De sapte ani, 214 studenti ai Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii "Valahia" din Targoviste asteapta ca justitia sa le anuleze notele false puse in catalog de asistentul universitar Florin Aurelian Popescu, deputat PD-L, si lectorul suplinitor Cristinel Mortici. Diplomele de licenta ale celor 214 de studenti nu sunt valabile si numai anularea notelor puse pe bani ii pot aduce pe acestia in legalitate.
Desi au existat suficiente probe - inscrisuri date de studenti la politie, precum si un raport al Ministerului Educatiei si Cercetarii - Prim Procurorul de Dambovita, Mihai Adrian, a dispus Neinceperea Urmaririi Penale pentru deputatul Florin Aurelian Popescu. In 2006, titularul de curs universitar furat cu note, prof.univ.dr. Gheorghe Florin, i-a prezentat cazul, in cadrul unei audiente, Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Dosarul celor 214 note false a fost trimis apoi de la Parchet in instanta. Pe 5 martie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca, dupa patru infatisari cu amanare, cel mai grav caz de coruptie universitara din Romania.
30 de lei de persoana
Pe 11 octombrie 2001, asistentul universitar Florin Aurelian Popescu si lectorul suplinitor Cristinel Mortici au sustinut in afara sesiunii legale de examene o reexaminare cu 214 de studenti ai Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii "Valahia" din Targoviste. Cei mai multi dintre acesti studenti fusesera picati cu note de 2 si 3 de titularul de curs, cunoscutul prof.univ.dr. si matematician Gheorghe Florin, presedintele Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice - Filiala Romania.
Popescu si Mortici nu aveau nici pregatirea si nici calitatea de a organiza reexaminarea celor 214 de studenti. Cu toate acestea, au facut-o. Mai mult, notele studentilor reexaminati au fost puse in catalog la diferite date, nu in ziua examenului, asa cum era legal. Studentii au declarat la Politia Targoviste ca au trecut reexaminarea contra cost, platind o taxa la secretara facultatii, Bizdrigheanu Maria, de cate 300 000 lei vechi de persoana. In total, pentru reexaminarea facuta de Florin Aurelian Popescu si Cristinel Mortici studentii au platit aproximativ 60 milioane lei vechi.
Titularul de curs, prof.univ.dr. Gheorghe Florin, nu a pus in catalog aceste note si nu le-a semnat. El a aflat despre notele false puse de Popescu si Mortici in catalog abia in ianuarie 2002. Atunci, Gheorge Florin l-a atentionat in scris pe rectorul Oprea Florea sa anuleze examenul sustinut in mod ilegal de cei doi colaboratori ai sai, Popescu si Mortici. Dupa demersuri la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in presa si la televiziune, in decembrie 2002 a fost reluata examinarea celor 214 studenti. Notele corecte puse de comisia legala de reexaminare nu au putut fi trecute, insa, in catalog pentru ca cele false puse de Popescu si Mortici nu au fost anulate printr-o hotarare judecatoreasca, asa cum cere legea.
Audienta la Kovesi
Cei 214 studenti care au dat bani pentru a trece examenul s-au constituit parte civila pentru recuperarea taxei date pentru examenul ilegal. Prim Procurorul Mihai Adrian le-a respins insa acestora actiunea, motivand ca plangerile celor 214 sunt neintemeiate.
Mihai Adrian a dat NUP in cel mai grav caz de coruptie universitara din Romania, rezumandu-se doar la a-l amenda cu cinci milioane de lei vechi pe rectorul Oprea Florea pentru neglijenta in serviciu. Pana in prezent, nici o sanctiune juridica, administrativa sau financiara nu le-au fost date lui Popescu si Mortici. Mai mult, ei au fost avansati la gradul de conferentiar. Dupa zeci de sesizari la Procuratura judetului Dambovita, care nu a dorit sa trimita dosarul celor doi in instanta pentru anularea notelor false, in 2006, in urma unei audiente cerute de prof.univ dr. Gheorghe Florin, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, intervine pentru ca dosarul celor 214 note false sa fie trimis in instanta la Tribunalul Municipiului Targoviste. Dupa doua amanari, Tribunalul Municipiului Targoviste a hotarat trimiterea cauzei la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca numai aceasta instanta are competenta sa judece dosarul unui deputat. Pe 1 iulie 2007, a avut loc prima infatisare laInalta Curte de Casatie si Justitie. De atunci, dosarul a fost amanat de trei ori. Urmatorul termen va fi pe 5 martie 2008.
"Ar trebui dati afara din invatamant!"
Matematicianul Gheorghe Florin sustine ca in mod normal deputatul Popescu si lectorul suplinitor Cristinel Mortici ar trebui sa fie condamnati pentru fals in acte publice.
