Ziua Logo
  Nr. 4149 de luni, 4 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Soyez le bienvenu, Monsieur Sarkozy!
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- Dupa patru decenii, de la istorica vizita a presedintelui Frantei, generalul Charles De Gaulle, astazi soseste in Bucuresti, intr-o scurta vizita oficiala, noul presedinte al Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, la o jumatate de an de la alegerea sa pentru Palatul Elysee si la doua zile dupa casatorie. Scopul principal al intalnirii cu presedintele Traian Basescu este stabilirea unui parteneriat strategic Franta - Romania, "care ne va permite sa acordam legaturilor dintre cele doua tari mai multa forta si intensitate", cum declara E.S. Domnul ambasador Henri Paul.
Doua saptamani petrecute in Franta, in timpul alegerilor, si alte doua, in "luminarilor" Craciunului si Revelionului, mi-au intarit convingerea ca in Hexagon se petrece ceva deosebit. Si asta numai datorita "omnipresedintelui" Sarko, cum este poreclit de presa, sau "presedintele atipic" - socotit de politicieni si chiar de catre simplii cetateni. De la inceputul mandatului, el tine sa-si indeplineasca promisiunile, printr-un crez-manifest: "Nu-mi doresc decat un singur lucru: sa adun poporul francez in jurul unui nou vis francez, cel al unei republici fratesti, unde fiecare isi va gasi locul si unde nimanui nu-i va mai fi frica de celalalt, unde diversitatea nu va mai fi traita ca o amenintare, ci ca o bogatie!".
De la felul in care si-a constituit guvernul condus de Francois Fillon, cu sapte doamne si un ministru de Externe, Bernard Kouchner, adus din tabara socialistilor, la imediata vizita oficiala la Berlin si calatorii particulare in SUA si, insotit de Prima Doamna Carla Bruni, in Egipt, pana la discutata tema ca vrea sa "civilizeze" Franta, totul arata ca liderul de la Elysee este un politician versat si un om cu picioarele pe pamant. La conferinta de presa din 8 ianuarie, el a reluat ideea ca Frantei ii este necesara o noua "renastere, de care lumea are nevoie". S-a referit, in special, la aspectele socio-economice, la diversitatea si integrarea minoritatilor/imigrantilor, pentru diminuarea somajului, depasirea saptamanii de lucru de 35 de ore, protejarea mediului, reforme in invatamant si sanatate. In zilele urmatoare, presedintele a elaborat un "Plan Marshall pentru suburbii (mahalale)", unde situatia este de-a dreptul tragica si genereaza numeroase conflicte cu autoritatile. In opinia lui Sarkozy, asta inseamna "politica de civilizare", pe de o parte, sa fie introduse cote de imigrare si expulzarea raufacatorilor, iar pe de alta, liberalizarea accesului pe piata muncii a cetatenilor statelor UE. Recent, a si fost publicata o lista cu 150 de meserii, din 18 domenii de activitate, in care sa fie angajati strainii. Cersetoria copiilor, batranilor si a handicapatilor, practicata cu precadere de catre tiganii romani, coordonata de unele retele de crima organizata, este strict monitorizata de oficialitati, indivizii respectivi fiind "mituiti" cu 300 de euro si expulzati (multi dintre ei insa papa banii acasa si se intorc la vechea "meserie")...
A fi sau a nu fi si acest subiect pe agenda parteneriatului strategic, este greu de spus. Anticipam doar ca presedintele Sarkozy stie ca nicaieri in lume nu exista o localitate cu numele "Micul Paris", ca in 2003 Philippe Etienne, ambasadorul de atunci al Frantei la Bucuresti, a sustinut, la Academia Romana, conferinta "Acesti romani care au facut Franta", nominalizand numeroase personalitati prezente in istoria si cultura franceza, pentru ca Franta sa devina "mai bogata si mai puternica". Dincolo de faptul ca Romania a intrat in cercul francofoniei, "recunoscand rolul limbii franceze si al francezilor in istoria si cultura romana", ramane dialogul politic dintre presedintii Sarkozy si Basescu, permitand celor doua tari "cresterea complementaritatii celor doua economii si facilitarea convergentei europene a Romaniei" (Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti).
Rezultatele se vor vedea. La venirea presedintelui francez, sa-i uram "Soyez le bienvenu, Monsieur Sarkozy!".
 Afisari: 915  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Servusz Pishta - Me tche nas cher President ? Io ? or...nagyom yo ? ... Akor..szia.. kichit bogarom.   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Parsiv frantuzu   de Shadow
M-ati dat gata...   de Roxana
Sarkozy   de ionescu
Domnule Hossu Longin   de lil
Si totusi am rezerve. L-a legitimat pe teroristul Gadafi pentru cativa dolari. De viata lui   de Razvratitul
Nici mutra n-ai de Presedinte   de FB
A r h i v a
  Suntem o tara de incompetenti    20 comentarii
  Eminescu sa ii judece!    2008-01-25
  Germania, Eminescu - 150    2008-01-18
  Pentru un alt fel de dictionar enciclopedic    2008-01-11
  A colinda Lumea    2007-12-24
  Despre RON, ROM si ROMAN    2007-12-14
 Top afisari / comentarii 
 Moartea doamnei Oprisan (5860 afisari)
 Sindromul Golfului in Romania (2033 afisari)
 Suntem o tara de incompetenti (1826 afisari)
 Neconstitutionalitatea statului de drept (1539 afisari)
 Nastase: "N-am batut pe nimeni!" (1484 afisari)
 Flota pierduta a lui Hitler, decoperita in Marea Neagra (3104 afisari)
 Prima Doamna insarcinata, fosta Doamna ... maritata (1942 afisari)
 Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei (1524 afisari)
 Rusia vrea sa deschida o misiune militara in Romania  (1521 afisari)
 Romanii bat toate recordurile: Jaful de 11 secunde (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14295 sec.