Ziua Logo
  Nr. 4121 de vineri, 28 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Belgradul scoate Armata la inaintare
Serbia spune adio UE si NATO pentru Kosovo
In vreme ce parlamentarii de la Belgrad anuntau, miercuri, Bruxelles-ul ca Serbia ar putea declina orice oferta de aderare la spatiul euro-atlantic, in eventualitatea recunoasterii, de catre UE si NATO, a independentei Kosovo, presedintele sarb, Boris Tadici, declara, la randul sau, ca soldatii sarbi sunt pregatiti sa intervina pentru a-si proteja conationalii din provincia aflata sub tutela ONU. In tot acest timp, principalele partide politice kosovare - PDK si LDK- bateau palma la Pristina pentru a-l promova pe fostul lider al gherilei separatiste albaneze UCK, Hashim Thaci, in fruntea unui Guvern calat pe ideea desprinderii provinciei de Serbia.
Armata sarba este gata sa contribuie la protejarea sarbilor din Kosovo daca fortele de mentinere a pacii din provincie nu reusesc sa faca fata eventualelor violente, a declarat, saptamana aceasta, liderul de la Belgrad, citat de RIA Novosti. "Daca situatia din Kosovo ajunge la un stadiu de violenta, iar forta internationala de mentinere a pacii KFOR nu este in stare sa ii protejeze in mod adecvat pe sarbi, Armata sarba este gata in orice moment sa acorde asistenta pentru protejarea populatiei de pericol", a spus presedintele Boris Tadici. Interventia inaltului oficial sarb a fost precedata de adoptarea, in Parlamentul de la Belgrad, a unei rezolutii ce se doreste a fi o "foaie de parcurs" in relatia cu Occidentul, in eventualitatea recunoasterii independentei Kosovo. Textul, aprobat de parlamentarii sarbi cu 220 de voturi "pentru" si 14 "impotriva", dupa mai bine de opt ore de dezbateri, precizeaza ca Serbia nu va semna nici un tratat care nu ii recunoaste integritatea teritoriala si suveranitatea asupra Kosovo, in aceasta categorie intrand inclusiv Acordul de Stabilitate si Asociere cu UE, a carui parafare este considerata a fi un prim pas in vederea aderarii la UE. Rezolutia avertizeaza ca Serbia va exclude orice posibilitate de a adera la NATO in eventualitatea in care statele membre ale Aliantei ar recunoaste independenta provinciei acum majoritar albaneze. "Serbia se poate alatura acestor organizatii doar ca un tot unitar, nu ca o tara trunchiata", a subliniat premierul Voislav Kostunita, cu ocazia dezbaterilor din Parlament. In replica, Bruxelles-ul a minimalizat amenintarea Serbiei privind respingerea oricarei oferte de aderare la UE sau NATO, precizand ca perspectiva europeana ramane in continuare valabila. "Pozitia noastra ramane neschimbata: Serbia are perspective europene ca orice alt stat din vestul Balcanilor, iar aceasta problema nu trebuie sa fie legata de Kosovo", a declarat un purtator de cuvant al UE.
Acord kosovar cu reverberatii in stanga Nistrului
La aproximativ o luna de la alegerile legislative din Kosovo, Partidul Democratic din Kosovo (PDK) si Liga Democratica din Kosovo (LDK) au convenit, ieri, sa formeze un Guvern de coalitie avand drept obiectiv proclamarea independentei provinciei, transmit agentiile de presa internationale. "A fost incheiat un acord intre cele doua partide", a precizat vicepresedintele PDK, Hajredin Kuci. Astfel, PDK, formatiunea fostului lider al gherilei separatiste albaneze UCK, Hashim Thaci, totodata viitor sef Executivului de la Pristina, va forma o coalitie de guvernamant cu LDK, partidul actualului presedinte Fatmir Sejdiu. PDK si LDK, care au obtinut 34 si respectiv 23 la suta din voturi, in cadrul alegerilor legislative din noiembrie, dispun de o majoritate fragila pentru a forma un Guvern, detinand 62 din cele 120 de mandate in Parlamentul de la Pristina. Acordul kosovar a provocat noi ecouri in stanga Nistrului, liderul separatistilor de la Tiraspol, Igor Smirnov, declarand ca Transnistria are mai multe argumente decat Kosovo pentru proclamarea independentei. "Pentru noi, precedentul Kosovo este important, dar nu este cel mai important factor. Factorii istorici si legali, insasi realitatea sugereaza ca avem mai mult dreptul la independenta", a spus Smirnov, apreciind ca republica separatista indeplinea toate obligatiile internationale atunci cand si-a proclamat independenta fata de Republica Moldova, in 1991. (A.M.L.)
Alte articole
  Serbia, prezidentiale sub spectrul Kosovo    (Externe, 2008-01-21)
  Serbia se va judeca pentru Kosovo    (Eveniment, 2007-12-21)
  Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo    (Externe, 2007-12-06)
  Serbia nu cedeaza Kosovo    (Externe, 2007-11-30)
  Serbia si NATO fata in fata pentru Kosovo    (Externe, 2007-09-27)
  Intifada sarbeasca    (2008-02-21 15:28)
  Serbia multumeste Romaniei in problema Kosovo    (2008-02-20 16:51)
  Prejudiciul Belgradului in urma separarii Kosovo, estimat la 220 de miliarde de dolari    (2008-02-18 16:34)
  Serbia, pregatita sa "anuleze" independenta Kosovo    (2008-02-12 09:14)
  Serbia a votat pentru Europa, dar si pentru Rusia    (2008-02-05 16:24)
 Afisari: 2047  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Serbia spune adio UE si NATO ?   de Zenn
Serbia mica!   de Caius-Roland
Pana cand Serbia nu va fi impartita in raioane ca state independente- "butoiul cu pulbere" balcanic   de ionion
Prohodul Serbia il prefera in bemol sau in solmajor ? Coliva sa fie cu zahar sau cu   de ionion
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cazul Orban, un precedent periculos (2604 afisari)
 Asasinatul (2572 afisari)
 Serbia spune adio UE si NATO pentru Kosovo (2047 afisari)
 PSD, cocotat de ATLE pe primul loc (2003 afisari)
 "Si la multi ani". Moldova cui? (1497 afisari)
 Faze tari in 2007: Lindsay Lohan, innebunita dupa sex, pat de aur pentru Chivu si Elisei, un american s-a imbogatit dupa ce a alunecat pe un gainat (3244 afisari)
 Elodia a fost ucisa dupa ora 22:00 in noaptea de 29 spre 30 august (2957 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa, Alice Barb, s-au impacat (1772 afisari)
 Benazir Bhutto, ucisa de Al-Qaida (1144 afisari)
 Mai tare decat Michael Jackson (950 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01872 sec.