Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Stapanii Constitutiei
-- Judecatorii Curtii largesc legea fundamentala dupa cum ii taie capul si de cate ori au chef
Curtea Constitutionala (CC) a explicat de ce seful statului poate refuza o singura data propunerea de numire a unui ministru, facand referire la principiul aplicat in cazul reexaminarii legilor. Acestea pot fi trimise Parlamentului spre rediscutare de catre presedinte o singura data, dupa care este obligat sa le promulge. Intr-o motivare intinsa pe 10 pagini, publicata ieri, juristii Curtii sustin ca primul-ministru are obligatia de a propune pentru functia de ministru al Justitiei o alta persoana decat Norica Nicolai.
Magistratii CC arata ca prevederea constitutionala, conform careia "Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului", se refera la faptul ca presedintele decide el insusi numirea unor ministri la propunerea premierului. "Actul de decizie, in aceasta faza fiind prin definitie un act de vointa, este evident ca presedintele are libertatea de a primi propunerea primului-ministru sau de a-i cere sa faca o alta propunere", se precizeaza in motivarea Curtii. Aceasta admite ca prevederea constitutionala de mai sus contine premisele unui blocaj institutional, in conditiile in care autoritatile publice nu reusesc, in mod repetat, sa se puna de acord.
CC a statuat, printr-o decizie anterioara, ca presedintele Romaniei poate sa ceara primului-ministru sa faca o alta propunere pentru ocuparea unei functii de ministru ramasa vacanta si a precizat ca presedintele nu are un drept de veto, excluzand astfel validarea unui refuz nemotivat, arbitrar. In acest context, magistratii Curtii afirma ca, pentru a decide numarul de cazuri in care presedintele poate cere sefului Executivului sa faca o alta nominalizare pentru functia de ministru vacanta, a folosit principiul reexaminarii legilor. Legea fundamentala da dreptul presedintelui de a cere Parlamentului reexaminarea unei legi inainte de promulgare o singura data. "Curtea apreciaza ca aceasta solutie are valoare constitutionala de principiu in solutionarea conflictelor juridice intre doua sau mai multe autoritati publice care au atributii conjuncte in adoptarea unei masuri prevazute de Legea fundamentala si ca acest principiu este de aplicatie generala in cazuri similare", se spune in documentul CC.
Raporturile presedinte-premier nu pot fi pur formale
Curtea insista si asupra faptului ca raporturile dintre presedintele Romaniei si primul-ministru nu pot fi pur formale. De aceea, verificarea indeplinirii conditiilor de numire a unor membri ai Guvernului intra in competenta presedintelui la exercitarea pentru prima data a dreptului de a propune. "Limitarea la o singura respingere a propunerii se justifica prin faptul ca, in continuare, raspunderea pentru o alta nominalizare revine, in exclusivitate, primului-ministru", se sustine in motivare. In aceasta se mai mentioneaza ca motivele cererii de respingere, facute de presedinte, nu pot fi cenzurate de premier, care in prima faza nu are si competenta decizionala. "Presedintele ramane raspunzator politic, in fata electoratului, pentru modul in care a motivat refuzul de a da curs propunerii primului-ministru, dupa cum premierul si Guvernul raman raspunzatori politic in fata Parlamentului, mai spun magistratii. In ceea ce priveste posibilitatea primului-ministru de a reintera prima propunere, Curtea constata ca aceasta posibilitate este exclusa prin chiar faptul neinsusirii propunerii de catre presedinte. Motivatia este semnata de opt judecatori, semnatura lui Petre Ninosu neregasindu-se pe document.
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL
"O alta solutie aberanta"
"CC a dat, in opinia mea, o alta solutie aberanta si politicianista intr-un anumit fel, un mod de a impaca si capra si varza pentru ca nu avem de-a face nici cu vreo analogie corecta cu acel veto suspensiv pe care presedintele il are in raport cu vreun proiect de lege adoptat de Parlament pe care il poate trimite, dar Parlamentul il poate mentine identic". (NewsIn)
Victor Ponta, vicepresedinte PSD
"Curtea adauga la Constitutie"
Victor Ponta a declarat, ieri, ca, prin acest document, Curtea "adauga la Constitutie", iar lupta politica dintre premier si seful statului va continua. "Lumea politica ii cere Curtii Constitutionale in acest caz ceea ce nu tine pana la urma de atributiile Curtii, adica sa rezolve niste probleme politice si aproape personale si nu constitutionale. Curtea apeleaza la principiul analogiei, deci inseamna ca adauga la Constitutie", a spus Ponta, citat de NewsIn. El si-a exprimat convingerea ca "cele doua galerii", cea a premierului Tariceanu si cea a presedintelui Basescu, vor interpreta in mod diferit decizia CC, motiv pentru care "aceasta batalie politica nu va inceta in nici un fel". (R.I.P.)
Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM
"Motivatie extrem de periculoasa"
"Curtea Constitutionala procedeaza ca in basmul cu Pacala: cand i se spune sa traga usa dupa el, pleaca cu ea in spate. Este pentru prima data cand decizia unei Curti Constitutionale schimba fundamentele constitutionale ale statului. Curtea Constitutionala ii recunoaste presedintelui dreptul de a numi un ministru, intr-o interpretare simplista, ad-literam, a Constitutiei. Astfel, se trece de la regimul de republica semi-prezidentiala la regimul de republica prezidentiala pe care o doreste Basescu. Mentionez ca, in drept, interpretarea ad-literam este cea mai simplista. Pe de alta parte, decizia Curtii face adaugiri textului constitutional in ceea ce priveste numarul de refuzuri, printr-un procedeu analogic, neadecvat. Motivatia Curtii este extrem de periculoasa deoarece ii da presedintelui Basescu toate armele de care dispune un presedinte intr-o republica constitutionala. Armele ii sunt facilitate, insa, prin procedee care exced Constitutia". (R.G.)
Anca HRIBAN 
Alte articole
  Parlamentarii au adoptat bugetul de stat pe 2010    (2010-01-14 18:21)
  Boc constitutionalistul: Guvernul poate continua pana la depunerea juramantului in fata presedintelui de catre urmatorul Executiv    (2009-11-12 20:35)
  Parlamentul unicameral si revizuirea Constitutiei, doua din marotele lui Basescu in ultimii 4 ani    (2009-09-24 18:27)
  Parlamentul aproba prima Constitutie a Kosovo    (2008-04-09 16:16)
 Afisari: 556  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
daca presedintelui ii da constitutia dreptul sa numeasca un premier!!    de silviana
LEGIFERAND, CCR SE AFLA IN AFARALEGII INCALCA PREROGATIVELE CONSTITUTIONALE ALE PARLAMENTULUI!   de Roman Curajos
Motivatie?!   de ariel
ubi eadem est ratio eadem solutio esse debet   de Iovescu
Astia nu au doua vorbe , pardon decizii la un loc ...   de gili
A r h i v a
  Oamenii zapezii    7 comentarii
  Taxa auto in varianta Mediu    14 comentarii
  Tariceanu nu a renuntat la afaceri    22 comentarii
  Norica il da in judecata pe Basescu    36 comentarii
  Guvernul poate ocoli CSAT    1 comentariu
  S-au apucat sa scrie o noua Constitutie    6 comentarii
  Criza petrolului in Nepal    1 comentariu
  Basarabenii isi iau cetatenie bulgara    4 comentarii
  Operatiune SIE esuata    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02447 sec.