Ziua Logo
  Nr. 4154 de sambata, 9 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Cursa secreta SUA-Rusia pentru armele climatice
-- Manipularea fenomenelor meteorologice ar putea deveni cea mai devastatoare tactica in razboaiele viitorului
Dupa decenii de controverse, comunitatea stiintifica internationala recunoaste astazi aproape unanim primejdia catastrofala a schimbarilor climatice provocate de activitatea umana. Se vorbeste foarte mult despre incalzirea globala, cauzata de emisiile de gaz cu "efect de sera". Interventia nefasta a omului asupra mediului inconjurator este insa, uneori, mult mai directa. Dezbaterile publice nu pomenesc, totusi, nimic despre armele climatice si despre experimentele vizand modificarea punctula a conditiilor de mediu. Subiectul este tabu si extrem de putine informatii au iesit la suprafata. Multi inca il mai considera o simpla teza conspirationista cu accente SF. Si, totusi, nu doar savanti reputati, ci si organisme politice vorbesc despre "razboiul climatic" ca despre o realitate incontestabila, cu efecte imediate. Sa ne amintim ca, in 2006, Comisia de protectie a mediului din Senatul Romaniei a declansat o ancheta privind posibila implicare de "tehnologii umane, din afara tarii" in declansarea inundatiilor care afectasera Moldova in vara lui 2005. Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie au infirmat ipoteza in acest caz particular, dar nu au exclus posibilitatea unui astfel de scenariu. In Rusia, inca din 2002, Duma de stat se sesizase oficial cu privire la experimentele americane din cadrul controversatului program HAARP. Nici Moscova nu era, insa, straina de astfel de cercetari. Potrivit standardelor militare, armele climatice se inscriu in categoria "armelor de distrugere in masa".
Istoria unui razboi secret
Controversata statie "de cercetare" Haarp din Alaska
Cercetarile cu privire la posibilitatea de a modifica artificial clima intr-o regiune data dateaza de mai bine de jumatate de secol. Ele s-au desfasurat simultan - si in cel mai mare secret - atat in SUA, cat si in URSS. Pionierul acestui domeniu cu vaste aplicatii militare este considerat matematicianul american John Von Neumann. La sfarsitul anilor '40, Von Neumann - finantat de Pentagon - si-a inceput cercetarile cu privire la posibilitatea influentarii artificiale a climei, teoretizand o "serie de forme ale razboiului climatic, inimaginabile pana la noi". Cercetarile lui - date find consecintele globale enorme - au fost tinute in cel mai strict secret.
Americanii recunosc acum ca, in timpul razboiului din Vietnam, au cheltuit 12 milioane de lire sterline pe "Operatiunea Popeye", prima aplicatie a "razboiului climateric". Atunci, in 1967, Pentagonul a incercat sa prelungeasca artificial sezonul ploilor musonice si sa blocheze, prin inundatii de mare amploare, principalul drum de aprovizionare al fortelor comuniste din Vietnamul de Sud - "Calea Ho Shi Min".
Intre 1962 si 1983, in SUA s-a derulat "Proiectul Stormfury", consacrat manipularii energiei degajate de uragane. S-a constatat cu aceasta ocazie ca energia degajata de un singur uragan intrece energia tuturor statiilor de pe glob. Damian Wilson, fizician din cadrul lui "MET Office" (Biroul de meteorologie) crede ca "Stormfury" a demonstrat ca este posibila manipularea energiei uraganelor si directionarea acestei energii in scopuri pasnice sau militare. Savantii militari au cercetat si felul in care ar putea fi manipulate cutremurele de pamant. S-a descoperit ca este posibila dirijarea energiei din unda de soc catre alte zone, sensibile la seisme, provocand cutremure cu magnitudine semnificativa. Aceeasi tehnica de directionare a energiei, in oceane, ar putea declansa un tsunami devastator. Toate aceste experimente si teste au fost posibile pentru ca nu exista o definire, unanim acceptata, a "razboiului climateric".
