Ziua Logo
  Nr. 4154 de sambata, 9 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Curtea sub asediu
-- PNL forteaza schimbarea legii Curtii Constitutionale. Tariceanu vrea sa puna capat mandatului actualilor judecatori
Liderii PNL au hotarat joi seara, in cadrul intalnirii de la Palatul Victoria, sa schimbe Legea de functionare a Curtii Constitutionale (CC), ne-au precizat surse din conducerea PNL. Desi discutia a fost una preliminara, liberalii urmand sa isi consulte pe indelete juristii, vicepresedintii PNL au avansat doua criterii principale care ar trebui sa stea la baza alegerii unor magistrati supremi pertinenti: "Persoane care sa nu fi avut un trecut politic si nici unul securistic". Penelistii cauta solutii legislative pentru a pune capat mandatului actualilor membri ai CC.
Premierul Tariceanu si liderii PNL sunt insa pe deplini constienti ca o schimbare a Legii de functionare a CC presupune noi negocieri de culise dure cu PSD, fapt ce ridica problema unei "oferte" pentru partidul lui Geoana. "Trebuie sa terminam odata pentru totdeauna cu circul promovat de Curtea Constitutionala. Altfel, riscam sa ne supunem in forma repetata unor decizii neconstitutionale. Cat despre sustinere parlamentara, si pesedistii sunt satui de deciziile Curtii", ne-a declarat un vicepresedinte PNL, recunoscand insa ca "trecutul fesenist" specific magistratilor CC ar putea reprezenta un impediment in fata schimbarii. Totodata, liberalii au decis sa se implice in campania recent declansata de un segment al societatii civile, care solicita revocarea judecatorilor CC. Ludovic Orban ne-a declarat ca, in zilele imediat urmatoare, va cere public demisia celor noua magistrati ai CC. De asemenea, liderii PNL vor solicita ca reprezentantii Curtii Constitutionale sa intre imediat sub lupa CNSAS, invocand suspiciunile de colaborare cu Securitatea care planeaza asupra unora dintre acestia.
Restructurare "ampla" pentru Norica
Majoritatea vicepresedintilor PNL au militat joi seara pentru impunerea senatorului Norica Nicolai la Justitie printr-o restructurare "ampla" a Cabinetului, care sa-i vizeze si pe ministrii Cristian David, Cristian Adomnitei si Adrian Cioroianu. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca o restructurare "simpla", care sa vizeze doar ungerea Noricai Nicolai, ar avea un impact public negativ. "S-ar incetateni ideea ca ne incapatanam, intr-un joc de orgolii purtat intre Palate, sa o impunem pe Nicolai. Oricum, o restructurare care sa-i vizeze pe Cristian David (ministrul Internelor-n.r.), Cristian Adomnitei (ministrul Educatiei-n.r. si Adrian Cioroianu (ministrul Externelor-n.r.) a fost deseori invocata in sedintele conducerii PNL. Acum este momentul pentru o schimbare la fata a Cabinetului", ne-au explicat sursele citate. Acestea ne-au precizat ca o decizie ferma in acest sens va fi luata numai dupa analizarea motivatiei Curtii Constitutionale, restructurarea avand nevoie si de votul Biroului Politic Central al PNL. Principalii promotori ai acestei viziuni au fost Ludovic Orban, Dan Radu Rusanu, Puiu Hasotti si Crin Antonescu. Solicitarea unui vot in Parlament le ridica insa probleme liberalilor deorece, pentru obtinerea sustinerii din partea PSD, sunt necesare noi negocieri, intre Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc. (Razvan GHEORGHE)
Trecutul magistratilor CC
Ioan Vida
A fost profesor la Academia "Stefan Gheorghiu", iar dupa '90 a lucrat ca expert in Comisia de redactare a Constitutiei (1990-1991). A prezidat sedintele Curtii timp de o luna, desi mandatul sau de presedinte expirase, interval in care CC a decis ca procurorii militari nu pot decide urmarirea penala in cazul civililor acuzati in dosarele Revolutiei si mineriadelor.
