ZIUA: Asa cum ati declarat ziarului ZIUA saptamana trecuta, ati depus plangere la Parchet impotriva ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei.
Gheorghe Radulescu: Am depus, pe 1 februarie, plangere impotriva ministrului Adomnitei, pentru abuz in functie contra intereselor publice si pentru neglijenta in serviciu. Am argumentat acest lucru cu un dosar de 150 de pagini.
ZIUA: Ce cuprinde dosarul, date pe care le-ati colectat din tara, cu fraude produse la tezele unice, sau nereguli constatate in Metodologia de examen?
G.R.: Ordinul ministrului Educatiei, emis ca baza pentru tezele unice, nu intruneste conditiile de legalitate. In primul rand, nu s-a facut o analiza la simularea tezelor unice de pe semestrul II din anul scolar 2006/2007, care constituia baza acestui Ordin. Or, simularea aceea prevedea catastrofa de acum. In al doilea rand, nu a existat nota de fundamentare sau studiu de impact. Eu am cerut acest lucru, cand am auzit ca ministrul va emite Ordinul, dar nu s-a facut public pana acum, iar din informatiile noastre rezulta ca nici nu exista vreun asemenea studiu.
Pe de alta parte, nu au fost consultati partenerii sociali. Chiar in ZIUA, liderul de sindicat Marius Nistor, a subliniat acest lucru, in premiera - ca Ordinul privind tezele unice nu a trecut prin Consiliul Economic Social, lucru extrem de grav. De asemenea, mai trebuie spus ca la sedinta din iulie 2007 de la Calimanesti, pe care ministrul Educatiei a avut-o cu inspectorii scolari generali, s-a discutat despre acest lucru (admiterea la liceu pe baza tezelor unice - n. red.), iar inspectorii au fost impotriva. Dar uite ca decizia totusi s-a luat. Erau acolo 42 de inspectori generali, iar punctul lor de vedere era esential. O sa cerem procesul-verbal de la acea sedinta, sa vedem daca ministrul a luat decizia impotriva vointei lor.
ZIUA: De ce credeta, totusi, ca ministrul a ramas consecvent in decizia de a pastra tezele nationale?
G. R.: este o intrebare la care nu poate sa raspunda nimeni, nici macar surse apropiate direct ministerului sau Partidul National Liberal. Eu cred ca el nu vrea sa se faca de ras. Putea foarte bine sa-si recunoasca gresala - pentru ca are mult mai multe informatii decat noi despre ce s-a intamplat (la sesiunea tezelor unice din primul semestru al acestui an scolar - n. red.) - insa cred ca este o chestiune de orgoliu personal.
ZIUA: In conferinta de presa de astazi ati precizat erorile produse la prima sesiune a tezelor unice.
G. R.: Este vorba despre erorile conceptului Ordinului, apoi despre erorile de metodologie - care sunt foarte multe, printre care enumeram faptul ca supraveghetorii la examen au fost profesori din scoala, ceea ce contravine unei directive europene. Apoi este vorba despre contestatiile care au iesit din spatiul securizat si s-au dus pur si simplu in scoli, pe mana secretarelor, directorilor, profesorilor si elevilor. Un alt lucru foarte grav este ca elevii care au primit nota 9,51 nu au mai putut face contestatie ca sa obtina 10,00. Ei bine, acestiu elevi pot sa piarda locul la liceu, in conditiile in care bataia se da pe sutimi. Acesta este un lucru extrem de grav - iar ei l-au recunoscut, dar au spus "dom'ne, nu mai avem ce sa facem, ii nenorocim pe astia (elevii - n. red.) ca n-am stiut ce sa facem atunci, insa noi nu mai schimbam Ordinul". Ei, uite ca o sa-l schimbe.
ZIUA: Care ar fi solutia pentru ca admiterea la liceu in acest an sa fie obiectiva?
G. R.: Solutia era foarte simpla: pastram tezele unice, dar sa se inlocuiasca examenul la liceu. Iar atunci situatia se va rezolva. Vreau sa va spun, in premiera, despre un lucru care va aparea acum, in februarie, la faza a II-a a tezelor din primul semestru, ce se organizeaza pentru elevii care au lipsit la prima. Ei (specialistii din MECT, n. red.) nu au luat in calcul ca exista scoli in care va fi un singur elev care va sustine teza.
ZIUA: Atunci ce vor face, vor infiinta centre speciale pentru examen?
G. R.: Nu, metodologia nu prevede acest lucru. Ministrul Educatiei a spus ca fiecare elev sa-si dea teza in banca lui. Ei bine, acum sa stea cate un elev in banca lui, in mii de scoli de pe teritoriul Romaniei.
ZIUA: Activitatea din scoala - sau din clasa - se suspenda pe perioada tezei.
G. R.: Da, dar nu va ganditi la Bucuresti, ganditi-va la sate izolate, unde au cate un elev care a lipsit la prima teza. Trebuie sa se extraga subiectele la minister, sa se transmita inspectoratelor si se duca cu plicul (cu subiectele de la inspectorat, n.red.). nu stiu ce a fost in capul lor. Si asta acum, saptamana viitoare.
ZIUA: Atunci ar trebui modificata urgent Metodologia, astfel incat elevii sa sustina tezele din a doua etapa fara incalcarea ei.
G. R.: Sigur ca da, pentru ca, daca ii aduna pe toti elevii intr-o clasa, nu mai respecta aceleasi conditii de la prima sesiune, si e mult mai grav. Iata cum s-au incurcat, ajungand pana la absurd.
ZIUA: Ce rezultat sperati sa obtineti de la aceasta plangere penala?
G.R.: Noi asteptam, nu putem interveni in vreun fel.
ZIUA: atunci, de la ministrul Educatiei, asteptati o schimbare de optica?
G.R.: De la el asteptam sa-si dea demisia, ori sa fie dat afara. Aceasta e solutia. Bine, el poate sa ia decizia, poate sa faca lucrul asta, dar sa vad daca o face, daca are curajul sa vina in fata natiunii si sa spuna cum a spus Postelnicu la Revolutie: "Am fost un dobitoc!". Sa vina sa spuna, dar nu sa stea ascuns, cum face acum cand nici nu mai raspunde la telefon.
ZIUA: Daca situatia nu se rezolva in justitie, ce veti face?
G.R.: Avem un As pe care il pastram in maneca, iar in perioada urmatoare o sa jucam cu el. E un As de trefla, si daca e in maneca nu putem sa-l vedem.
ZIUA: Dar asa, orietativ, se refera la situatii concrete de fraudare a tezelor?
G.R.: Da, mai precie de corectare a tezelor.