Evident, americanii nu au fost singurii interesati de uriasul potential militar al studiilor climatice. Cotidianul "Daily Express" scria, in iunie 2005, despre un experiment al aviatiei militare britanice (RAF) care a provocat, in 1952, inundatii catastrofale in Devon, facand 35 de morti si cateva sute de raniti. Nici rusii nu au stat, desigur, cu mana-n san. Stim astazi ca, de peste 20 de ani, la ei functioneaza statia "Sura", ascunsa intr-o zona pustie, la 150 km de Nijnii Novgorod.
Rezolutii ONU
Cu toate ca la cunostinta opiniei publice au ajuns foarte putine informatii despre aceste extraordinare experimente, la nivelul decidentilor politici problema este de mult bine cunoscuta. Asa se explica faptul ca, inca din 1977, Adunarea Generala ONU a ratificat o Conventie prin care se interzicea orice tehnica militara care ar avea efecte de lunga durata asupra mediului. Conventia definea "tehnicile de modificare a mediului" drept "orice tip de tehnica care modifica - prin manipulare deliberata a proceselor naturale - dinamica, compozitia sau structura Pamantului, incluzand aici biosfera, litosfera, hidrosfera si atmosfera, precum si spatiul cosmic". In 1992, conventia ratificata in 1977 a fost reactualizata de "Summitul Pamant" de la Rio de Janeiro, unde s-a subliniat ca modificarea artificiala a climei - in scop militar - reprezinta un tabu. Si totusi, experimentele au continuat. In momentul de fata - sustine "Daily Express"- atat SUA, cat si Rusia au in arsenalul lor sisteme sofisticate de armament climatic, cu un potential devastator.
Inmultirea fenomenelor meteorologice extreme este pusa, de obicei, pe seama incalzirii globale. Unii analisti vorbesc, insa, si despre influenta armelor climatice
Desi rareori se recunoaste in reuniunile stiintifice, exista in momentul de fata o noua generatie de arme electromagnetice sofisticate care, mai ales in ultimii zece ani, au influentat clima de pe glob. Conform unui document al "US Air Force" - intitulat "AF 2025 Final Report" - razboiul climateric ofera o vasta aplicatie in domeniul manipularii climei, punand inamicul sa se confrunte cu inundatii devastatoare, cu uragane de mare intensitate, cu secete prelungite si cutremure cu grad mare pe scara Richter. "Modificarile artificiale ale climei au devenit acum parte componenta a securitatii interne si internationale", se scrie in "AF 2025 Final Report". Documentul continua: "Modificarile artificiale ale climei au aplicatii defensive, putand fi utilizate si in scop de descurajare. Capacitatea de a provoca artificial precipitatii intense, ceata densa si furtuni de mare intensitate, ori capacitatea de a produce o clima artificiala in anumite zone precise, toate acestea fac parte acum din setul de tehnologii disponibile."
Programul american HAARP
In 1992, la baza militara Gokona din Alaska, a debutat cel mai important proiect militar american de modificare artificiala si manipulare a climei. Proiectul, intitulat "High-frequency Active Auroral Research Program" (HAARP), este parte a "Initiativei de Aparare Strategica" a SUA, numita popular "Razboiul Stelelor". HAARP este construit prin eforturile comune ale Fortelor Militare Maritime si Fortelor Militare Aeriene ale Statelor Unite.
La 400 de km de Anchorage, o retea de emitatoare de mare putere trimit in ionosfera unde de inalta frecventa. "US Air Force" sustine ca este vorba despre un simplu "program de cercetare". Pe site-ul statiei se precizeaza: "HAARP este conceput sa induca modificari mici de temperatura in ionosfera, ale caror rezultate si influenta pe Terra sunt apoi analizate cu ajutorul instrumentelor" (HAARP website).
