Ziua Logo
  Nr. 4154 de sambata, 9 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Comertul lui Ceausescu cu hipofize "proaspete"
-- In anii '70, la IML, cadavrele erau disecate, iar glandele erau recoltate si trimise "afara" pentru extragerea hormonului de crestere
"In anii '70, la Institutul Mina Minovici din Capitala erau recoltate cantitati importante de glande hipofize de la cadavre, chiar sute de-a lungul anilor", a declarat, ieri, pentru Mediafax, prof. Vladimir Belis (foto), asistent universitar in acea perioada si fost director al IML.
"Eram tanar asistent universitar si lucram in sala de autopsie. Faceam practica pe cadavre si atunci am remarcat ca, timp de mai multi ani, echipele de legisti aveau dispozitie sa recolteze zdravan hipofize. Le puneau in borcane cu acetona, iar o data pe saptamana venea cineva si le lua. Stiu ca exista o conventie intre IML si alta institutie de stat, dar au trecut mai bine de 30 de ani de atunci", a explicat Belis. Potrivit acestuia, glanda hipofiza era recoltata numai de la cadavre "proaspete", in general de la victime ale unor accidente, persoane sanatoase in timpul vietii. "Hipofiza este glanda care guverneaza intreg sistemul endocrin. Extractia hormonului de crestere nu era la indemana institutului nostru. La institut era extrasa doar glanda hipofiza, pentru ca extragerea hormonului de crestere era o actiune laborioasa, necesitand o aparatura foarte sofisticata, pe care cred ca noi nu o aveam la acea vreme. Cred ca era trimisa glanda hipofiza, de restul se ocupau alti specialisti, din afara", a mai spus Belis. Potrivit profesorului, prelevarea glandei hipofize de la cadavre a avut o mare amploare in anii 1972-1973 pana in 1975-1976. "Nu avem nici o raspundere in treaba asta. Francezii au solicitat organul, hipofiza, prin contract cu IML. Raspunderea intreaga este a statului francez care avea misiunea prelucrarii acestor parti anatomice. Putem vorbi, in ani, de sute de hipofize de la sute de cadavre", a conchis prof. Belis.
7-8 hipofize pentru o doza de extract
Si profesorul Constantin Dumitrache, de la Institututului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Capitala a declarat ca in urma cu 25-30 de ani, in laboratoarele unitatii sanitare, a fost facut, de catre cercetatorul Ligia Simionescu, un extract avand ca materie prima hipofize umane. "Pentru o doza erau necesare hipofize de la sapte-opt persoane. Posibilitatea de a face acest lucru era pur teoretica. Extractul realizat atunci a fost folosit la patru sau sase copii, cu rezultate destul de slabute, din cauza concentratiei scazute, neavand materia prima respectiva. Nici un copil care a folosit extractul nu a avut vreo patologie. Sa vorbesti despre cazuri de acum 20-30 de ani este dificil. Cred ca nu s-ar fi putut decat sa fi fost o filiera care sa aiba legatura cu locuri unde exista un numar mai mare de decedati, iar recoltarea sa fie facuta imediat dupa ce o persoana a murit, nu peste mai mult timp. Hipofiza are trei grame", a adaugat profesorul.
Ministerul Sanatatii anunta, de asemenea, joi, ca va solicita Arhivelor Statului informatii referitoare la un presupus export de hormoni secretati de glanda hipofiza, care s-ar fi facut, potrivit MSP, intre anii 1983-1988. Reactia institutiei a aparut dupa ce agentia bulgara de presa Focus, a anuntat miercuri ca Romania ar fi implicata in scandalul hormonilor care au ucis mai multi copii si tineri, in Franta. Ministerul Sanatatii spune ca informatii referitoare la acest posibil export pot fi obtinute numai din documentele existente in Arhivele Statului, deoarece asemenea actiuni erau facute centralizat si controlat, prin Ministerul Comertului Exterior de la acea vreme.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 1054  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Pai parca...   de Ion Caramache
uitati-va unde a dus comertul asta...   de Bongosika
Simpatic articolu   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Taranii nu sunt interesati de banii UE    10 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stapanii preturilor (3604 afisari)
 Cursa secreta SUA-Rusia pentru armele climatice (3369 afisari)
 Curtea sub asediu (3345 afisari)
 Miracol intr-un acvariu din Ungaria (2778 afisari)
 "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa" (2777 afisari)
 Tragedia personala a unui controlor de trafic, la originea accidentului de la Otopeni (3004 afisari)
 Obama ar putea fi asasinat daca va fi ales presedintele Statelor Unite (2317 afisari)
 "Nevasta" lui Emil Constantinescu a primit mandat de arestare preventiva (1945 afisari)
 Avioane militare ruse deasupra Japoniei (1644 afisari)
 Barbatii in varsta fac copii mai sanatosi decat tatii adolescenti (1438 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01700 sec.