Ziua Logo
  Nr. 4154 de sambata, 9 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Filosoful lui Medici, otravit cu arsenic
-- Dupa 500 de ani, una dintre cele mai pasionante crime ale Renasterii Italiene a fost elucidata de catre expertii patologi. Imbolnavirea si moartea subita a lui Giovanni Pico della Mirandola, misticul filosof de la curtea lui Lorenzo de Medici, au ridicat semne de intrebare inca din 1494, cand s-a stins la doar 31 de ani. Desi cu trecerea anilor faima sa s-a mai stins, Pico era o figura celebra la curtea Medici.
Pico Della Mirandola
Della Mirandola a devenit faimos cand, la varsta de 23 de ani, si-a publicat cele 900 de teze asupra tuturor temelor filosofice si teologice posibile din acel timp, adunate sub titlul "Conclusiones philosophicae, cabalisticae et theologicae". Introducerea acestei lucrari, "Oratio de dignitate hominis" a fost considerata a fi "manifestul Renasterii".
La dezbaterea acestor teze ar fi vrut sa invite la Roma pe toti invatatii Europei. Papa Inocentiu al VIII-lea a declarat insa 13 din aceste 900 de teze drept eretice si intalnirea programata este interzisa.
Lorenzo de Medici
In orice caz, Pico a murit la 31 de ani, la doi ani dupa Lorenzo de Medici. Prietenul (dupa spusele unora chiar iubitul sau) Antonio Ambrosini, cunoscut sub numele de Poliziano, a murit in acelasi an, la o distanta de cateva saptamani.
In vara anului trecut, o echipa de cercetatori de la universitatile Bologna, Pisa si Lecce au exhumat cele doua corpuri si le-au supus la o serie de teste amanuntite. Oamenii de stiinta au utilizat tehnologia biomoleculara, precum si diverse dispozitive performante de scanare, precum si analize ale ADN-ului pentru a incerca sa descopere cauza mortii filosofului. Zilele trecute, echipa de cercetatori a concluzionat ca ambii barbatii au fost otraviti cu arsenic pentru ca oasele acestora contineau o cantitate semnificativa din respectiva otrava. S-au mai descoperit, de asemenea, in ramasitele celor doi si cantitati mari de mercur.
Silvano Vinceti, seful comitetului national de cultura, cel care a aprobat exhumarile, este de parere ca ucigasii provin din cercul apropiatilor lui Pico.
Favoritul lui Lorenzo Magnificul
Imediat ce a ajuns la Florenta in 1486, filosoful a devenit un favorit al lui Lorenzo care a fost fermecat de Mirandola, filosoful fiind un adept al lui Platon, desi era influentat de misticismul oriental.
Pico era faimos, de asemenea, pentru memoria sa incredibila, precum si pentru faptul ca vorbea fluent greaca, ebraica, aramaica si araba.
Insa se pare ca prietenia apropiata cu Girolamo Savonarola, fanaticul calugar dominican, i-au adus dusmania fiului protectorului sau Lorenzo, Piero de Medici. Acum, oamenii de stiinta sunt de parere ca Piero este cel care ar fi ordonat uciderea lui Pico. Savonarola, care fusese invitat la Florenta de catre Mirandola, a predicat in numeroase randuri impotriva celor din familia Medici, cerand florentinilor sa respinga excesele Renasterii. Atunci, lucrari semnate de Botticelli si Michelangelo au fost arse in timpul a ceea ce s-a numit "Rugul vanitatilor" din 1497, cand adeptii calugarilor au pus pe foc in Piazza della Signora obiecte de mobila de lux, oglinzi, carti pagane si sculpturi "imorale". "Rezultatele analizelor noastre combinate cu documentele istorice care recent au fost scoase la iveala, releva faptul ca Piero mai mult ca sigur a fost victima unui asasinat la comanda", a declarat Vinceti.
In orice caz, acesta a mai adaugat ca executantul, "cel care i-a administrat otrava, a fost probabil Cristoforo da Calamaggiore, secretarul lui Pico. De fapt, da Calamaggiore a admis ulterior ca i-ar fi dat lui Pico medicamente, pentru ca era bolnav". Examinarea ramasitelor lui Pico della Mirandola (care a fost inmormantat din nou la Biserica St. Mark) a relevat faptul ca acesta avea 1,80 metri si ca era corpolent, ceea ce contrazice portretele vremii.
De asemenea, Pico della Mirandola avea un craniu mai mare decat majoritatea contemporanilor sai. Pe de alta parte, Poliziano avea doar 1,50. (M. BICA)
 Afisari: 1051  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
nu redacteaza nimeni textele din acest ziar?   de antigone
A r h i v a
  Miracol intr-un acvariu din Ungaria    12 comentarii
  Rolling Stones au facut senzatie la Berlinala    1 comentariu
  Cer variabil    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Stapanii preturilor (3604 afisari)
 Cursa secreta SUA-Rusia pentru armele climatice (3369 afisari)
 Curtea sub asediu (3345 afisari)
 Miracol intr-un acvariu din Ungaria (2778 afisari)
 "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa" (2777 afisari)
 Tragedia personala a unui controlor de trafic, la originea accidentului de la Otopeni (3004 afisari)
 Obama ar putea fi asasinat daca va fi ales presedintele Statelor Unite (2317 afisari)
 "Nevasta" lui Emil Constantinescu a primit mandat de arestare preventiva (1945 afisari)
 Avioane militare ruse deasupra Japoniei (1644 afisari)
 Barbatii in varsta fac copii mai sanatosi decat tatii adolescenti (1438 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01899 sec.