieri in Europa. Atomstroyexort foloseste acest nou model in construirea a doua centrale situate in China si India, a precizat Compania Nationala de Electricitate din Bulgaria (NEK).
UE ii crede pe rusi pe cuvant
Comisia Europeana a decis pe 7 decembrie 2007 sa dea un aviz favorabil pentru construirea unei noi centrale nucleare la Belene.
In comunicatul oficial al Comisiei se arata ca "In perioada procedurii de notificare conform Tratatului Euratom, Comisia a avut discutii extinse cu operatorul nuclear. Comisia a ajuns la concluzia ca aspectele investitiei in chestiune sunt conforme cu obiectivele Euratom". O fraza din comunicatul oficial da de inteles ca problema securitatii seismice a fost luata in discutie in timpul negocierielor: "Comisia ia nota de informatia provenita de la investitor conform careia proiectul ales pentru Belene include diverse sisteme pasive de securitate ca si o protectie imbunatatita impotriva riscurilor naturale, cum ar fi cutremurele si accidentele aeronautice". Comisia Europeana se bazeaza astfel pe declaratiile investitorului rus in ceea ce priveste securitatea seismica a centralei nucleare de la Belene.
"Riscuri intolerabile"
Dr. Gheorghi Kasciev, unul dintre directorii (intre 1972-1989) centralei nucleare de la Kozlodui si, mai apoi, din 1997 pana in 2001, sef al Autoritatii de securitate nucleara din Bulgaria afirma:
"Proiectul Belene presupune riscuri intolerabile in ce priveste securitatea si mediul. E sigur ca lipsa de experienta operativa legata de tipul de reactor ales precum si lipsa de personal calificat si de controale efective, vor fi cauza unei calitati proaste a constructiei. Daca cineva ia in seama riscurile seismice ridicate ale locatiei respective precum si nivelul scazut al educatiei privind securitatea nucleara in Bulgaria, asta nu poate duce decat la o singura concluzie: proiectul nu trebuie sa mearga mai departe!".
Pagina realizata de George DAMIAN, Cristian UNTEANU si Daniela FILIPESCU 
Alte articole
  Bulgaria renunta la construirea unei centrale nucleare la Belene    (2009-08-07 13:34)
 Afisari: 2031  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Sa nu facem din tzantzar armasar si sa ne ingrijim mai bine de starea infricosatoare tehnica a    de ionion
.......nu se mai poate face nimic...?   de mioara1970
Oameni buni,   de alwis46
LOS ALAMOS WTC   de Budapestanul
Cred ca la Cernobil au avut si americanii un rol   de M_D_L
Si cine il crede pe Gheorghi Kasciev ???   de Klaus Steinberg
A r h i v a
  Efectul de domino    37 comentarii
  Haosul Adomnitei    2 comentarii
  "Proprietatea" politica    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 S-a nascut Kosovo, a murit ONU (3750 afisari)
 Salvat de la moarte de o strangere de mana (3586 afisari)
 Efectul de domino (2819 afisari)
 Seismul nuclear (2031 afisari)
 Adrian Nastase - marca inregistrata PSD (1725 afisari)
 Note despre asasinarea lui John F. Kennedy si complotul impotriva fratelui acestuia, gasite intr-un seif din Dallas (4476 afisari)
 Jirinovski avertizeaza: Va urma linsarea Romaniei, Moldovei si Ucrainei (3390 afisari)
 Pret record la platina (2269 afisari)
 La sapte ani e mai puternic decat Schwarzenegger (2211 afisari)
 Al Fayed: "Tony Blair a ordonat asasinarea Printesei Diana" (2027 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01545 sec.