Acsinte Gaspar
Din postura de sef al sectorului juridic al Consiliului de Stat, a contribuit la elaborarea decretelor emise de regimul comunist. La Curte, a judecat in 2005 o sesizare de neconstitutionalitate care o avea printre semnatari pe propria sotie, sesizare care viza pachetul legislativ de reforma a justitiei.
Petre Ninosu
Absolvent al Scolii de Securitate de la Baneasa, Ninosu a fost unul din juristii de frunte ai regimului Iliescu. A fost deputat FSN, senator PSD, ministru de Justitie (1992-1994) si ministru pentru Relatia cu Parlamentul (1995-1996) in Guvernul Nicolae Vacaroiu.
Zoltan Valentin Puskas
S-a "remarcat" drept specialist in drept constitutional in calitate de presedinte al Uniunii Cooperativelor Mestesugaresti din Covasna, calitate ce a pastrat-o si in timpul mandatului de senator, fapt care a condus la includerea sa, in 2004, pe lista "indezirabililor" elaborata de Coalitia pentru un Parlament Curat.
Aspazia Cojocaru
CNSAS i-a dat verdict de colaborare cu Securitatea, insa ulterior i-a fost admisa contestatia. Desi exista note informative pe care le-a semnat, Colegiul a decis ca acestea ar fi putut fi date sub presiune si au anulat verdictul.
Ion Predescu
A fost 14 ani senator PSD. In calitate de presedinte al unei subcomisii de ancheta la CNSAS, a incercat, in 2003, desfiintarea acestei institutii propunand revocarea tuturor membrilor Colegiului. A initiat un proiect de lege in care propunea ca parlamentarii care sunt obiectul unei anchete penale sau care au primit o condamnare penala sa-si poata exercita linistiti mandatul, iar la finalizarea acestuia abia sa urmeze actiunea penala. A defilat brat la brat cu Ion Iliescu in campania electorala a PSD din 2004, cand era deja numit judecator la CC.
Nicolae Cochinescu
Intre 1973 si 1990 a fost procuror la Procuratura Generala. In 1996, Ion Iliescu l-a numit Procuror General, functie la care a trebuit sa renunte un an mai tarziu. In aceasta calitate a introdus celebrul recurs in anulare in procesele civile si a fost acuzat, in presa, ca a musamalizat dosarele Revolutiei si ale Mineriadelor din '90 si '91.
Tudorel Toader
A devenit judecator la CC in 2006, dar si-a pastrat functia de decan al Facultatii de Drept de la Universitatea "Al. I. Cuza". A participat la sedinta in care s-a dezbatut Ordonanta RAAPPS, desi este chirias al Regiei intr-un apartament pentru care plateste chirie de 472 de lei lunar.
Augustin Zegrean
Fondator al PD, a fost numit de catre presedintele Basescu in 2007, cu putin timp inainte de suspendare. De obicei, a fost autorul sesizarilor PD catre Curte. Dupa ce CC a decis in 2005 ca este neconstitutionala schimbarea lui Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, a propus eliminarea acestui post cu totul si inlocuirea sa cu alti doi secretari.
Patru ani de impliniri marete
Chemati sa se pronunte asupra constitutionalitatii legilor sau sa arbitreze conflicte izbucnite intre institutii, judecatorii Curtii au emis, in ultimii patru ani, o sumedenie de decizii controversate. Iata cateva dintre acestea:
2005
Februarie - CC declara neconstitutionale prevederi din Regulamentul Camerei Deputatilor, obligand majoritatea la putere sa accepte un reprezentant al opozitiei, Adrian Nastase, in fruntea acestui for.
Mai - CC decide ca infractiunile comise de parlamentari nu sunt de competenta PNA, ci a Parchetului General. Anticoruptia este "relansata".
