Ziua Logo
  Nr. 4118 de sambata, 22 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Potop de bani in Agricultura
-- Neactivarea clauzei de salvgardare a dat liber la subventii in tara * Aproape doua miliarde de lei isi asteapta beneficiarii
In ultima sa sedinta, Executivul a aprobat o serie de acte normative prin care
se asigura fondurile necesare acordarii subventiilor in agricultura. Prin noile acte normative, sunt alocate fondurile pentru platite directe pe hectar, in conditiile
in care Comisia Europeana a anuntat ca nu mai taie din subventiile agricultorilor romani. De altfel, Guvernul trebuie sa plateasca subventiile, urmand sa recupereze banii de la UE.
Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat de Guvern cu 1,9 miliarde lei, din sume colectate din privatizare si inregistrate in conturile Trezoreriei. Schemele de plata pentru care se asigura finantarea cheltuielilor sunt plata directa unica pe suprafata, plata pentru culturi energetice, schema de plata separata pentru zahar. Vor fi prefinantate si costurile implicate in derularea Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurala, in suma de 408,5 milioane lei.Romania primeste pentru anul 2007, fonduri comunitare aferente schemelor de plata unica pe suprafata, la nivelul de 25% din nivelul sprijinului acordat fermierilor din statele membre.
Pentru compensarea impactului introducerii treptate a platilor directe, Romania a decis sa suplimenteze platile directe cu plati directe nationale complementare, dar care nu pot totaliza mai mult de 55% din valoarea subventiei primita de agricultorii occidentali.
Fonduri contra soia modificata genetic
Producatorii de soia conventionala vor primi un sprijin financiar din partea statului de 300 lei pe cultura valorificata in perioada 1 septembrie 2007 - 31 ianuarie 2008.
Pentru a beneficia de acest sprijin, producatorii agricoli trebuie sa depuna o cerere pana la 1 martie 2008, la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene sau a municipiului Bucuresti, conform unei hotarari aprobata de Guvern. Acest sprijin urmareste incurajarea producatorilor agricoli de a cultiva soia conventionala, avand in vedere faptul ca in Romania a fost interzisa soia modificata genetic, precizeaza Guvernul.
Executivul a mai decis ca producatorii de sfecla de zahar sa beneficieze de un ajutor financiar de 30 lei/tona, iar pentru productia de orez sa fie acordata o suma de 500 lei/tona. Acest sprijin se acorda in suma totala de 17 milioane lei pentru orez si de 21,84 milioane lei pentru sfecla de zahar.
Subventii pentru tutun si hamei
Executivul a aprobat si cuantumul platilor directe unice pe suprafata, al platilor nationale directe complementare, al platilor pentru culturi energetice si al platilor separate pentru zahar, care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal. Astfel, in ceea ce priveste terenul arabil, cuantumul platii unice pe suprafata este de 50,55 euro/ha, iar cel al platii nationale complementare decuplate de productie este de 47 euro/ha. Plata separata pentru zahar este de 77,2 euro/ha, pentru suprafetele contractate cu fabricile producatoare de zahar.
Sumele acordate pentru plantele energetice, in cadrul schemei de plati nationale complementare, cuplate de productie, sunt de 41,71 euro/tona pentru in si canepa pentru fibra, 2 euro/kg pentru tutun si de 120 de euro/tona pentru hamei.
Luminita MOROIANU 
Alte articole
  Cresteri nesimtite de salariu pentru stabii din Agricultura, cadou de la ministrul PSD Ilie Sarbu    (2009-07-02 19:52)
  Am scapat de clauza de salvgardare pe agricultura    (2007-12-18 19:01)
 Afisari: 909  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
tot n-am inteles   de constant
A r h i v a
  Romania reclama CE la Tribunal    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dosarele pierdute ale revolutiei: teroristii de la "Romarta" (5685 afisari)
 Coppola: Mancarea romaneasca nu e buna (2673 afisari)
 Hashim Thaci: ascensiunea unui terorist in Kosovo (2545 afisari)
 Realitatea Media s-a retras din Clubul Roman de Presa (1774 afisari)
 O noua mazilire nationala (1773 afisari)
 Rusia isi trimite in misiune cel mai nou submarin (1701 afisari)
 Will Smith crede ca Hitler a fost un om bun (1184 afisari)
 Gigi Becali: Hagi colaboreaza cu serviciile de informatii (1078 afisari)
 J. Edgar Hoover planuia arestarea a 12.000 de americani  (890 afisari)
 "Brad de Craciun", din oameni (751 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02110 sec.