Din ce in ce mai multe voci autorizate sustin, insa, ca la baza americana din Alaska se desfasoara experimente de influentare a atmosferei, cu scopul de a provoaca schimbarea vremii. Nicholas Becich - un adversar activ al programului HAARP - explica: "HAARP este, in realitate, un bombardament al ionosferei cu unde radio extrem de puternice, care afecteaza diverse zone ale planetei. Undele electro-magnetice revin pe pamant din ionosfera si penetreaza totul pe scoarta - viu sau mort - generand fenomene absolut devastatoare si putin controlabile.
Rosalie Bertell, presedinte la "International Institute of Concern for Public Health", este categorica: "HAARP actioneaza ca o gigantica sursa de caldura, care provoaca modificari majore in ionosfera, creand nu doar gauri ionosferice, ci lungi incizii in patura protectiva a Pamantului, cea care ne apara de bombardamentul radiatiilor solare." Iar dr. Bernard Eastlund afirma ca HAARP "este cea mai puternica sursa de incalzire a ionosferei construita vreodata".
Richard Williams de la Laboratorul Davis Sarnoff, din Princeton, este si mai categoric: "HAARP constituie un act iresponsabil de vandalism global" (citat din Scott Gilbert in cartea "Environmental Warfare and US Foreign Policy").
O serie de documente militare confirma ca, in realitate, HAARP are rolul de a "induce modificari importante in ionosfera, cu consecinte asupra climei pe Terra, cu perturbarea comunicatiilor, precum si a activitatii radarelor inamice, sub bombardamentul radiatiilor solare, care nu mai sunt oprite de ionosfera."
Parteneriatul dintre "Rayeton Corporation" si BAES
Programul HAARP a fost dezvoltat ca parte a parteneriatului anglo-american dintre "Rayeton Corporation" (care are patentul HAARP), "British Aerospace Systems" (BAES) si U.S. Air Force. Initiat in 1992 de catre "Advanced Power Technologies Inc." (APTI), o subsidiara a lui "Atlantic Richfield Corporation" (ARCO), APTI a fost vandut lui "E-Systems", in 1994. "E-Systems" a avut in trecut contracte cu CIA si Pentagon pentru "Doomsday Plan" (care stabileste ce are de facut presedintele SUA in cazul unui razboi nuclear) si pe "Operatiunea Desert Storm" ("Furtuna desertului") din 1991. Ulterior, "E-Systems" a fost achizitionata de "Rayeton", devenita una din companiile cele mai mari din lume in domeniul "intelligence".
BAES a intrat in afacerea HAARP pe baza unui contract cu "Office of Naval Research". Instalarea a 132 de emitatoare de inalta frecventa a fost incredintata subsidiarei BAES din SUA: "BAE Systems Inc". Potrivit "Defence News", "BAE Electronic Warfore Division" a fost premiata de DARPA pentru realizarea tehnica a proiectului, pentru design, pentru constructia HAARP. Desi nu sunt pomenite aplicatiile militare in documentele de constructie ale HAARP, documentele "US Air Force" nu lasa nici o indoiala asupra faptului ca sistemul este parte a "militarizarii spatiului" in cadrul "Initiativei de Aparare Strategica". In acest cadru a aparut un concept nou, geoingineria, care vizeaza "schimbarea artificiala a climei".
Stiintific, "geoingineria" este definita drept "manipularea pe scara larga a mediului climateric" - (vezi Keith, D.W, "Geoengineering Encyclopedia of Global Change") Raportul "Climate Change 2001" admite posibilitatea "ingineriei sistemului de clima pe Terra".
Varianta ruseasca
Rusia si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea fata de cercetarile efectuate de americani in domeniul armelor climatice. Un raport prezentat in Duma de Stat, in august 2002, concluziona: "Planurile Statelor Unite de a dezvolta programul HAARP creeaza arme capabile sa intrerupa comunicatiile radio, sa distruga echipamentul din spatiul cosmic, sa provoace accidente serioase in retelele de electricitate, in conductele de petrol si gaze si sa afecteze sanatatea mintala pe intregi regiuni de pe glob."
