Ziua Logo
  Nr. 4137 de luni, 21 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Megacriza
-- Scena politica e din nou paralizata de razboaiele dintre Palate. Basescu il ameninta pe Melescanu cu urmarirea penala daca nu da drumul dosarelor celor opt demnitari avizate de Presedintie
Actualul ministru al Justitiei, Teodor Melescanu, s-ar putea alatura celor opt ministri vizati de procurori. Presedintele Basescu a afirmat ca retrimiterea documentatiei ce sta la baza urmaririi penale a ministrilor este un abuz in serviciu si l-a avertizat pe Melescanu sa reintre in legalitate. Amenintarea voalata a lui Basescu a fost formulata explicit de PD-L care a cerut inceperea urmaririi penale impotriva lui Melescanu si suspendarea sa. Ministerul Justitiei neaga acuzatia ca ar incerca sa tergiverseze cele opt dosare, iar liberalii raman solidari cu ministrul.
Seful statului a apreciat ca refuzul lui Teodor Melescanu de a trimite la Parchet documentele care sa permita inceperea urmaririi penale impotriva celor opt fosti sau actuali ministri este "o flagranta incalcare a legii". Basescu a acuzat Guvernul ca incearca in mod deliberat sa blocheze inceperea urmaririi penale, proces inceput odata cu Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii raspunderii ministeriale, reglementare declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala.
Punctual, presedintele i-a raspuns lui Melescanu ca nu are cum sa trimita la Ministerul de Justitie dosarul instrumentat de catre procuror. "Legal, presedintele nu are acces la dosarul instrumentat de procuror", a spus Basescu afirmand ca sintagma de "dosar al cauzei", mentionata in Legea raspunderii ministeriale se refera doar la dosarul alcatuit la Administratia Prezidentiala, nu la dosarul de la procurorul de caz. Documentatia trimisa de Presedintie cuprinde cererea procurorului de caz, a procurorului-sef al DNA, precum si unele elemente din dosarul de caz care au fost trimise Comisiei speciale de la Cotroceni, inainte ca aceasta sa fie desfiintata prin hotararea Curtii. Dupa decizia acesteia, la Cotroceni nu a mai ajuns nici un document din dosarul de caz, iar refuzul lui Melescanu este nejustificat, sustine presedintele. "Domnul Melescanu se apropie de situatia de a fi un ministru care face un abuz in serviciu (...) Il avertizez public sa respecte legea", a declarat Basescu. Acesta a acuzat guvernul ca reia metodele folosite in Guvernarea PSD. "Hotia si protejarea ministrilor impotriva justitiei este unul din elementele care leaga, din pacate, Guvernul de PSD in mod clar si indiscutabil", a spus Basescu.
PD-L cere inceperea urmaririi penale
Avertismentul prezidential a survenit la numai cateva ore dupa ce Emil Boc, presedintele PD-L, secondat de Elena Udrea, i-a cerut lui Basescu, intr-o conferinta de presa, sa solicite inceperea urmaririi penale impotriva ministrului interimar de Justitie, pe care l-au acuzat de doua infractiuni: abuz in serviciu si retinerea sau distrugerea de inscrisuri oficiale. Totodata, ei au solicitat si suspendarea lui Melescanu. Cei doi au prezentat argumentatia juridica ce sta la baza acestei solicitari. Conform deciziei Curtii nr.1133, Constitutia instituie dreptul neconditionat al presedintelui si al celor doua Camere ale Parlamentului de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. De asemenea, responsabilitatea politica pentru aceasta revine integral tot acestor institutii. Boc l-a acuzat pe Melescanu ca introduce o confuzie voita intre dosarul cauzei si dosarul penal. "A nu se confunda dosarul penal al unui ministru in legatura cu care se solicita inceperea urmaririi penale si care se afla doar la procurorul de caz cu dosarul cauzei care se compune din documentele pe baza carora se solicita inceperea urmarii penale", a spus Boc. Acesta il suspecteaza pe Melescanu ca, pe langa incercarea de tergiversare a urmaririi penale a celor doi, doreste sa vada continutul dosarelor pentru ca liberalii vizati sa poata preconstitui un drept la aparare. Liderul PD-L a adaugat ca trimiterea dosarelor penale la Ministerul de Justitie ar impieta grav asupra procesului judiciar din moment ce la dosar sunt atasate informatii despre investigatorii sub acoperire sau declaratii ale martorilor. (A. ILIE)
Ghiveciul raspunderii ministeriale
Legea responsabilitatii ministeriale nr. 115/1999 a devenit un continuu motiv de sfada intre partidele politice si Palatele Victoria si Cotroceni, dain cauza modului ambiguu si incoerent in care a fost din start conceputa. Pentru a se da satisfactie Uniunii Europene, aceasta lege a fost incropita in 1999 la o maniera foarte evaziva, cu prevederi lipsite de claritate si deci interpretabile, intrucat alesii de la acea vreme s-au gandit mai intai de toate la pielea lor.
