Ziua Logo
  Nr. 4151 de miercuri, 6 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
O tevatura juridica dezonoranta
Serban ORESCU 
-- "Aberatia, cinismul si nerusinarea - a declarat Ana Blandiana pe marginea deciziei privind neconstitutionalitatea CNSAS - este ca dupa noua ani de cand functioneaza pe baza unei legi constitutionale, acum aceasta institutie cheie este declarata neconstitutionala".
Cunoscuta poeta - care a avut un rol important in inlaturarea lui Ceausescu - explica motivatia acestei neobisnuite situatii: s-a ajuns intr-un moment (doua milioane de dosare aflate in studiu!...) in care CNSAS si-ar putea permite sa demaste nu numai pe turnatori, ei insisi in majoritate victime ale sistemului, ci chiar pe cei care conduceau sistemul.
Nu-i mai putin adevarat ca exista o "chichita juridica" de care adversarii CNSAS s-au prevalat pentru a cere sistarea activitatii acestei institutii. Ca urmare, premierul Popescu-Tariceanu a reactionat "diplomatic"... Intr-o declaratie facuta sambata, dansul considera regretabila decizia Curtii Constitutionale adaugand insa ca Guvernul va gasi o solutie si ca va constitui in acest scop un grup de lucru, astfel incat sa nu se poata spune ca in Romania Securitatea sau urmasii ei sunt mai tari decat societatea civila. Solutia care se impune este transformarea CNSAS intr-o institutie de investigatie. In cazul in care aceasta va considera ca o persoana a facut politie politica, va sesiza instantele judecatoresti care - ele - vor stabili daca respectiva persoana a colaborat sau nu cu fosta Securitate.
Partidul National Liberal este desigur de acord. PD-L - partidul prezidential avandu-l ca presedinte pe domnul Emil Boc - accepta de asemenea aceasta solutie; ea ar putea lua forma unei ordonante de urgenta. In felul acesta, activitatea CNSAS ar putea continua in concordanta chiar cu controversata decizie recenta a Curtii Constitutionale, iar "dosarele" nu vor reveni la SRI sau la Armata cum sperau probabil autorii acestei tevaturi, unde ele ar fi inaccesibile, ci vor ramane in depozitul aceleiasi institutii calificate, CNSAS.
Mai exista insa cel putin inca o solutie. Deputatul PSD Victor Ponta a sustinut la BBC ca Parlamentul insusi ar putea sa modifice articolele controversate din legea de functionare a CNSAS, de altfel chiar Curtea Constitutionala a declarat ca legea este suspendata pentru 45 de zile, timp in care Parlamentul o poate modifica sau poate vota una noua.
Decizia care a cauzat toata tevatura a fost declansata de reclamatia domnului Dan Voiculescu, fost lider al Partidului Conservator, pentru care CNSAS daduse verdict de politie politica. Colegiul CNSAS a dat anul trecut in jur de sapte mii de asemenea verdicte. Mai grava si putand fi apreciata de "rea credinta" este una din implicatiile hotararii recente a Curtii Constitutionale: aplicarea ei retroactiva. In acest caz, toate deciziile de pana acum ale CNSAS ar fi declarate nule, ceea ce ar atrage Romaniei reputatia de "paradis" al fostilor "turnatori"...
 Afisari: 831  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
   de Florin Croitoru
Articol   de Mona G.
Cine nu-i cu noi, este impotriva noastra,, inclusiv Justitia si CCR.   de Socrate
Ce spune Constitutia.   de alwis46
Pai chiar este paradisul secureilor ...   de gili
ce m-a umit   de cosor ion
Imi pare foarte rau...   de Alcor
A r h i v a
  Premonitia unei "Samponeze"    2 comentarii
  Vrem jurisdictie bisericeasca in Transnistria?    5 comentarii
  Editorialul cititorului    10 comentarii
  Vizita presedintelui Basescu la Belgrad    2008-02-02
  Problema Kosovo si Romania    2008-01-26
  O propunere lipsita de sens: legalizarea spagii medicilor    2008-01-23
  Basescu a avut dreptate cand a indemnat finantistii la prudenta    2007-12-19
  Au tras democratii in bara cu fuziunea PD/PLD?    2007-12-15
 Top afisari / comentarii 
 Miracolul din Ludwigshafen (2533 afisari)
 "Tamara" lui Blaga (2313 afisari)
 Cursa infernala pe CFR (2113 afisari)
 Dusmanul la nevoie se cunoaste (1604 afisari)
 Taxa hienelor (1388 afisari)
 A adormit cu bomba sub pat (2191 afisari)
 Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot" (2093 afisari)
 Voronin planuieste formarea unui nou stat  (2092 afisari)
 Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli (2019 afisari)
 Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani (1634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13446 sec.