Un alt raport din Duma arata ca Statele Unite pregateau, in 2002, trei teste majore ale tehnicilor de modificare artificiala a climei, teste care urmau sa aiba loc la inceputul lui 2003. "Comitetul Dumei raporteaza ca SUA au planificate trei teste climaterice. Unul dintre ele se va desfasura in Alaska, la inceputul lui 2003. Al doilea test este programat in Groenlanda, iar al treilea in Norvegia."
Politicienii de la Moscova nu vorbesc, insa, si despre eforturile similare ale Rusiei, datand, desigur, inca din epoca sovietica. O instalatie similara celei din Alaska functioneaza de peste 20 de ani la circa 150 de kilometri de Nijnii Novgorod. Statia "Sura" este comparabila, din punct de vedere al capacitatii, cu actualul HAARP
Directorul institutului, Serghei Sneghiriov, a declarat pentru Interfax: "La ora actuala, in lume exista doar trei asemenea obiective: unul in Alaska, al doilea in Norvegia, la Tromso, si al treilea in Rusia".
"Atat Sura, cat si HAARP nu sunt arme, ci doar laboratoare de cercetari", afirma unul dintre savantii institutului, profesorul Universitatii din Nijnii Novgorod, Saveli Graci. Insa experimentele care se desfasoara acolo vor fi aplicate, probabil, in viitor, in scopuri militare", a concluzionat expertul.
Suspiciuni si acuze
Spre Rusia s-au indreptat si suspiciunile Bucurestiului, in 2006, cand Comisia de Mediu din cadrul Senatului Romaniei a deschis o ancheta cu privire la posibila existenta a unor "cauze nenaturale" in cazul inundatiilor de cu un an inainte, din Moldova. Ipoteza a fost lansata de specialistii Departamentului Antigrindina din Ministerul Agriculturii. Senatorul Dan Carlan, seful Comisiei pentru administratie publica, a declarat la vremea respectiva: "Ceea ce ne-au descris specialistii, ceea ce au vazut ei in cursul masuratorilor de anul trecut, sunt fenomene atipice fata de specificul zonei si perioada anului, una secetoasa in Moldova. Fara a ne putea aduce dovezi concludente, au formulat, insa, opinia - si sunt oameni seriosi - ca sunt fenomene dirijate de mana omului. Ca sa fiu mai concret, ne-au spus ca au asistat, in opinia lor, la un circuit dirijat al umiditatii din Marea Neagra spre zona Moldovei."
Administratia Nationala de Meteorologie i-a contrazis, insa, pe specialistii Departamentului Antigrindina, insistand ca inundatiile din Moldova au avut cauze naturale. Intr-un comunicat al ANM se explica: "S-ar putea admite ipoteza razboiului meteorologic in conditiile in care, de exemplu, modelele numerice ar indica pentru un interval de timp vreme insorita, iar in realitate, in acea perioada ar ploua torential. Acest lucru nu s-a intamplat niciodata pe teritoriul Romaniei. Ploile intense din ultimii ani au fost anticipate de majoritatea modelelor atmosferice."
Este interesant de observat ca expertii ANM nu au exclus direct posibilitatea unor asemenea manipulari ale vremii. S-au multumit sa spuna ca asa ceva nu s-a petrecut tara noastra.
Suspiciuni similare s-au nascut si in legatura cu alte fenomene meteorologice neobisnuite, care au afectat diferite zone de pe glob.