Iunie - CC declara neconstitutionala OUG prin care Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor i se restituiau padurile. IPS Pimen afuriseste.
Iulie - CC amputeaza mai multe norme din pachetul reformei Justitiei. Rodica Stanoiu (PSD) semneaza sesizarea de neconstitutionalitate, iar sotul acesteia, Viorel Stanoiu - judecator la Curte - o aproba.
Noiembrie - Proiectul care prevedea despagubirea Regelui Mihai cu 30 de milioane de euro pentru castelele Peles, Pelisor si Foisor este declarat neconstitutional.
2006
Martie - CC bate in cuie privilegiile parlamentarilor, stabilind ca prevederile privind diurna si pensia de serviciu sunt constitutionale.
2007
Februarie - CC stabileste ca adoptarea unei motiuni simple impotriva unui ministru nu il obliga pe premier sa il demita pe acesta;
Februarie - CC respinge amendamentul la Legea referendumului prin care presedintele putea fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la urne.
Martie - CC considera constitutionala comisia de ancheta a presedintelui Basescu, condusa de Dan Voiculescu (PC).
Aprilie - CC sustine ca presedintele nu a incalcat "grav" Constitutia pentru a fi suspendat, dar admite ca decizia revine Parlamentului.
Aprilie - se da celebra concluzie in cazul Cioroianu: presedintele Romaniei nu are un drept de veto, dar poate cere primului-ministru sa renunte la propunerea facuta.
Mai - CC decide ca presedintele Basescu poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum. Se schimba regulile in timpul jocului.
Iunie - CC bulverseaza anchetele Revolutiei si Mineriadelor, stabilind ca procurorii militari vor putea ancheta numai dosare in care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele merg la instantele civile.
Iulie - CC hotaraste ca fostii ministri trebuie sa beneficieze de acelasi tratament in dosare penale ca si actualii membri ai Cabinetului.
Noiembrie - CC stabileste ca presedintele avizeaza singur urmarirea penala a unui fost sau actual ministru. Dispare Comisia de la Cotroceni.
Decembrie - CC declara neconstitutionale, la sesizarea presedintelui, trei prevederi din Legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.
2008
Ianuarie - CC declara neconstitutionala Legea privind deconspirarea Securitatii.
Februarie - CC stabileste, in cazul Norica Nicolai, ca presedintele poate respinge "o singura data, motivat", propunerea premierului si spune ca primul-ministru este "obligat" sa propuna o alta persoana. (Ovidiu BANCHES)
Acuzele CSM
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii Lidia Barbulescu a sustinut ieri, la Cluj, ca decizia Curtii Constitutionale in cazul numirii Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei "adauga cuvinte la Constitutie". "Curtea Constitutionala judeca intre Constitutie si lege. Textul din Constitutie nu zice de o alta persoana, zice de alta propunere. Daca nu e terminologia folosita in Constitutie, inseamna ca adauga, nu? Eu inteleg ca se spune de o alta persoana, ma verificati dupa Constitutie, iar textul Constitutiei spune de o alta propunere, prin urmare, in interpretarea mea, o alta persoana cu o alta propunere nu este acelasi lucru.
Sensul ca s-a instituit o alta persoana cu o alta propunere nu este acelasi lucru", a declarat presedintele CSM, citat de Mediafax.
Norica ameninta cu CEDO
Senatorul PNL Norica Nicolai, nominalizata la Justitie, a declarat joi seara, intr-o emisiune televizata, ca, daca CC "a retinut motivarea lui Basescu privitoare la conditia de imoralitate" in ceea ce o priveste, se va adresa CEDO si a apreciat ca si ea, si seful statului au pierdut prin decizia Curtii. "In cazul in care Curtea a retinut motivarea lui Basescu privitoare la conditia de imoralitate in ceea ce ma priveste, eu ma voi adresa unei instante internationale - CEDO. Mi s-a pus o eticheta de imoralitate si de incompetenta, lucruri care nu sunt sanctionate niciunde in lume", a spus Nicolai. Ea a acuzat Curtea de un act fara precedent. "Curtea face, pentru prima data in istoria ei, ceea ce Constitutia nu ii permite: adauga la textul ei, in loc sa o interpreteze", a spus senatorul liberal. (R.G.)
