Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rice si turcii, in Irak
-- Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, a pledat pentru reconciliere, in cadrul unor convorbiri purtate, la Bagdad, cu premierul irakian, Nuri al-Maliki. Rice a parasit Irakul marti seara, pentru o destinatie care nu a fost precizata din motive de securitate. Prima escala a vizitei de o zi a secretarului de Stat al SUA a fost orasul Kirkuk (nord).
Demnitarul american a sosit in zona chiar in momentul cand se desfasura o incursiune a armatei turce impotriva rebelilor kurzi, in extremul nord-est al Irakului. Rice a acuzat, de la Bagdad, combatantii separatisti kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) de destabilizarea acestei regiuni, noteaza Rompres. Armata turca a confirmat ca, incepand din noaptea de luni spre marti, a intreprins, in nordul Irakului, o incursiune terestra la "scara redusa", pentru a impiedica un grup de rebeli kurzi sa se infiltreze in Turcia. Statul major turc a informat, intr-un comunicat difuzat pe site-ul sau, ca trupele au patruns "mai multi kilometri" in interiorul Irakului.
La cererea Guvernului de la Bagdad, Consiliul de Securitate al ONU a prelungit, cu un an, respectiv pana la 31 decembrie 2008, mandatul Fortei multinationale (FMN) din Irak, precizand ca ar putea devansa termenul, daca Executivul irakian ar solicita acest demers. Consiliul a aprobat si prelungirea, pe aceeasi perioada, a aranjamentelor existente "pentru depunerea in contul Fondurilor de dezvoltare pentru Irak (DFI) a veniturilor inregistrate din exporturile de petrol si gaze naturale" si "pentru controlul tranzactiilor efectuate cu aceste fonduri de catre Biroul international de spraveghere si consiliere (IAMB)".
Senatul de la Washington a votat, in urma cu doua zile, bugetul pe 2008 (aproximativ 500 de miliarde de dolari), alocand 70 de miliarde de dolari finantarii operatiunilor din Afganistan si Irak. (I.C.)
 Afisari: 196  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Jurnalisti romani interzisi de Voronin    1 comentariu
  Agresivitatea Chisinaului nu schimba pozitia Romaniei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00762 sec.