In septembrie 2005, meteorologul Scott Stevens a provocat senzatie si un mare scandal in SUA cand a afirmat ca uraganul Katrina - de o intensitate cu totul neobisnuita, care a determinat exodul in masa al populatiei din New Orleans - a fost provocat, in realitate, de mafia japoneza cu ajutorul unui generator electromagnetic achizitionat din Rusia. Teoria a fost preluata si de locotenent-colonelul (r) Tom Bearden, care afirma ca rusii si-au folosit arma de manipulare a vremii in SUA, incepand din 1976, provocand inclusiv seceta prelungita din California, din anii '80.
Alte voci au afirmat ca o interventie umana s-ar fi aflat si in spatele devastatorului tsunami din 2004, din Oceanul Indian. Evident, asemenea afirmatii trebuie privite cu circumspectie. "Influenta asupra vremii este un lucru posibil, dar nu pe o asemenea scara, precum sunt cazurile uraganelor Katrina sau Rita", spune savantul rus Iuri Tokarev, seful sectiei legaturilor solare si terestre de la Nijnii Novgorod.
Fenomene meteo extreme
Desi existenta lor este deja indubitabila, nimeni nu pare sa stie exact care sunt performantele reale la care au ajuns in prezent programele de influentare a conditiilor climatice. Unii le minimalizeaza, altii le considera deja capabile sa declanseze, la un semn, catastrofe de o magnitudine fara precedent. In lipsa unor informatii din surse autorizate, toate speculatiile sunt posibile. Este, in acelasi timp, foarte dificil de diferentiat intre fenomenele neobisnuite cauzate de incalzirea globala si eventualele manifestari ale unei interventii umane directe.
Anul 2007 a fost unul marcat de conditii climaterice extreme: inundatii atipice, canicula prelungita, furtuni etc. In ianuarie si aprilie temperatura la nivelul solului a atins cel mai ridicat nivel inregistrat in aceste luni, potrivit "Organizatiei Mondiale de Meteorologie" ("World Meteorological Organization" - WMO). Potrivit WMO, in ianuarie 2007 temperatura la suprafata solului a fost cu 1,89 grade Celsius mai ridicata decat media, iar in aprilie 2007, cu 1,37 de grade Celsius.
In Europa, temperatura din aprilie 2007 a fost cu 4 grade Celsius mai mare decat media, potrivit meteorologului Omar Baddour din cadrul WMO. In Asia de Sud, uraganele si inundatiile din cursul verii 2007 au afectat circa 30 de milioane de locuitori. Valuri de caldura extrema au afectat in vara lui 2007 si sud-estul Europei, in timp ce ciclonul Gonu - primul ciclon cunoscut din Marea Arabiei - a lovit Iranul si Omanul, provocand sute de morti si raniti. Caderi masive de ploaie in Sudan au umflat apele Nilului, care s-au revarsat, in vreme ce caderile de zapada au troienit total Africa de Sud si America de Sud. O situatie la fel de grava se inregistreaza la poli. Gheturile se topesc intr-un ritm neobisnuit: cu 15% din 1970, potrivit satelitilor meteorologici. "Oceanul arctic este cel mai bun indicator al schimbarilor de clima de pe Terra", a explicat Sheldon Drobot, de la "Arctic Regional Ice Forecasting System". Daca declinul intinderilor de gheata va continua in acest ritm, este probabil ca in cateva decenii sa se poata calatori prin Pasajul din Nord-Vest: cea mai scurta ruta intre SUA (Alaska) si Rusia. Ceea ce va duce la abandonarea in mare masura a Canalului Panama, a conchis Drobot.
Sunt toate aceste fenomene atribuibile doar incalzirii globale? Sau macar o parte din ele au legatura cu experimentele militare secrete vizand manipularea climei?
