Ziua Logo
  Nr. 4121 de vineri, 28 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Si la multi ani". Moldova cui?
Iulia POPOVICI 
-- In Republica Moldova s-a lucrat si pe 23, si pe 24, si pe 25, si pe 26 decembrie. Drept recompensa, onor conducerea statului a decis ca poporul sa petreaca cu spor si voie buna aproape doua saptamani, intre 29 decembrie si 10 ianuarie.
Motivul? Sa-i dam cuvantul domnului Voronin, presedintele tuturor cetatenilor RM, dar nu si presedintele romanilor (apud el insusi): activitatea Mitropoliei Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane, este o "agresiune" din partea Bucurestiului: "Daca o sa mearga mai departe aceste procese, atunci, eu repet, noi o sa analizam posibilitatea de iesire din executarea deciziei CEDO referitor la Inregistrarea Mitropoliei Basarabiei."(citat din presa pro-romaneasca de la Chisinau). In mai putine vorbe spus, domnul Voronin vrea sa-i faca un cadou patriarhului moscovit Alexei II (cu care are programata o intalnire pe 21-22 ianuarie), si anume trecerea cu de la sine putere a moldovenilor de pe ritul nou (al Bisericii Ortodoxe Romane si al Mitropoliei Basarabiei) pe rit vechi (dupa care Nasterea Domnului se sarbatoreste pe 7 ianuarie).
Afacerea, in care se amesteca sicane politice la adresa opozitiei liberale si pasiunile filoruse ale unui pensionar cu grad de general de interne al defunctei URSS (acelasi Voronin), are inca un episod demn de urmasii soldatului Svejk, episod care-ar putea ramane in istorie drept "misterioasa disparitie a bradutului de Craciun". E vorba despre bradul asezat de catre junele edil al Chisinaului, Chirtoaca, in fata Marii Adunari Nationale, si care urma sa fie impodobit pentru 24-25 decembrie, Craciunul pe rit nou. Sa vezi si sa nu crezi, ditamai bradul a reusit sa dispara intr-o noapte si ghici, ghicitoarea mea cum si de ce a disparut el. In rezumat, sa spunem numai ca jumatate din politie il cauta, in timp ce jumatatea cealalta il pazea sa nu fie gasit. Bradutul a reaparut, totusi, in ultimul moment, insotit de un intreg circ despre cine are drept sa-si "traga" pom oficial si cine nu, in esenta opozitia democrata urmand sa danseze la Primarie, iar comunistii, doua saptamani mai tarziu, la Guvern.
O alta repriza a meciului are drept morala zicala "unde dai si unde crapa": pentru ca multi dintre adversarii lor politici pro-occidentali au si cetatenie romaneasca (inclusiv primarul Chirtoaca), Voronin, Tarlev et co. au gasit o metoda sa-i puna pe linie moarta (sau sa-i forteze sa renunte la pasaportul romanesc, gest pe care l-ar folosi ulterior in contra apropierii de Bucuresti), dand o lege care le interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functii publice. Mare fericire, pana au descoperit comunistii ca vor trebui sa se dea peste cap cu normele de aplicare a pomenitei legi, altfel riscand sa lase un vid public in... Transnistria...
Realitatea ultimelor alegeri (locale) si a sondajelor recente e ca Partidului Comunist din Republica Moldova nu-i merge chiar asa de bine cum ar vrea Vladimir Voronin, de aici probabil si graba lui de a taia cat mai multe punti si de a restaura cat se poate din apusul sovietism.
In anii de "glorie" a comunismului romanesc, niciodata nu era mai mult de lucru, prin grija Partidului, ca intre 23 si 26 decembrie. Dupa ce se mandreste ca in Moldova statul e desprins de Biserica (spre deosebire, evident, de Romania, unde e... "invers", nu incercati sa patrundeti logica), Voronin procedeaza ca orice nacealnic rosu: incearca sa le impuna moldovenilor cand sa-si tina Craciunul. Iar daca circul cu bradul, joaca de-a "uite Constitutia, nu e Constitutia" in ce priveste dubla cetatenie sunt santaje politice, asta e nimic altceva decat dejism cu ceva spoiala...
 Afisari: 1497  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
"Craciunul pe rit nou", nu le convine la porci ...   de cotrofelnitza
pai chiar Sfantul Sinod al BOR a obligat Mitropolia Basarabiei sa fie pe stil vechi!!!!   de Citrus
Unul dintre "prishidintii" Romaniei se apropie in pasi sprintari catre Balaceanca , la etaj sau la   de ionion
De parcà...   de Rocky
RM este cantecul de lebada a URSS...   de radu radut
A r h i v a
  Denunturi si denuntatori    22 comentarii
  Succesele unei diplomatii in genunchi    4 comentarii
  Cazul Orban, un precedent periculos    17 comentarii
  La judecata zilei    
  Biata adolescenta extraterestra    3 comentarii
  Unde nu e Dumnezeu nu e lege?    2007-12-14
  Ne paste paranoia    2007-11-07
  Jos vaginele, sus nebunii!    2007-10-10
  La Enescu sa nu mergi cu sacul    2007-10-03
  Cum au devenit tiganii o tema    2007-09-04
 Top afisari / comentarii 
 Cazul Orban, un precedent periculos (2604 afisari)
 Asasinatul (2572 afisari)
 Serbia spune adio UE si NATO pentru Kosovo (2047 afisari)
 PSD, cocotat de ATLE pe primul loc (2003 afisari)
 "Si la multi ani". Moldova cui? (1497 afisari)
 Faze tari in 2007: Lindsay Lohan, innebunita dupa sex, pat de aur pentru Chivu si Elisei, un american s-a imbogatit dupa ce a alunecat pe un gainat (3244 afisari)
 Elodia a fost ucisa dupa ora 22:00 in noaptea de 29 spre 30 august (2957 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa, Alice Barb, s-au impacat (1772 afisari)
 Benazir Bhutto, ucisa de Al-Qaida (1144 afisari)
 Mai tare decat Michael Jackson (950 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14954 sec.