Dupa interventia stangace a Curtii Constitutionale, care prin Decizia 1133 din 27 noiembrie 2007, a eliminat unul dintre cele mai importante articole din lege - art. 16, Legea responsabilitatii ministeriale a devenit si mai lipsita de continut. Prin desfiintarea articolului 16, care reglementa modul de sesizare a presedintelui Romaniei, precum si procedura in fata comisiei speciale, inclusiv procedura de aparare in fata respectivei comisii, in prezent s-a ajuns la o serie de interpretari complet diferite ale legii, in functie de interesele fiecarei parti. Din care cetateanul de rand nu mai intelege nimic.
Asa se face ca in ultimele zile asistam la un razboi intre presedintele Romaniei si ministrul interimar al Justitiei, pe tema cererilor de avizare a inceperii urmaririi penale pentru cei opt actuali si fosti ministri. Ministrul Melescanu (foto) sustine ca nu poate trimite cererile de avizare a inceperii urmaririi penale mai departe (n. red. - legea nu prevede la cine anume, ci doar se deduce ca spre procurorii sefi care au formulat aceste cereri), intrucat ele nu sunt insotite de "dosarul cauzei", asa cum prevede art. 18 al legii. Notiunea de "dosarul cauzei" in acceptiunea generala nu poate insemna altceva decat dosarul original al procurorilor, in integralitatea lui. Dar Legea 115/1999, la capitolul sesizarea Presedintelui Romaniei, vorbeste la articolul 16, de faptul ca acesta ia decizia "pe baza analizei sesizarii si a probelor depuse in sustinerea acesteia", care nu inseamna neaparat "dosarul cauzei", ci o sesizare insotita de ceea ce doresc procurorii sa ataseze acesteia. Desi articolul 16 a fost eliminat din lege de Curtea Constitutionala, la 27 noiembrie 2007, prin declararea acestuia ca neconstitutional, sesizarile pentru cei opt ministri s-au formulat insa in perioada 11 septembrie - 8 octombrie 2007, deci anterior deciziei instantei constitutionale.
Melescanu a returnat avizele la Cotroceni
Ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu a dispus, sambata, sa fie restituite Presedintiei documentele referitoare la cei opt fosti sau actuali ministri, pe motiv ca nu reprezinta "dosarul cauzei". Intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Justitiei se arata ca din analiza scrisorii de insotire a documentelor si a inventarului anexat acesteia, a rezultat faptul ca aceste acte "nu reprezinta dosarul cauzei, in conformitate cu articolul 18 din Legea 115/1999, fiind doar copii ale unora dintre documentele care au stat la baza referatelor de solicitare a aprobarii inceperii urmaririi penale intocmite de catre procurorul de caz si, in consecinta, nu pot fi cuprinse in categoria documentelor prevazute de legea mentionata (...) Toate documentele au fost restituite in conformitate cu inventarul anexat scrisorii de insotire, avand aplicate pe ele, intacte, sigiliile Administratiei Prezidentiale". Pe de alta parte, amintim ca Traian Basescu nu a trimis ministrului Justitiei dosarul cauzei, ci doar avizele sale, insotite de referatele procurorilor de caz si ale procurorilor sefi ai Parchetului General si DNA.
Ba chiar s-a invocat in mai multe cercuri pro-cotrocenisite ca ministrul Justitiei nu ar avea voie sa vada dosarele, pentru ca ele ar contine anumite inregistrari telefonice clasificate. Si ar putea arata anumite informatii din cuprinsul acestora catre demnitarii cercetati sa "defecteze".
