Ziua Logo
  Nr. 4154 de sambata, 9 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Editorialul cititorului
Prof. dr. Dorin BOCU 
-- Cele mai incitante comentarii de pe www.ziua.ro
Omul simplu din Romania
Dinamismul lumii in care traim nu poate fi contestat. Ba chiar avem motive sa ne plangem de un exces de dinamism pe multiple planuri. Omul mileniului trei este, indubitabil, victima propriilor lui creatii. Nu mai avem atatea razboaie ca altadata. Razboaie a caror miza era impunerea unui mod personal si interesat de a face istorie. Ecourile acelor razboaie nu s-au stins in totalitate. Dar, pe ruinele lor, din ce in ce mai greu vizibile dupa mai mult de jumatate de secol de pace la nivel global, s-a inaltat o lume noua, in care arta de a pune banul in slujba omului a fost inlocuita de arta de a pune omul in slujba banului. Totul, absolut totul se face astazi cu o viteza ametitoare.
Omul simplu se uita nedumerit la ceea ce se intampla in jurul lui si pentru a supravietui isi construieste ziduri imaginare in jurul propriei fiinte, pentru a atenua trepidatiile care insotesc fiecare clipa pornita in marea calatorie catre eternitate.
Omul simplu este invatat pe toate canalele ca "democratia" este premiza de la care trebuie sa porneasca orice societate care tinteste schimbarea in bine a vietii tuturor membrilor ei. Dupa mai bine de 17 ani in care omul simplu din Romania s-a chinuit sa inteleaga virtutile democratiei, iata mai jos cateva dintre certitudinile la care a ajuns.
1. Politica este o meserie. Mai mult chiar, putem spune ca este meseria cea mai complexa din cate exista intr-o lume dirijata de amestecul natural de interese. Practicarea ei cu profesionalism sau, de ce nu, cu virtuozitate, cere orizont cultural vast, pregatire politica de larga respiratie, capacitatea de a elabora si implementa scenarii de schimbare a lumii in bine, pasiune in ceea ce faci, spirit de sacrificiu, onestitate.
2. Spectacolul oferit de clasa politica romaneasca in ultimii 17 ani este absolut descurajant. Practic, in Romania nu exista un om a carui statura politica sa impuna respect. Dupa ce ani la rand a incercat sa inteleaga complicatele procese care insotesc maturizarea politica a societatii romanesti, omul simplu a trebuit sa concluzioneze: in aceasta tara, cultura si competenta sunt inlocuite cu subtirimea de cuget si arta de a improviza in beneficiul personal.
3. In acest moment, se poate spune ca omul simplu din Romania a atins masa critica necesara pentru a inlocui putregaiul politic existent cu o garnitura noua, in care inclinatia naturala spre agoniseala fara limite sa fie tinuta in frau de un sistem consolidat de penalizare a exceselor. subrezenia sistemului politic romanesc este monumentala. Subrezenia stalpilor politicii din Romania este dezarmanta. Alegatorul, limpezit cu un ceas mai devreme decat clasa politica, se intreaba pe buna dreptate "Eu cu cine votez?". Cu Domnul Emil Boc? De cate ori vorbeste nu spune nimic. Cu Domnul Mircea Geoana? Este evident ca joaca un rol pentru care nu are destule rezerve de talent si indrazneala ideatica. Cu Domnul Traian Basescu? Omul acesta poate fi orice altceva, mai putin expresia cea mai inalta a intereselor romanesti de astazi si mai ales de maine. Omul simplu stie, inaintea actualilor lideri politici, ca Romania de maine se va rusina de modul in care a stiut sa se raporteze la complicatele fuse orare ale istoriei, prin grija alesilor ei de astazi.
4.Omul simplu a inteles inaintea clasei politice din Romania faptul ca adevarata schimbare in aceasta tara va fi posibila nu prin "stradania" celor putini, nesatui si incompetenti, ci pe baza contributiei, tot mai deplin articulata, a celor multi, care se multumesc si cu mai putin, dar pentru care competenta este cheia succesului si, de ce nu, o problema de onoare.
 Afisari: 376  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Vreti adevarar schombare ? Ma ofer sa introduc dictura militara !!   de Ghita Bizonu'
de cand Ziua a venit cu ideea asta de a pune comentarii alese la vedere mai in fatza   de CHIORU
Tra te vrea prost !! Daca nu suntet de acord ia explicati-mi ce sa inteleg din    de Ghita Bizonu'
Asta nu este comentariu   de Atamild
"omul simplu din Ro a atins masa critica" - frumos zis !!   de CHIORU
Folclor !   de Marius Adrian Porojnicu
Omul nou....   de Ion Caramache
Omul simplu vazut ca hot    de Camelian Propinatiu
Aceleasi idei, alta exprimare   de HERUT
" In acest moment,   de cotrofelnitza
Dom Profesor   de neamtu tiganu
EUROPA ESTE O CONFEDERATIE DE INDIVIZI: EUROPA    de Alex.Pandrea
A r h i v a
  A fost sau n-a fost?    2 comentarii
  O alta gafa prezidentiala...    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stapanii preturilor (3604 afisari)
 Cursa secreta SUA-Rusia pentru armele climatice (3369 afisari)
 Curtea sub asediu (3345 afisari)
 Miracol intr-un acvariu din Ungaria (2778 afisari)
 "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa" (2777 afisari)
 Tragedia personala a unui controlor de trafic, la originea accidentului de la Otopeni (3004 afisari)
 Obama ar putea fi asasinat daca va fi ales presedintele Statelor Unite (2317 afisari)
 "Nevasta" lui Emil Constantinescu a primit mandat de arestare preventiva (1945 afisari)
 Avioane militare ruse deasupra Japoniei (1644 afisari)
 Barbatii in varsta fac copii mai sanatosi decat tatii adolescenti (1438 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86595 sec.