Ziua Logo
  Nr. 4130 de sambata, 12 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
FBI: post telefonic temporar suspendat
-- Biroul de Investigatii Federale a uitat sa achite facturile pentru posturile de interceptare a convorbirilor
Posturi de interceptare antiterorista a telecomunicatiilor, instalate legal, au fost decuplate in SUA de operatori pentru ca FBI nu-si platea factura, releva un raport al inspectorilor Ministerului Justitiei, citat de Mediafax. Alertati de suspiciunea de frauda din fonduri rezervate operatiunilor secrete ale FBI, inspectorii ministerului au efectuat o ancheta care a dus in luna iunie la condamnarea unei specialiste in telecomunicatii fiindca deturnase 25.000 de dolari.
Dar in cursul anchetei, inspectorii au descoperit de asemenea sistemul invechit de plata a operatiunilor secrete, care se facea prin terte birouri total dezorganizate, releva raportul publicat in rezumat pe site-ul Internet al ministerului.
Dezorganizarea este flagranta in special in plata ascultarilor telefonice legate de lupta impotriva criminalitatii si terorismului. Contrar unui alt program initiat de Agentia de informatii electronice (NSA), aceste interceptari se fac toate pe baza unui mandat emis de un judecator. Examinand indeaproape circa o mie de plati realizate de cinci birouri diferite, inspectorii au descoperit ca mai mult de jumatate fusesera platite cu intarziere. Unele fusesera chiar atat de intarziate incat operatorul intrerupsese linia. Motivul intarzierilor nu l-a constituit zgarcenia, ci faptul ca birorurile s-au aratat adesea incapabile sa incaseze sumele percepute in plus si rambursate de operatori. Directorul adjunct al FBI, John Miller, a raspuns intr-un comunicat insistand asupra faptului ca intreruperile fusesera temporare si fara consecinte asupra luptei antiteroriste. El a asigurat, de asemenea, ca FBI intentioneaza sa-si modernizeze sistemul de plata.
Se pare ca in ultima vreme, FBI a mai avut ceva probleme publice. In urma cu cateva zile, un ziar britanic a afirmat ca functionari guvernamentali americani au vandut ilegal secrete nucleare unor tari straine. Cotidianul a citat afirmatiile lui Sibel Edmonds, o fosta traducatoare experta in limbile turca si dari care lucra pentru FBI. Femeia a povestit ziarului ca agentii secreti americani, pentru a gestiona zilnic fluxul informativ urias privind afacerile militare si problema nucleara, de o bucata de vreme au cerut ajutorul unor functionari guvernamentali. Dar, profitand de accesul la informatii secrete, unii dintre acestia au tradat tara si au vandut date celui mai bun ofertant. Edmonds a afirmat ca a "ascultat" dovezile conform carora un batran functionar de la Departamentul de Stat a fost platit de agenti de la Ankara la Washington. Acestia din urma ar fi revandut apoi informatiile primite pe piata neagra. Femeia a dezvaluit numele presupusului tradator ziarului englez. Sunday Times a confirmat ca este la curent cu datele personale ale functionarului (care in ultimul timp a avut numeroase insarcinari de prestigiu), dar nu i-a publicat numele, rezumandu-se sa-l contacteze pentru a avea dezmintiri la aceste acuzatii, noteaza agentia de stiri italiana Il Velino. Fosta traducatoare a mai relatat ziarului britanic ca FBI culege informatii atat in interiorul departamentului de Stat cat si in acela al Apararii, identificand nume chiar foarte cunoscute. (D.M.)
 Afisari: 252  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce sa-i faci?   de spaiu'
A r h i v a
  A murit primul om care a escaladat Everestul    2 comentarii
  Regizor arestat pentru consum de droguri    1 comentariu
  Ceata si chiciura    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Istoria provinciei Kosovo (5443 afisari)
 E Basescu! Sau e Talpes? (4809 afisari)
 Psihologii serviciilor secrete (2818 afisari)
 Amenintari de la Chisinau (2580 afisari)
 Executia Noricai (2321 afisari)
 Regina Ana: Cred ca Elisabeta Rizea este o mare doamna (1867 afisari)
 CT Popescu: Daca ne uitam la ce se intampla in presa, poate ca demisia mea nu e atat de surprinzatoare (1571 afisari)
 Fumatori, vremea razbunarii! (1467 afisari)
 Marius Oprea ii raspunde lui Tismaneanu pe tema criticilor aduse Guvernului (1202 afisari)
 Incidentul naval din Stramtoarea Ormuz, provocat de o farsa? (1105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01127 sec.