Legea trebuie amendata
Un lucru este insa foarte clar, Legea nr. 115/1999 prevede imperativ ca seful statului trimite ministrului Justitiei "dosarul cauzei". A avut insa presedintele Romaniei vreodata dosarul original si complet al cauzei, pentru ca sa-l poata trimite? Iata, asadar, imensele lacune ale Legii responsabilitatii ministeriale, care mai pacatuieste si prin circuitul pagubos si ilogic al traseului documentatiei de avizare a inceperii urmaririi penale. Pe de o parte sesizarea pentru obtinerea avizului se face de catre sefii Parchetului General, catre Presedintele Romaniei. Sau catre Senat sau Camera Deputatilor. In cazul sesizarii Presedintiei, seful statului acorda acolo unde vrea aviz de incepere a urmaririi penale, fara a fi obligat sa-si justifice decizia. In cazul Parlamentului, decizia de incuviintare a urmaririi penale se ia in urma unui raport efectuat de o comisie speciala, si a audierii demnitarilor vizati, pe baza de vot secret cu bile. La intoarcerea cererii, dupa incuviintare, actele primesc insa un traseu total diferit de cel initial, intrucat pe fir apare ministrul Justitiei (in anumite cazuri chiar premierul), care are dreptul legal sa primeasca de la Presedintie sau Camerele Parlamentului avizul de incuviintare a urmaririi penale, insotit de "dosarul cauzei", si sa-l inainteze mai departe celui care a facut sesizarea. Pe cercul vicios creat de o lege care trebuie radical reformata, putem asista la o "leapsa" nesfarsita intre palate, fara sa se ajunga la un rezultat. (Razvan SAVALIUC)
Liberalii sustin teoria ministrului
Liberalii sustin ca ministrul Melescanu a procedat conform legii in cazul dosarelor "celor opt" si cer liderilor PDL si presedintelui Basescu sa evite declansarea de conflicte artificiale. Intr-o interventie avuta ieri seara, Adrian Iorgulescu (foto), membru al Biroului Politic Central al PNL, a calificat drept regretabil faptul ca Emil Boc si Traian Basescu nu inteleg ca Justitia nu se face prin declaratii politice. Iorgulescu a aratat ca ministrul Melescanu a vrut sa evite deznodamantul intoarcerii dosarelor la Parchet din cauza unor vicii de procedura si s-a intrebat daca Boc si Basescu isi vor asuma raspunderea in cazul in care se va ajunge in aceasta situatie. Referindu-se la acuzatiile sefului statului privind cardasia PSD-PNL, Iorgulescu a amintit ca dosare ale pesedistilor au fost returnate la Parchet chiar in perioada ministeriatului Monicai Macovei. "PNL face un apel la presedintele Traian Basescu sa transmita toate documentele necesare, pentru ca ministrul Justitiei sa le poata pune la dispozitia Parchetului, in conditiile legii", a mai spus reprezentantul liberalilor, adaugand ca, in caz contrar, presedintele ar putea fi acuzat ca tergiverseaza actul de justitie. (O.B.)
Ministerul Justitiei acuza greselile presedintelui
Secretarul de stat Gheorghe Mocuta a prezentat ieri seara intr-o conferinta de presa "punctul de vedere tehnic al Ministerului Justitiei" in cazul returnarii la Presedintia Romaniei a avizelor de incepere a urmaririi penale emise pe numele celor opt actuali si fosti ministri. Gheorghe Mocuta a explicat ca in codul de procedura penala se specifica faptul ca lipsa autorizarii organului competent, acolo unde legea conditioneaza existenta acesteia, reprezinta o cauza de impiedicare a inceperii urmaririi penale. Si ca, in cazul celor opt demnitari vizati, avizul dat de presedintele Romaniei nu s-a dat conform Legii responsabilitatii ministeriale, pe baza "dosarului cauzei", ci pe "secvente", "fragmente" si "interpretari" furnizate de procurorii de caz intr-un alt dosar decat cel al cauzei. Mocuta a explicat faptul ca numai pe baza analizei continutului dosarului original al cauzei, in care trebuiau prezentate probe si pro si contra celor vizati, se puteau elibera avizele de incepere a urmaririi penale. "Ministerul Justitiei vrea sa respecte cu strictete dispozitiile legale, Ministerul Justitiei nu este interesat de continutul dosarelor", a punctat Mocuta. Secretarul de stat a precizat ca documentatia trimisa de Presedintie nu continea dosarele originale, ci referate ale procurorilor de caz, copii ale unor acte ale dosarului cauzei, sigilate, dar care nu reprezentau dosarul cauzei. Mocuta a conchis ca in aceste conditii "avizul nu s-a dat pe baza dosarului", adaugand ca presedintele Romaniei "a procedat asa cum a vrut sa procedeze. Daca vroia dosarul cauzei il cerea". (R.S.)
