Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Jurnalisti romani interzisi de Voronin
-- Celor patru corespondenti de la Chisinau ai presei de la Bucuresti le-a fost refuzata participarea la conferinta presedintelui de peste Prut
foto Mediafax
Dupa refuzarea accesului unor delegatii oficiale in Republica Moldova, comunistii de la Chisinau au refuzat ieri accesul a patru jurnalisti romani la conferinta de presa a presedintelui Vladimir Voronin. Acesta a acuzat din nou Romania de nerecunoasterea independentei si suveranitatii Republicii Moldova si a precizat ca a depus la Bruxelles un intreg dosar privind relatiile dintre cele doua maluri ale Prutului.
Din nou acuze
Presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat miercuri din nou Bucurestiul ca, din cauza nesemnarii celor doua tratate, respectiv tratatul de baza si tratatul de frontiera, Romania nu recunoaste statalitatea Republicii Moldova, transmite Rompres. "Problema pe care noi o discutam cu conducerea Romaniei tine de elaborarea si semnarea a doua acorduri, doua tratate, tratatul de baza si tratatul de frontiera. Nesemnarea acestor doua acorduri vorbeste despre aceea ca Romania pana astazi nu recunoaste Republica Moldova, ca tara suverana. De aceea, perspectiva relatiilor noastre depinde de semnarea acestor doua acorduri", a afirmat presedintele moldovean in cadrul unei conferinte de presa.
Voronin s-a saturat de CEDO
"Nu cred ca in cadrul conferintei de presa de astazi este oportun sa tratam detaliat tema relatiilor moldo-romane. Sau pe cea a crizei transnistrene. In privinta celei dintai eu am spus deja totul. Dosarul moldo-roman este acum in curs de examinare in Uniunea Europeana. Deja nu mai este vorba de problema relatiei Moldovei cu Romania, ci de problema relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana", a spus Voronin, informeaza Mediafax.
"Referitor la problema Mitropoliei Basarabiei si ceea ce se intampla in jurul Bisericii noastre ortodoxe moldovenesti, e clar ca acesta este tot un pas si o agresiune din partea Romaniei asupra R. Moldova. Pentru ca se inscrie in contextul tuturor celorlalti pasi. Noi suntem intr-o credinta ortodoxa, pravoslavnica cu Romania. Dar noi avem si o diferenta foarte mare. La noi, conform Constitutiei, Biserica este separata de stat. In Romania este invers", crede Voronin. "Si acum, pe noi ne intereseaza foarte mult, de exemplu, cum vor proceda preotii, cetateni ai R. Moldova, care sunt platiti de Romania, in privinta impozitarii, platilor catre fondul social si multor alte chestii. Si cum o sa efectueze Guvernul roman salarizarea acestor preoti in alt stat, prin ce instrumente, prin ce mecanisme. Asta tine de partea economico-financiara. Nu doresc sa intru in discutii mai detaliate pe partea politica a acestei situatii", a precizat presedintele. Intrebat daca, in pofida unor posibile consecinte grave pentru R.Moldova, va ignora, cum declarase anterior, decizia CEDO privind Mitropolia Basarabiei, Vladimir Voronin a confirmat: "Dar daca procesele or sa mearga asa si mai departe, atunci noi - repet inca o data - vom analiza posibilitatea iesirii din executarea deciziei CEDO privind inregistrarea Mitropoliei Basarabiei", a incheiat Voronin.
Jurnalisti respinsi
Patru jurnalisti din Romania au fost impiedicati sa participe la conferinta de presa organizata ieri dimineata de presedintele moldovean Vladimir Voronin, reprezentantii Presedintiei invocand faptul ca acestia nu figureaza pe lista ziaristilor ce urmeaza a participa la intalnirea cu presa a sefului statului moldovean. Cei patru ziaristi de la Bucuresti neacceptati la conferinta de presa a liderului politic de la Chisinau reprezinta Agentia Nationala de Presa Rompres, postul Radio Romania-Actualitati si postul de televiziune Prima TV (reporterul si cameramanul). O reprezentanta a serviciului de presa al Presedintiei cu care au incercat sa vorbeasca cei patru jurnalisti la poarta sediului Presedintiei a invocat in fuga motive din cele mai surprinzatoare: ba ca trebuia o acreditate speciala, ba ca nu mai este loc pe lista intocmita cu ziaristii ce urmeaza sa fie prezenti la conferinta de presa.
George DAMIAN 
Alte articole
  Smirnov vrea protectia jurnalistilor pentru a se intalni cu Voronin    (2008-11-11 11:15)
  Voronin nu mai accepta jurnalisti din Romania    (2007-12-19 16:50)
 Afisari: 556  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Imbecilitate de origine ruseasca   de Rollo
A r h i v a
  Agresivitatea Chisinaului nu schimba pozitia Romaniei    1 comentariu
  Rice si turcii, in Irak    
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01307 sec.