Controlul climei pana in 2025
La 1 octombrie 2005, in SUA a intrat in functiune Legea privind Cercetarea Modificarii Climei si a Transferului de Tehnologie ("Weather Modification Research and Technology Transfer Act") sau "Bill 517". Legea a fost implementata in urma studiului unei comisii formate din 11 membri, care a trecut in revista cercetarile din SUA privind controlul si manipularea climaterica. Exista insa in aceasta lege - asa cum au observat analistii - niste formulari obscure sau "zone gri". In text se vorbeste despre "transferul de tehnologie", fara sa se specifice catre cine anume va fi facut acest transfer. Pentru cei care se gandesc ca legea privind modificarea climei este in favoarea, sa zicem, a fermierului american - care are nevoie de ploaie pentru recoltele sale -, exista in lege o Sectie a V-a in care se vorbeste de "efectele antropogenetice". Care se refera la influenta modificarilor climaterice asupra fiintelor umane.
Owen Greene, director de cercetare la Departamentul de Studii pentru Pace al Universitatii Bradford crede ca eforturile in cercetarea "razboiului climateric" si punerea la punct a unor "arme climaterice" continua, in cel mai mare secret: "Suspectez Statele Unite si Rusia. Fiindca nu poti opri oamenii sa cerceteze clima. Pentru provocarea cutremurelor nici nu este nevoie de multi bani pentru programele militare, ci doar de adaptarea unor metode." O alta sursa militara declara: "Riscul enorm de a ne juca cu Natura va conduce la pagube ireversibile si la schimbarea totala a atmosferei planetei."
Un document elaborat de Statul Major al "US Air Force" este intitulat "Owning the Weather by 2025" ("Controlul climei pana in 2025"). Documentul a ramas in afara atentiei mass-media si a opiniei publice, si nu intamplator. Fiecare putere militara isi tine secretele cele mai importante sub obroc. Continutul documentelor este de natura sa dea frisoane. "Controlul climei pana in 2025" reprezinta un studiu care indeplineste o directiva a Statului Major al "US Air Force". El examineaza conceptele, capacitatile si tehnologiile "cu ajutorul carora SUA vor ramane forta militara dominanta in aer si in cosmos". In lupta marilor puteri pentru suprematie, Omul se joaca cu Natura. Oare care va fi pretul final?
Vladimir ALEXE 
 Afisari: 3369  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
chestiunea credibilitatii   de Radu Dragan
Pentru katty1...   de rasputin
Ochiul ciclonului   de mafalda
Ultimele experiente HAARP....   de rasputin
Adevarat, vedeti filmul MAXIMUM VELOCITY, FORTA FURTUNII   de mafalda
Vadim scria in 2005 toate astea...   de Ion Banateanu
   de Viorel
dom'le mai bine at publica proza SF   de Ghita Bizonu'
Pentru D-l ALMAR,   de frinaru
Deci si rusii si americanii-s vinovati de schimbarea climei, datorita experimentelor lor secrete!i   de giculuca
DATA ACESTUI ARTICOL   de nastratin123
Care joaca Red Alert 2 ?   de Giuseppe Cocos
Superb articol-as dori sa adaug completari   de Mario
Sa vezi, Alexe, cati prosti or sa se gaseasca sa-ti analizeze porcaria asta de articol.   de california
A r h i v a
  Kosovo si penetrarea terorismului islamic in Europa (I)    9 comentarii
  Noile domenii ale operatiilor informationale    
 Top afisari / comentarii 
 Stapanii preturilor (3604 afisari)
 Cursa secreta SUA-Rusia pentru armele climatice (3369 afisari)
 Curtea sub asediu (3345 afisari)
 Miracol intr-un acvariu din Ungaria (2778 afisari)
 "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa" (2777 afisari)
 Tragedia personala a unui controlor de trafic, la originea accidentului de la Otopeni (3004 afisari)
 Obama ar putea fi asasinat daca va fi ales presedintele Statelor Unite (2317 afisari)
 "Nevasta" lui Emil Constantinescu a primit mandat de arestare preventiva (1945 afisari)
 Avioane militare ruse deasupra Japoniei (1644 afisari)
 Barbatii in varsta fac copii mai sanatosi decat tatii adolescenti (1438 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02298 sec.