Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Loialitatea Patriarhului Justinian
Dan CIACHIR 
-- Si inainte, si dupa prabusirea regimului comunist in Romania, s-au spus multe lucruri false si rau-voitoare despre cel mai mare patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - Patriarhul Justinian Marina. In ultimii ani au aparut numeroase dovezi documentare care atesta rolul providential pe care l-a jucat Justinian in supravietuirea Bisericii nationale.
Ceea ce nu i-a impiedicat pe autorii marsavului capitol "Regimul comunist si cultele religioase" al Raportului Comisiei Tismaneanu sa incerce macularea figurii lui Justinian. A lui si-a altor ierarhi ortodocsi, inclusiv a doi patriarhi postbelici.
As vrea sa semnalez o pagina documentara care atesta loialitatea viitorului patriarh, a preotului Ion Marina, fata de Partidul National Taranist, respectiv rezerva sa fata de comunisti. Episodul arunca o lumina si asupra imprejurarilor in care preotul Marina l-a adapostit pe Gheorghiu-Dej cu prilejul evadarii din lagarul de la Targu Jiu. Pentru aceasta voi deschide volumul Ioan Hudita "Jurnal politic (25 august 1944 - 3 noiembrie 1944)", Editura Paralela 45, 2006, la paginile 172-173, adica la inceputul insemnarilor facute de autor pe data de 20 septembrie 1944. Inainte de aceasta, reamintesc ca Ioan Hudita, istoric, profesor la Universitatea din Bucuresti, a fost dupa razboi secretar general al Partidului National Taranesc, detinand in 1946 portofoliul Ministerului Agriculturii. Se spune in jurnalul lui Hudita ca preotul Ion Marina era seful organizatiei taraniste din judetul Valcea. Pe 20 septembrie 1944, Ioan Hudita avusese cateva intalniri cu sefi ai organizatiilor din Oltenia. Relatarea intalnirii cu viitorul patriarh incepe astfel: "Preotul Marina ne da informatii si mai tulburatoare despre propaganda comunistilor. Aflu cu aceasta ocazie si unele lucruri pe care nu le stiam. Pe la jumatatea lunii august (...) mai multi muncitori comunisti au fugit din lagarul de la Targu Jiu, printre care Chivu Stoica, Gheorghiu-Dej etc. Si au gasit pentru cateva zile adapost la locuintele unor membri de-ai nostri din Valcea, dupa recomandarea preotului Marina, seful organizatiei noastre".
Dupa 23 august '44, viitorul patriarh este vizitat de (expresia ii apartine) "agenti" comunisti "trimisi de Gheorghiu-Dej si de avocatul Maurer". Acestia ii spun ca adevaratul sef al partidului comunist este Dej, iar comunistii vor veni la putere intrucat "asa vor rusii". Parintele Marina soseste la Bucuresti cu doua zile inainte de intalnirea cu Hudita, ii intalneste pe Maurer si pe Dej, apoi, ca un taranist loial conducerii partidului, raporteaza cele discutate cu Hudita. Fruntasii comunisti ii comunicasera ca vor fi adusi la putere de rusii care "nu pot avea incredere in partidele istorice".
Asadar, viitorul patriarh era la curent cu viitoarea configuratie politica si nu se imbata cu apa rece. Ii mai spune lui Hudita, indignat: "Maurer a avut indrazneala sa-mi propuna sa trec la ei si sa iau sefia Partidului Comunist din Valcea". Hudita rezuma: "Marina i-a raspuns ca i-a ajutat din motive de generozitate (...) si ca nu poate parasi partidul sau, fiind un democrat convins, care detesta orice dictatura, de dreapta sau de stanga" (cuvintele viitorului patriarh). Importanta mi se pare si urmatoarea fraza: "La despartire, Gheorghiu-Dej i-a spus (parintelui Marina - n.n.) ca oricand va avea nevoie de ceva, el e dispus sa-l ajute pentru serviciul pe care i l-a facut in luna august". La sfarsitul intrevederii, Hudita il indeamna pe preot sa se duca la Maniu, respectiv la Mihalache, si sa le spuna si lor ceea ce ii relatase.
Acestea sunt faptele. Fapte care definesc caracterul celui de-al treilea patriarh al Romaniei. Restul nu poate fi decat comentariu.
 Afisari: 1076  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Restul nu poate fi decat comentariu?   de Radu Dragan
oportunism   de huedineanul
Loialitate bine platita   de Ion Caramache
Religia nu dispare   de marin2
nu sti ce vorbesti   de Dan Iasi
A r h i v a
  Anul referendumurilor asimetrice    1 comentariu
     8 comentarii
  Linia subtire dintre lidership-ul si business-ul etnic    1 comentariu
  La judecata zilei    5 comentarii
  In atentia dlui Traian Basescu    4 comentarii
  Mai usor cu Stalin la TV 5    2007-12-13
  Sfanta palma a Sfantului Nicolae    2007-12-06
  Toamna galagiei noastre    2007-11-29
  O carte cinstita si binevenita    2007-11-22
  Italia - lezarea sentimentului national    2007-11-15
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14090 sec.