Omul simplu din Romania
Dinamismul lumii in care traim nu poate fi contestat. Ba chiar avem motive sa ne plangem de un exces de dinamism pe multiple planuri. Omul mileniului trei este, indubitabil, victima propriilor lui creatii. Nu mai avem atatea razboaie ca altadata. Razboaie a caror miza era impunerea unui mod personal si interesat de a face istorie. Ecourile acelor razboaie nu s-au stins in totalitate. Dar, pe ruinele lor, din ce in ce mai greu vizibile dupa mai mult de jumatate de secol de pace la nivel global, s-a inaltat o lume noua, in care arta de a pune banul in slujba omului a fost inlocuita de arta de a pune omul in slujba banului. Totul, absolut totul se face astazi cu o viteza ametitoare.
Omul simplu se uita nedumerit la ceea ce se intampla in jurul lui si pentru a supravietui isi construieste ziduri imaginare in jurul propriei fiinte, pentru a atenua trepidatiile care insotesc fiecare clipa pornita in marea calatorie catre eternitate.
Omul simplu este invatat pe toate canalele ca "democratia" este premiza de la care trebuie sa porneasca orice societate care tinteste schimbarea in bine a vietii tuturor membrilor ei. Dupa mai bine de 17 ani in care omul simplu din Romania s-a chinuit sa inteleaga virtutile democratiei, iata mai jos cateva dintre certitudinile la care a ajuns.
1. Politica este o meserie. Mai mult chiar, putem spune ca este meseria cea mai complexa din cate exista intr-o lume dirijata de amestecul natural de interese. Practicarea ei cu profesionalism sau, de ce nu, cu virtuozitate, cere orizont cultural vast, pregatire politica de larga respiratie, capacitatea de a elabora si implementa scenarii de schimbare a lumii in bine, pasiune in ceea ce faci, spirit de sacrificiu, onestitate.
2. Spectacolul oferit de clasa politica romaneasca in ultimii 17 ani este absolut descurajant. Practic, in Romania nu exista un om a carui statura politica sa impuna respect. Dupa ce ani la rand a incercat sa inteleaga complicatele procese care insotesc maturizarea politica a societatii romanesti, omul simplu a trebuit sa concluzioneze: in aceasta tara, cultura si competenta sunt inlocuite cu subtirimea de cuget si arta de a improviza in beneficiul personal.
3. In acest moment, se poate spune ca omul simplu din Romania a atins masa critica necesara pentru a inlocui putregaiul politic existent cu o garnitura noua, in care inclinatia naturala spre agoniseala fara limite sa fie tinuta in frau de un sistem consolidat de penalizare a exceselor. subrezenia sistemului politic romanesc este monumentala. Subrezenia stalpilor politicii din Romania este dezarmanta. Alegatorul, limpezit cu un ceas mai devreme decat clasa politica, se intreaba pe buna dreptate "Eu cu cine votez?". Cu Domnul Emil Boc? De cate ori vorbeste nu spune nimic. Cu Domnul Mircea Geoana? Este evident ca joaca un rol pentru care nu are destule rezerve de talent si indrazneala ideatica. Cu Domnul Traian Basescu? Omul acesta poate fi orice altceva, mai putin expresia cea mai inalta a intereselor romanesti de astazi si mai ales de maine. Omul simplu stie, inaintea actualilor lideri politici, ca Romania de maine se va rusina de modul in care a stiut sa se raporteze la complicatele fuse orare ale istoriei, prin grija alesilor ei de astazi.
4.Omul simplu a inteles inaintea clasei politice din Romania faptul ca adevarata schimbare in aceasta tara va fi posibila nu prin "stradania" celor putini, nesatui si incompetenti, ci pe baza contributiei, tot mai deplin articulata, a celor multi, care se multumesc si cu mai putin, dar pentru care competenta este cheia succesului si, de ce nu, o problema de onoare.