"Vrem sa anulam notele false din catalog pentru a putea trece studentilor notele corecte. De 7 ani, 214 studenti asteapta acest proces de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a intra in legalitate. Lor li s-au eliberat diplome de licenta fara a avea notele corecte in catalog. 22 de studenti dintre cei 214 au chiar doua note in catalog: una pusa de prof.univ.dr. Gheorghe Florin si alta pusa de Florin Aurelian Popescu. In acest caz, diplomele de licenta nu sunt valabile. Numai prin anularea notelor false puse de Popescu si Mortici putem ajunge la legalitate. La Timisoara, pentru doua note false puse in catalog, profesorul respectiv a fost pedepsit cu zece ani de puscarie. In acest caz al celor 214 note false, cei care au fost vinovati au fost promovati in ierarhia universitara. Daca am trai intr-o tara normala, dupa ce vor fi anulate in instanta notele false, cei doi, Popescu si Mortici, ar trebui dati afara din invatamant si dati pe mana instantelor judecatoresti pentru a fi pedepsiti pentru fals in acte publice", ne-a declarat prof.univ.dr. Gheorghe Florin.
Zece ani intr-un caz similar
Singurul caz de coruptie universitara pedepsit pana in acest moment este cel al profesoarei Adriana Gontean (foto), fosta sefa de lucrari la catedra de anatomie din cadrul UMF "Victor Babes" Timisoara.
In 2006, aceasta a primit zece ani de inchisoare pentru luare de mita si abuz in serviciu. Totul a inceput in 2003, cand ofiterii Serviciului Politiei Economico-Financiare din cadrul I.P.J. Timis au demarat cercetari, sub directa coordonare a unui procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, pentru mita luata de Gontean din partea a 34 de studenti indieni. Sumele pretinse au fost intre 100 si 400 de dolari. Pe langa acestea, studentilor li s-a mai cerut sa cumpere manuale de anatomie redactate in limba engleza de prof. Adriana Gontean, precum si materiale consumabile de la firma sotului ei.
"Au fost doar 63 de studenti"
ZIUA l-a contactat si pe deputatul Florin Aurelian Popescu (foto) pentru a-i lua un punct de vedere in acest caz. Parlamentarul sustine ca nu a fost vorba despre 214 de studenti, ci de doar 63 si ca totul a fost cat se poate de legal. "Nu sunt 214 note, sunt mult mai putine. Eu am avut o Hotarare de Senat prin care sa sustin acel examen. Am dus la indeplinire Hotararea de Senat, m-am prezentat la toate instantele si unde am fost solicitat. Dansii (Gheorghe Florin si Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice - n.n) au facut un apel la hotararea data de procuror prin care noi, cei implicati in acel eveniment, sa-i spun asa, am fost declarati nevinovati. Astept sa ma judece, sa vad daca sunt vinovat, daca sunt vinovat platesc, daca nu sunt nevinovat sa fiu lasat in pace. Sunt exagerari cu 214 note, au fost doar 63 de studenti, au venit, au dat examen. Exact in aceeasi sesiune si domnul Gheorghe Florin, cel care ma reclama, a trecut - si am copii xerox - si el note in cataloagele doamnei conferentiar Alina Barbulescu, iar el n-are nici o problema! Eu am avut o Hotarare de Senat, dansul n-a avut nici o Hotarare. Eu de sase ani sunt la toate curtile de justitie, la toate instantele reclamat, iar cel care ma reclama a facut acelasi lucru. Mi se pare complet anormal. El reclama ceea ce a facut el, asta mi se pare inacceptabil", ne-a spus parlamentarul.
"N-am luat un ban"
Aurelian Popescu respinge si acuzele conform carora ar fi primit bani de la studenti. "E o calomnie ca am luat un ban de la studenti. Cine spune asa ceva sa suporte consecintele legii. Pe 23 ianuarie am avut o infatisare cu domnul Gheorghe Florin si s-a amanat pentru ca dansul nu a fost pregatit cu apararea. El de sase ani de zile imi cunoaste tot dosarul si n-a avut timp sa-si pregateasca apararea. Eu nu fug de justitie, el fuge. Chestia cu banii e o calomnie. Sa v-arate o declaratie a unui student ca mi-a dat mie personal bani. La orice reexaminare studentul plateste o taxa la secretariat pentru care primeste chitanta. E taxa de reexaminare. E cu totul altceva. Il voi da in judecata pe acel student care spune ca mi-a dat vreun leu. Nu numai in acest proces, ci in cei 15 ani de cand sunt profesor. Eu impreuna cu familia avem un grup de firme care are peste zece milioane de euro cifra de afaceri anual. Credeti ca as lua bani de la un student?", ne-a mai declarat deputatul PD-L.