Alte articole
  Curtea repara ce au stricat partidele    (Eveniment, 2009-11-05)
  PNL ataca o lege pe care nu a respectat-o    (Eveniment, 2009-04-25)
  Curtea Constitutionala: Trimiterea bugetarilor in concediu fortat se face pentru a nu afecta securitatea nationala a Romaniei    (2009-11-26 13:02)
  Curtea Constitutionala va dezbate sesizarea PNL referitoare la Legea salarizarii pe 28 octombrie    (2009-09-30 14:02)
  Legea Educatiei si Legea privind reorganizarea institutiilor pot fi atacate la Curtea Constitutionala pana miercuri    (2009-09-21 17:35)
  Curtea Constitutionala va judeca pe 8 iulie sesizarea PNL si UDMR pe legea de aprobare a OUG privind deconcentratele    (2009-07-01 11:45)
  PNL a contestat la Curtea Constituțională Legea de rectificare bugetară    (2009-04-30 13:39)
 Afisari: 3345  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 26 Afiseaza toate comentariile  
Nu inteleg , se pregateste o noua lovitura de stat?   de mitroi ion
Zoaie   de ionescu
Curtea tremura mai dcegraba in aspicul ei.   de alwis46
Kafka's sentences   de Sile this Millennium
Curtea tremura din toate incheieturile din cauza "vicepresedintilor PNL"   de DanBruma
   de costantin
   de costantin
Unde gasim oameni de principii si de bun simt?   de galatush
Curtea Constitutionala da pdv extrinsec pt a acoperi prescrierile la Fondul pt.mediu   de ionela
PNL   de Mona G.
OPINIILE PE FORUM...   de LENIO
Si cine va controla Marea Adunare Nationala ?   de Hadrian Gaunescu
A mai aparut un geniu pe forum.   de alwis46
Se pregateste o minciuna cat anul electoral...   de Ratacitul
Intre metoda si adevar. Lui Gili...dar si lui Arogantu.   de alwis46
Sistemul judiciar este neguvernabil   de decan
Suspectii pot fi depistati usor.   de Socrate
Idealul republican.   de alwis46
PLANSUL IN ZADAR !   de ana ana
Lada de gunoi a istoriei !   de Marius Adrian Porojnicu
La gunoi   de doctorul
E greu...   de Alcor
e ok schimbarea   de aquariusrpro
Pestele de la cap se impute, iar tara asta amarata e putreda rau...   de PalosGros
MIZERIE TOTALA   de niculina
Schimbarea judecatorilor....hm?   de Ratacitul
A r h i v a
  Deputatul notelor false    
  Stapanii preturilor    10 comentarii
  "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa"    11 comentarii
  Thaci: 100 de state ar recunoaste Kosovo    6 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
  Interventie pentru homosexuali    12 comentarii
  Basescu face agenda PNL    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stapanii preturilor (3604 afisari)
 Cursa secreta SUA-Rusia pentru armele climatice (3369 afisari)
 Curtea sub asediu (3345 afisari)
 Miracol intr-un acvariu din Ungaria (2778 afisari)
 "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa" (2777 afisari)
 Tragedia personala a unui controlor de trafic, la originea accidentului de la Otopeni (3004 afisari)
 Obama ar putea fi asasinat daca va fi ales presedintele Statelor Unite (2317 afisari)
 "Nevasta" lui Emil Constantinescu a primit mandat de arestare preventiva (1945 afisari)
 Avioane militare ruse deasupra Japoniei (1644 afisari)
 Barbatii in varsta fac copii mai sanatosi decat tatii adolescenti (1438 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01964 sec.