Ziua Logo
  Nr. 4130 de sambata, 12 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dublul limbaj
Eugen SIMION - Jurnal public 
-- Pentru ca am jurat de mai multe ori pana acum sa nu mai citesc jurnale intime, dupa ce am citit sute, daca nu mii de volume cu insemnari secrete, n-am putut rezista ispitei si am citit intr-o singura seara jurnalul pe care mi l-a trimis cu catva timp in urma Dl. Leonard Gavriliu, gazetar, critic literar si, mai ales, traducatorul lui Freud.
Poate ca cea din urma calitate a sa m-a determinat sa incalc iarasi juramantul asa cum face, potrivit unei rautacioase vorbe romanesti, betivul profesionist care, dupa ce se caieste amarnic, face ce face si ia din nou drumul carciumii. Comparatia nu-i demna pentru criticul literar, dar nu renunt la ea bizuindu-ma pe faptul ca scriitorul roman, cunoscator in materie, va fi la acest punct cel putin mai ingaduitor cu mine decat in alte privinte. Am descoperit, zic, printre hartiile mele ravasite acest mic Jurnal al anului revolutionar 1989 scris, cum am amintit, de un jurnalist care in 1989 lucra la "Informatia Bucurestiului", dupa ce trecuse prin redactia "Scrisului banatean" si predase, de inteleg bine lucrurile, la un institut pedagogic superior din Suceava. Citindu-l, n-am regretat lipsa mea de fermitate in ceea ce priveste decizia de a abandona genurile biograficului. Este un jurnal bine scris, intr-un stil direct, scurt (stil, i-as zice, functional), fara digresiuni culturale inutile. Autorul avertizeaza, chiar din prima pagina, ca "fictiunea in jurnal este o crima de neiertat". Ar trebui sa-l combat numaidecat pentru ca am scris trei carti ca sa dovedesc, dimpotriva, ca orice jurnal bun devine, vrea nu vrea autorul, o fictiune a nonfictiunii. Nu-i resping, totusi, ideea, deoarece, am impresia, diaristul da aici fictiunii intelesul de minciuna. Daca este asa, trec mai departe si urmaresc peripetiile diaristului care, in 1989, merge dimineata la redactie si scrie articolul comandat, iar seara traduce din Freud (cand nu se cearta cu nevasta). O existenta dubla, un dublu limbaj, o existenta schizofrenica asa cum am avut-o toti in regimul totalitar: una vorbeam acasa si alta comunicam in targ.
In targ, autorul jurnalului scrie articole pe linie, merge pe teren, asista la interminabile sedinte (domeniul lui pare a fi Institutul agronomic si Medicina) si, cand se apuca sa scrie, incepe sa functioneze cenzura interioara, iar daca nu functioneaza cum trebuie, intervine implacabil cenzura redactorului-sef. Acesta nu iarta, citeste cu patru ochi si accepta doar ce stie ca nu supara acolo, sus. Autorul, resemnat, se intoarce acasa, joaca sah cu un prieten, barfeste cu el, apoi continua sa traduca din Freud sau din alti autori din sfera psihologiei (psihanalizei). Descopera intr-o zi, in cartea unui profesor bine plasat politic, falsuri grosolane si scrie un mic articol critic pe care reuseste sa-l strecoare undeva, intr-o revista. "Profesorul" cu mari pile il ataca furios. Pregateste, atunci, un studiu serios in care arata incompetenta agresorului. Cand il incheie si vrea sa-l publice in Contemporanul (acolo unde aparuse injuria) constata, dupa o vreme, ca nimeni nu-l baga in seama: redactorul de rubrica il duce cu vorba, redactorul-sef il tine zile intregi la usa si nu-l primeste... Lamurit, se intoarce acasa si reia viata lui dubla: dispute conjugale, un fiu care fuge in Austria, altul care sta cu nasul in calculator si refuza sa se duca la scoala, o sotie rebela si imprevizibila in atitudini, in redactie - sarcini de partid, articole la comanda, revolte mocnite etc. Pe scurt: viata marunta a unui Procopiu din Cezareea in lumea jurnalistica bucuresteana intr-un regim politic din ce in ce mai paranoic. Leonard Gavriliu prinde bine aceasta nota duplicitara si, cum promite, nu-si "fictioneaza" (infrumuseteaza) biografia. Jurnalul sau este un document moral si, totodata, un bun document despre lumea gazetareasca romaneasca sub comunism.
 Afisari: 679  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Rectificare   de Isidor Livia
NEDUMERIRE   de Isidor Livia
Simplul limbaj al duplicitati   de Ion Caramache
Ma bucur pentru matale.. Incepi sa faci distinctie intre Weltanschauung si Welterklarung...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Anul porcului - prezumtii nesimtite    8 comentarii
  Bush nu si-a pierdut toate sperantele in Tara Sfanta    38 comentarii
  Dusmanii lui Eminescu    33 comentarii
  La judecata zilei    
  Profesorul distrat    5 comentarii
  D. Tepeneag si capitalismul de cumetrie (I)    2007-12-29
  Mihail Sebastian '100    2007-12-15
  Moare literatura?    2007-12-08
  Situatia culturii scrise. Informare si dezinformare    2007-11-24
  Evaluarea si acreditarea cercetarii    2007-11-03
 Top afisari / comentarii 
 Istoria provinciei Kosovo (5443 afisari)
 E Basescu! Sau e Talpes? (4809 afisari)
 Psihologii serviciilor secrete (2818 afisari)
 Amenintari de la Chisinau (2580 afisari)
 Executia Noricai (2321 afisari)
 Regina Ana: Cred ca Elisabeta Rizea este o mare doamna (1867 afisari)
 CT Popescu: Daca ne uitam la ce se intampla in presa, poate ca demisia mea nu e atat de surprinzatoare (1571 afisari)
 Fumatori, vremea razbunarii! (1467 afisari)
 Marius Oprea ii raspunde lui Tismaneanu pe tema criticilor aduse Guvernului (1202 afisari)
 Incidentul naval din Stramtoarea Ormuz, provocat de o farsa? (1105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13914 sec.