Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Si totusi, T�kes
Roxana IORDACHE 
-- S-au implinit 18 ani de cand Timisoara a initiat revolutia anticomunista. O saptamana, timisorenii au fost absolut singuri. Dupa care, in Bucuresti si in alte cateva orase mari din tara, protestul nu s-a cristalizat decat in urma mitingului organizat de Ceausescu pe 21 decembrie, probabil, la sfatul eminentelor care pregateau marea manipulare: confiscarea revolutiei si deturnarea ei.
Miscarea din Timisoara a inceput in 14-16 decembrie 1989 ca o manifestatie de protest multi-etnic solidar, impotriva deciziei de trimitere in domiciliu obligatoriu a pastorului reformat T�kes Laszlo. Care s-a opus sentintei de evacuare. Iar opozitia lui deschisa a aprins miscarea revolutionara. Este o realitate pe care trebuie sa ne-o asumam, macar dupa 18 ani, aceea ca un cetatean roman de etnie maghiara a fost scanteia revolutiei romane. Fapt intens manipulat, la acea ora, de conducerea comunista, care nu a ezitat sa lanseze propaganda cu "agenturili straine". Si a indus in cadrul Armatei vechea panica a "atacului maghiar" menit sa dezmembreze tara, care trebuia, in consecinta, sa ramana "strans unita in jurul conducatorului iubit".
In seara de 17 decembrie 1989, s-a dat alarma de lupta cu indicativul "Radu cel Frumos", penultimul inainte de alarma de razboi. Dupa dezinformarea initiala, in Armata se aflase ce se intampla la Timisoara, ca era vorba nu de un atac extern, ci de o revolta populara impotriva regimului comunist. Dar fenomenul era complex, se lansau si semnale caracteristice atat unui razboi electronic (simularea telecomandata a unei invazii aeriene insidioase din directia Ungaria), cat si unui razboi psihologic (zvonul prezentei in numar mare a unor "turisti" sovietici, in automobile Lada). Toate acestea erau menite, pe de o parte, sa manipuleze Armata pentru a trage in popor sub pretextul apararii tarii si, pe de alta parte, sa justifice, prin chiar imperativul apararii teritoriului national, reprimarea miscarii anticomuniste.
N-a putut fi la noi revolutie de catifea, pentru ca nu exista nici opozitie civica, nici disidenta politica. Populatia, pasiva si lasa, trebuia scoasa in strada si determinata sa se solidarizeze cu Timisoara, ceea ce a generat organizarea mitingului sinucigas al lui Ceausescu din 21 decembrie de la Bucuresti, dupa vizita lui suprarealista din Iran. Unde nu-i exclus sa-l fi trimis chiar cercuri din servicii, ca sa se poata lansa, ulterior, legenda teroristilor arabi, asociata imediat cu ultima vizita externa a dictatorului.
"Azi in Timisoara, maine-n toata tara" era speranta desarta, pentru ca nimeni nu misca in tara, dar acolo a fost revolutie. Ca si in orasele zilei si noptii de 21 decembrie 1989, cand un numar mic de curajosi manifestau, intre libertate si moarte. Dupa aceea a fost emanatie (FSN) la putere pe spatele revolutiei. Dublata de aproape 1000 de victime, de trei ori mai multe decat pana in 22 decembrie. Intrebarile nu si-au primis raspunsul. Cine-a tras, inainte si dupa 22, cine si unde sunt teroristii, si atatea altele.
Iar securistul Radu Tinu, care l-a batut pe domnul T�kes in zilele revolutiei timisorene, este azi prosper afacerist si ne sfideaza cu tupeu, justificandu-si represiunea, la fel cum Plesita afirma ca l-ar bate din nou pe Paul Goma. Ni se pare normal. In schimb, pe episcopul T�kes Laszlo, fara de care nu ne-am invrednicit sa ne ridicam impotriva dictaturii, il acuzam de tradare de tara. Ca si Ceausescu, in decembrie 1989. Cerc vicios.
P.S. Oare de ce revolutia nu s-a declansat la Cluj, in fata casei doamnei Doina Cornea?
 Afisari: 1384  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Tokes, o intimplare.   de rasputin
Daca ....   de Alcor
Scurta completare.   de alwis46
Totusi ...   de autentic
Frumos scris si adevarat, stimata dna Roxanaaa!   de HAO CIU TZI
Si totusi Orban si minciunile lui ..   de benef2006
   de Olga Khan
Bun articol   de indel
A r h i v a
  Anul referendumurilor asimetrice    1 comentariu
  Linia subtire dintre lidership-ul si business-ul etnic    1 comentariu
  Loialitatea Patriarhului Justinian    5 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  In atentia dlui Traian Basescu    4 comentarii
  Slugile lui Basescu boicoteaza Apelul pentru monarhie    2007-12-18
  Ordonanta de urgenta contra legii profitorilor    2007-12-13
  Ministru tare la Justitie    2007-12-12
  O demisie ca o lectie    2007-12-11
  A lasat-o gravida gradual    2007-12-08
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13924 sec.