Ziua Logo
  Nr. 4139 de miercuri, 23 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
"Auschwitz. Albumul fotografic al tragediei"
-- Serge si Beate Klarsfeld sunt cunoscuti drept "vanatori de nazisti" si au localizat o supravietuitoare de la Auschwitz care a recuperat 200 de fotografii realizate de SS - singurele care prezinta sosirea trenurilor cu prizonieri in lagar. Acum le-au publicat intr-o carte.
Serge Klarsfeld s-a nascut la Bucuresti, in 1935, dar traieste la Paris. Este istoric si avocat, dar nu este interesat de legi, ci de justitie. Impreuna cu sotia sa, Beate, a devenit celebru pentru vanatoarea de nazisti. In asemenea masura, incat organizatia nazista Odessa a incercat sa-i asasineze, se arata intr-un interviu publicat de ziarul El Pais, citat de Rompres. Serge Klarsfeld si-a abandonat, in anii '60, pasiunea pentru Balzac si Stendhal si postul din televiziunea publica, pentru a se ocupa de istoria tuturor si a fiecaruia dintre cei 76.000 de deportati evrei francezi. El a gasit 200 de imagini, facute de nazisti, singurele care aduc marturie despre sosirea trenurilor cu prizonieri la Auschwitz si trierea lor. Toate acestea au fost publicate intr-o carte, tradusa si in limba spaniola, intitulata "Auschwitz. Albumul fotografic al tragediei". Este vorba de o colectie de 200 de fotografii, facute de aceeasi persoana, care prezinta sosirea, intre 15 mai si 15 iunie, in lagarul de concentrare si ulterioara lor exterminare a mii de evrei unguri. Sunt poze care arata cum erau adusi cu trenul cei internati in lagar, cum erau triati prizonierii si impartiti intre cei trimisi direct in camera de gazare si cei folositi ca mana de lucru. Fotografiile sunt, potrivit autorilor cartii, adevarate documente, "manuscrisele de la Marea Moarta" ale tragediei Holocaustului.
La Auschwitz fotografierea era interzisa. Nu puteau face poze decat responsabilii serviciului de antropometrie, care ii inregistrau pe prizonieri. Bruno Walter era seful serviciului, iar Ernst Hoffamann, cel care ii fusese profesor, era adjunctul sau. Ei au facut fotografiile, spune Serge Klarsfeld. Celelalte imagini, spune el, sunt facute de miscarea de Rezistenta din interiorul lagarului, in care se poate vedea o femeie dezbracata, fugind, iar in alte doua cum sunt scoase cadavrele din camera de gazare. Sunt documente importante, potrivit autorului albumului foto, pentru ca nazistii au distrus toate pozele. Cele 200 au fost salvate de o supravietuitoare, Lili Jacob, care le-a gasit in lagarul Dora, unde acestea au ajuns dupa ce Auschwitz-ul fusese evacuat de sovietici. Ea si-a recunoscut in fotografii, mai multe rude date disparute. La intrebarea daca persoanele care apar in poze sunt evrei unguri, autorul a raspuns "si da si nu". Sunt evrei din Rutenia, o zona invecinata Carpatilor, care a apartinut Imperiului Austro-ungar pana in 1918; apoi a devenit teritoriu slovac; incepand din 1939, maghiar, iar dupa razboi, sovietic. Azi face parte din Ucraina. (D.M.)
 Afisari: 2268  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Bine ca ziua se ducea si facea cruce la Biserica si noaptea dadea foc la Sinagoga - asta este    de ionion
Bre, nea modelatorule, pozele mele de ce le-ai scos?   de Zenn
Reclama   de neamtu tiganu
Calugarul, ... iata povestea mea despre acest subiect ...   de Seherezada
To : Sheherezada...   de alamar
Pt d-l Dolhasca    de XL5
Fredrick Toben , d-le Ereticul ?    de XL5
iata fotografiile despre care se vorbeste in acest articol    de Seherezada
Camera obscura din mintea unora !   de XL5
'teresant...   de dolhasca
Auschwitz   de fericire
A r h i v a
  Americanii "se joaca" cu virusul Ebola    
  Interviu cu viitoarea Prima Doamna a Frantei    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Hackerii Armatei (5480 afisari)
 Lumea la un pas de recesiune (2595 afisari)
 "Auschwitz. Albumul fotografic al tragediei" (2268 afisari)
 Voronin a negociat cu Putin federalizarea Moldovei (1808 afisari)
 Merkel l-a sunat pe seful Nokia (1774 afisari)
 Aparitie misterioasa pe Marte (3352 afisari)
 Sinucidere la Spitalul de Urgenta (1503 afisari)
 Nabucco, in moarte clinica (1258 afisari)
 Arsa de vie de catre iubit (1236 afisari)
 Zece reguli de aur in cazul panicii la bursa (1175 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.