Banca Nationala a Romaniei nu va modifica tinta de inflatie pentru acest an, desi prognoza arata ca rata inflatiei va depasi, pana in primul trimestru din 2009, intervalul de variatie stabilit, dar va intari conditiile politicii monetare, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto). In acelasi timp, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a declarat pentru Mediafax ca, inflatia va atinge in luna martie cel mai inalt nivel din acest an, respectiv o rata de 8,3%.
"Chiar daca proiectia ne arata ca, in conditiile actuale, tinta de inflatie va fi depasita, am ales sa nu modificam tinta, mai degraba sa intarim conditiile politicii monetare. Avem sansa sa dam inflatia in jos, cel putin ca tendinta", a spus Isarescu. "Cocoasa inflationista" inceputa in vara anului trecut are caracter temporar, este convins guvernatorul: "Se pun in discutie cifrele, creste neincrederea. Aceasta umflatura, cocoasa a inflatiei are caracter temporar".
El a aratat ca evolutia preturilor se poate transforma in spirala, insa in urma unei analize atente se va observa ca inrautatirea inflatiei inceputa in vara anului trecut are caracter temporar.
Banca centrala a revizuit in crestere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, in conditiile unei tinte pentru 2008 de 3,8 plus/minus un punct, adica un interval 2,8% - 4,8%. Noua prognoza a BNR inseamna practic o depasire cu mai multe de un punct a limitei superioare a intervalului tintit.
Isarescu a aratat ca intarirea politicii monetare nu va insemna eliminarea oricaror riscuri inflationiste, referindu-se mai ales la influentele negative din pietele internationale.
Batalia pentru "tinte"
"Trebuie sa dam un mesaj realist asupra a ceea ce poate face banca nationala, dar in acelasi timp sa fim hotarati, sa ne batem pentru tinte", a afirmat seful bancii centrale.
La finele anului trecut, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 6,57% fata de 4,87% in decembrie 2006, plasandu-se in afara intervalului de variatie de 3-5% asociat tintei de inflatie de 4%.
Devierea s-a produs in principal ca urmare a unor socuri exogene actionand asupra ofertei agregate - performanta nefavorabila a sectorului agricol datorata secetei severe, dar si cresterea preturilor produselor alimentare si ale combustibililor la nivel mondial. Presiunile inflationiste astfel generate au fost amplificate de persistenta excesului de cerere agregata in conditiile majorarii puternice a veniturilor si ale dinamicii inalte a creditului acordat sectorului privat, se spune intr-un comunicat al BNR. (E.I.)