Guvernul Tariceanu I a inventat prima inmatriculare. Putea fi si ultima. Nu asta conta. Odata gasita denumirea, specialistii s-au grabit sa-i dea un continut cu aparenta de necesitate, legalitate, europenism, urgenta si s-au pus pe incasat. Aici lucrurile s-au incurcat. Guvernul a constatat cu iritare ca cetatenii romani nu sunt tampiti, iar Uniunea Europeana nu e fraiera. Taxa, desi cu aere ecologice (vezi Doamne, sa nu umplem tara de rable), are, prin modul de calcul, un caracter fiscal. Camuflat, neasumat. Nu e nici cal, nici magar. E o incropeala fara noima prin care Guvernul ne fura cu legea in mana, fara sa tina cont de realitate. Ideea acestei taxe nu este nici macar originala.
Ea a fost deja declarata ilegala de catre Uniunea Europeana in cateva tari unde guvernele au fost obligate sa restituie banii. Inclusiv instantele din Romania au dat castig de cauza cetatenilor care au actionat in judecata statul roman. Nu iau aici in calcul speculatiile conform carora Tariceanu si-ar fi avantajat propriile afaceri prin instituirea taxei.
In fine, dupa ce au tras de timp incercand, in mod caraghios, sa duca de nas Comisia europeana si, totodata, si-au dat ifose populare de independenta fata de UE, Guvernul a fost nevoit sa bata in retragere. S-a retras ce s-a retras pana i-a venit alta idee. A rasturnat taxa. E mare la masinile noi si scade la masinile vechi. Invers decat in varianta initiala. Si e verde-verde. Daca e verde, sa puna taxa pe tot ce are motor cu explozie: motociclete, barci, generatoare, aero si navomodele, deltaplane, drujbe, masini de tuns iarba. Bineinteles, la prima inmatriculare.
Va imaginati cat de riguroasa a fost fundamentarea taxei, daca ea poate fi intoarsa pe dos ca un costum rapanos. E ca in bancul cu evreul care a stat in desert ca sa afle ce e viata. "O fantana", a decretat el dupa 20 de ani de meditatie. "Cum sa fie o fantana?", l-a intrebat lumea mirata. "Atunci nu e o fantana!", a raspuns el senin.
De cata ipocrizie sunt capabili niste oameni pentru a minti in fata o tara intreaga. Fara sa clipeasca. Vorbesc cu morga sau artag pe la microfoane oficiale sau televizoare si sustin, cu ton competent, orice enormitate le convine. Ar fi fost de asteptat ca, din 1990, de la marii mincinosi Iliescu si Roman, azi sa se mai schimbe ceva. Acum nu se mai minte despre teroristi, acum, fiind europeni, suntem orbiti cu taxa auto. De ce nu-i spune taxa sociala, de solidaritate, de prostie, de saracie, de pomana electorala? Ar fi, macar, ceva cinstit. Nu o hotie trecuta prin sedinta de guvern.
Dar nu e de mirare. La ce sa te astepti de la un guvern care n-are personal. Incaleca cate un ministru pe doua ministere. Vosganian la Finante si Economie, Melescanu la Armata si Justitie. Amandoi liberali nevoie-mare. Unul pripasit de la falimentarul UFD, basca respins de Comisia Europeana, celalalt provenit de la Iliescu via Partidul coloneilor. Pentru economie, in loc de taxa, se pot cupla ministerele doua cate doua la un ministru mai competent. Sanatatea cu Munca. Cultura cu Informatiile. Transporturile cu Mediul.
Revenind la taxa de prima inmatriculare si la pomenile electorale, este evident ca acestea din urma sunt numite astfel tocmai pentru ca nu au nici o fundamentare financiara. Ele nu reprezinta nici pe departe o politica sociala doctrinara bazata pe rezultatele economiei, ci ridicarea la nivel de stat a apucaturilor lui Becali care arunca electoral cu bani pe la toti necajitii care ii ies in cale, dar nu rezolva, de fapt, problema saraciei. Diferenta uriasa este ca Becali da de pomana din banii lui, pe cand Guvernul o face din banii nostri care sunt insuficienti. Aici intervine taxa de prima inmatriculare. Incompetenta si ipocrizie.