Alte articole
  Basescu il ia la misto pe Melescanu    (Eveniment, 2008-01-19)
  Basescu respinge revocarea lui Melescanu de la Aparare    (2008-02-12 15:30)
  Melescanu sustine ca e necesara Comisia de la Cotroceni, desi ea a fost declarata neconstitutionala    (2008-01-31 15:26)
  ULTIMA ORA: Ministerul Justitiei a trimis avizele Presedintelui la Parchet    (2008-01-22 17:49)
  ZIUA intreaba!    (2008-01-21 16:41)
  ULTIMA ORA: Traian Basescu i-a trimis o scrisoare ministrului Melescanu    (2008-01-21 15:26)
 Afisari: 2328  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 29 Afiseaza toate comentariile  
Gestionarea saraciei si a lipsei de justitie,asta-i problema !   de Marius Adrian Porojnicu
Va propun un subiect de discutie: este Basescu in deplinatatea facultatilor mintale?   de Ratacitul
Liberalii au frecat reforma justitiei de au ametit-o   de DanBruma
Felicitari, Gelu !   de Arogantu'
Cheia scandalului este foarte simpla si nu are rost sa ne dam dupe cires , n'asa ?   de gili
Dictura Basesciana s-a instalat !   de Calugarul Vasile
Ati auzit de vreo criza in Botswana?   de Ratacitul
Un singur lucru imi place   de Giuseppe Cocos
MEGA ...PROSTIE   de DIK
Este inadmisibil !   de Holospin
Ministrii versus omul simplu   de Mona G.
ORDIN=Melescanu semneaza ca NOTARUL   de escobar
In fond ce este un ministru? cosor ion   de Hantzy
Avem ce spunea Antonie Iorgovan.   de alwis46
Numai Sfantul Stefan va mai face ordine in tara romaneasca.   de ionion
Megacriza   de Hantzy
Zeus vrea exclusivitate la documente(peste lege)   de johnson
Numai streangul...   de Petre S
Dar de ce Bulibasha nu este in Guvernul Romaniei ? da se poate ! daca imnul a devenit    de ionion
Amar de voi, talibani sarmani! Va infierbanta actele incalificabile ale ministrilor PeNaLi si   de Un Agricultor
Bucurestiul canta la unison Foaie verde trei smicele.   de ionion
Nevoia de Justitie favorizeaza aparitia justitiarilor ...   de Marius Adrian Porojnicu
in fond ce este un ministru?   de cosor ion
Traiasca Lenuta lui Cocos , adevarata prezidenta a Romanicai , n'asa ?   de gili
Si-n timpul asta   de FB
Discutam despre dosare si am uitat de "dom profesor" si teroristul nr 1 !   de Razvratitul
daca cumva mai este vreunul cu mintea treaza in tara asta....   de cucuveaua politruca
Megamanipularea maselor,megaadormirea celor multi.   de cucuveaua politruca
Apropo de ce face Basescu,   de pahontu tiberiu
A r h i v a
  Lacul hotilor    2 comentarii
  12,276 milioane de euro, report istoric la Loto 6/49    
 Top afisari / comentarii 
 Cum a fost ucis Eminescu (6935 afisari)
 Fenomene stranii. Si periculoase (5774 afisari)
 Atac comunist la Religie (3363 afisari)
 Megacriza (2328 afisari)
 Viata secreta a lui Daniel Day-Lewis (2245 afisari)
 Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive (2702 afisari)
 Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta" (1709 afisari)
 Planul George W. Bush prabuseste leul la noi valori record (1685 afisari)
 "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar putea schimba regulile la Oscar (1534 afisari)
 O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu (1423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02240 sec.