Ziua Logo
  Nr. 4143 de luni, 28 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Premisele alegerilor din 2008
Red APPLE 
-- In vara anului 2003 aproape nimeni nu credea ca Adrian Nastase va pierde puterea in 2004. In octombrie 1989, putini erau aceia care credeau ca Ceausescu va cadea de la putere in decembrie. Suntem in ianuarie 2008 si avem trei randuri de alegeri in fata. Schimbarile majore sunt cu putinta, modificarile sunt pe cale sa se produca.
Spre deosebire de toate alegerile generale de pana acum din Romania, acum avem in fata un model complex, la care politicienii romani trebuie sa faca fata. Este vorba despre modificarea luptei unu la unu, intre doua "blocuri" politice adverse, capabile fiecare in parte, dupa castigarea alegerilor, sa construiasca o majoritate parlamentara. Acum lupta va fi in trei - PD-L, PSD, PNL - fiecare dintre acestea avand conflicte interne majore. Dintre toate, cel mai izolat, mai putin flexibil, mai putin capabil de negocieri si compromisuri politice este PD-L. Iar, cum un principiu al teoriei jocurilor spune ca cel mai flexibil actor din joc castiga, exista posibilitatea ca PD-L, chiar avand un scor electoral important, sa piarda guvernarea.
Premisele jocului in trei sunt substantial diferite fata de lupta in doi. Presupun o pozitionarea mai dificila, un efort de comunicare si, deci, de diferentiere mai coerent si mai profesionist. Si mai ales capacitatea actorilor de a-si formula cat mai eficient obiectivele. Iar obiectivele formulate de actori pot fi satisfacatoare sau nu pentru activistii de partid care se pot mobiliza sau, din contra.
Astfel, chiar daca, in principiu, toti actorii isi propun sa obtina un numar cat mai mare de voturi, ca obiectiv substantial, scopul perceput de activisti este de a ajunge la guvernare. Caci exista posibilitatea ca avand cel mai mare numar de voturi sa nu poti construi o majoritate parlamentara transparenta, principiu de guvernare clamat corect de catre presedintele Traian Basescu.
Intr-un astfel de joc, numarul de voturi si guvernarea sunt doua constrangeri care pot deveni contrare. Caci a te pozitiona ireductibil in opozitie cu ceilalti doi actori poate aduce cel mai mare numar de voturi, dar te impinge la a nu putea face coalitii de guvernare postelectorale.
In alta ordine de idei, viitoarele alegeri parlamentare nu vor mai fi simultane cu alegerile pentru presedintele Romaniei. Deci driverul va lipsi, chiar daca presedintele Basescu se va implica, aceasta implicare nu are cum sa fie la nivelul celei din 2004. Partidele vor fi obligate la constructia unor personaje care sa devina potentiali premieri. Mergand mai departe, orice alegere de acest fel in interiorul partidelor va fractura si demobiliza o parte din organizatii.
Daca PSD va merge cu Mircea Geoana, o parte din cele mai importante organizatii s-ar putea demobiliza. Daca PNL va merge cu Bogdan Olteanu sau cu Tariceanu, marile fiefuri ar putea face contrajoc. Iar la PD-L pozitionarea lui Stolojan ar putea duce la sentimente de jignire la adresa celor ce stau de 16 ani intr-un partid hartuit permanent, mai ales in perioada 2001-2004, cand tunurile PSD erau puse pe Traian Basescu ca pe nimeni altul.
Fara discutie, rezultatul alegerilor locale va avea insemnatatea lui. Dintre toate, cel mai important este rezultatul alegerilor pentru Primaria Municipiului Bucuresti. Contraperformanta presedintelui executiv PD-L, actualul primar, Adriean Videanu, a deschis posibilitatea ca primaria sa fie castigata de PNL sau chiar de PSD. Pentru Bucuresti lupta este inca nedecisa, rezultatul putand fi, in acest moment, oricare. Iar impactul pentru alegerile parlamentare poate fi substantial.
 Afisari: 1121  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Situatia se contureaza tot mai clar...Disolutia Partidului PeNaL si a mafiei...   de Onesti
Tot un catindat PDL va iesie !   de Ghita Bizonu'
dece omiteti cu intentie PD?   de cosor ion
A r h i v a
  Petrolul, Marea Neagra si Romania    14 comentarii
  Nokia sau Noica?    8 comentarii
  Cetatenii neputinciosi si cultura lor politica    3 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  De ce Mircea Geoana va tine PSD in opozitie    2008-01-21
  Urari la inceput de an    2008-01-07
  Lupta politica a coborat in strada: Cazul Orban    2007-12-24
  Demisia: responsabilitate sau fuga?    2007-12-10
  Concluziile alegerilor europarlamentare    2007-12-03
 Top afisari / comentarii 
 Modul de recuperare a taxei auto (6781 afisari)
 Soparla ucigasa (4557 afisari)
 Reteta Basescu (2841 afisari)
 Petrolul, Marea Neagra si Romania (2355 afisari)
 Basescu pe Insula Serpilor? (2215 afisari)
 Deputatii ii pregatesc lui Basescu inchisoare pentru inalta tradare (3881 afisari)
 Udrea, "lovita" de Nastase cu Constitutia (1965 afisari)
 MApN nu are dovezi ca Ceausestii au fost inmormantati in Cimitirul Ghencea (1537 afisari)
 Mama lui Basescu: "Ma rog ca Ioana si Elena sa aiba noroc in dragoste!" (1074 afisari)
 Jessica Biel i-a dat papucii lui Justin Timberlake (1067 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13437 sec.