Presedintele i-a transmis telefonic premierului Tariceanu ca refuza revocarea lui Teodor Melescanu de la Aparare, invocand importanta apropiatului Summit NATO. Surse liberale ne-au declarat ca, pentru a iesi din impas, o parte dintre liderii PNL au propus o contraofensiva: demisia lui Melescanu de la carma MApN. In PNL, Crin Antonescu a exprimat si o solutie radicala: refuzul prezidential sa fie reclamat la Curtea Constitutionala. Premierul Tariceanu va formaliza propunerile catre presedinte de numire a ministrilor Apararii si Justitiei dupa publicarea in Monitor a deciziei Curtii Constitutionale in cazul Nicolai, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Seful statului isi manifesta intentia de a colabora cu primul-ministru "in vederea gasirii unei solutii pentru Ministerul Justitiei" si ii atrage acestuia atentia ca schimbarea ministrului Apararii cu putin inainte de organizarea Summit-ului NATO poate crea confuzii. "Presedintele considera ca declaratiile cu privire la organizarea de alegeri anticipate si, respectiv, la schimbarea ministrului Apararii creeaza confuzie pe plan intern si extern si aduc prejudicii credibilitatii Romaniei in contextul pregatirilor pentru organizarea, la Bucuresti, a Summitului NATO din 2-4 aprilie", a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei Valeriu Turcan. El a subliniat ca "primul-ministru nu a initiat nici o procedura de consultare cu presedintele pe tema numirii unui ministru al Justitiei", si nici "nu a inaintat o propunere pentru postul vacant de la ministerul Justitiei". Turcan a mai subliniat: "Seful statului considera ca organizarea Summitului NATO reclama maxima responsabilitate din partea tuturor institutiilor statului si, in mod egal, din partea tuturor fortelor politice". Surse guvernamentale ne-au declarat ca presedintele Traian Basescu l-a informat telefonic pe premierul Tariceanu ca nu va accepta revocarea din functie a ministrului Apararii, Teodor Melescanu, nominalizat pentru portofoliul Justitiei.
Varianta demisiei
De partea cealalta a baricadei, premierul Tariceanu si ministrii PNL analizeaza refuzul revocarii lui Teodor Melescanu in cadrul sedintei de Guvern din cursul zilei de astazi. Potrivit unor surse liberale, o parte dintre liderii PNL sunt de parere ca senatorul Melescanu ar trebui sa isi dea demisia de la Aparare, ca riposta in fata misivei prezidentiale. Situatia este delicata insa, in conditiile in care Melescanu nu isi doreste portofoliul Justitiei, senatorul fiind chiar singurul care a votat impotriva propriei nominalizari. El insista sa ramana la Aparare. In PNL exista insa si un punct de vedere radical, sustinut de Crin Antonescu: PNL sa se adreseze Curtii Constitutionale pentru a reclama refuzul lui Basescu de a lua act in fata revocarii lui Melescanu.
Boc vrea consultare
Liderul PDL Emil Boc a insistat ieri ca premierul este obligat sa se consulte cu seful statului pentru orice nominalizare pentru functia de ministru care nu trece prin Parlament. "Pot sa va spun ca, din punct de vedere constitutional si pe baza deciziilor Curtii Constitutionale, presedintele si premierul trebuie sa gaseasca o solutie. Premierul este obligat sa se consulte cu presedintele Romaniei pentru orice nominalizare pentru functia de ministru care nu trece prin Parlament", a afirmat Boc, citat de Mediafax. El s-a declarat convins ca presedintele va accepta o solutie rezonabila, apreciind ca aceasta solutie "trebuie sa fie produsul discutiilor si consultarilor dintre premier si presedinte". "Este un atribut care defineste in special institutia prezidentiala si sunt convins ca, daca premierul se va consulta cu presedintele, solutia rezonabila poate fi gasita si presedintele va fi totdeauna de acord sa promoveze o solutie rezonabila, tinand cont de interesul public", a spus liderul PDL. (Anca HRIBAN, Razvan GHEORGHE)