Ziua Logo
  Nr. 4115 de miercuri, 19 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bordura de aur
-- Videanu se imbogateste peste noapte pe spinarea si nervii bucurestenilor * 98 de strazi din Capitala sunt intarite cu granit de la Titan Mar
Adriean Videanu face milioane de euro pe spinarea bucurestenilor. Firmele care lucreaza pe strazile orasului sunt obligate sa cumpere borduri de la Titan Mar, societate apartinand familiei primarului general al Capitalei. Acestea se pot deosebi usor datorita muchiei tesite de aproximativ doi centimetri, element de recunoastere care nu exista la borduri produse de alte firme. In momentul de fata, 98 de strazi au borduri provenite de la societatile edilului-sef. Produsele lui Videanu sunt cele mai scumpe de pe piata, metrul liniar fiind vandut contra sumei de 149 RON. In cazul de fata avem de-a face cu o grava incalcare a legii. Mai exact, fiind vorba de bani publici, firmele drumarilor sunt obligate sa faca selectie de oferte, asa cum prevede OG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, lucru care insa nu se intampla.
Informatia potrivit careia constructorii sunt obligati sa cumpere borduri de la Videanu, mai precis de la societatea Titan Mar apartinand familiei Videanu, a fost confirmata de administratorul unei societati implicata direct in aceasta afacere. "Eu va dau lucrari si nu cumparati de la mine?", le-ar fi spus Videanu drumarilor.
Acest lucru a fost negat de edilul sef al Bucurestiului in momentul in care a fost intrebat de reporterii ZIUA, cu ocazia vizitei sale in redactia noastra, daca vinde borduri catre cei care asfalteaza strazile. Atunci, Videanu a respins categoric aceasta informatie si ne-a promis ca ne va aduce si dovada. Lucru care nu s-a intamplat insa. Raspunsul acestuia nu a fost altceava decat o noua minciuna. Titan Mar, una dintre societatile familiei Videanu, vinde din plin borduri catre constructorii care lucreaza la strazile Capitalei. Mai corect, acestia sunt obligati sa achizitioneze bordurile in schimbul graselor contracte pe care le primesc din partea institutiei conduse de Adriean Videanu. Practic, in momenul de fata, 98 de strazi din Bucuresti au borduri provenite de la firmele edilului-sef. Ca element de recunoastere, specialistii ne-au declarat ca acestea au o muchie tesita de aproximativ doi centimetri. Element care nu se regaseste la produsele importate de oricare alta firma concurenta Titan Mar-ului.
Cu 20% mai scump
Ion Ionescu de la Brad, Sisesti, Soseaua Baneasa-Pipera, Calea Floreasca, Ceaikovschi, Bulevardul Stefan cel Mare, Podul Grant, Str. Caraiman, Soseaua Oltenitei, Giurgiului, Stirbei Voda, Luterana, Calea Mosilor, Str. Campineanu. Acestea sunt cateva dintre strazile unde au fost montate borduri provenind de la societatea lui Videanu. Constructorii care au asfaltat si au lucrat in aceste zone au fost obligati sa achizitioneze bordurile de la Titan Mar, bagand bani frumosi in buzunarul primarului general. Mai grav este ca bordurile lui Videanu, care sunt cumparate de constructorii care lucreaza in Capitala chiar din banii bucurestenilor, sunt mai scumpe decat cele produse de alte firme, desi calitatea este aceeasi. Lucru dovedit de facturile de achizitie ale bordurilor intrate in posesia ZIUA.
Bordurile din granit care au invadat Bucurestiul provin din China. Acestea sunt importate de mai multe firme, printre care si Titan Mar. Preturile cu care ele sunt comercializate difera insa de la caz la caz. Cert este ca cele mai scumpe sunt cele ale societatii familiei Videanu. Astfel, in timp ce o societate din Bucuresti concurenta Titan Mar-ului, careia nu ii vom spune numele, vinde cu 123 RON metrul liniar de bordura, la firma edilului sef, pretul este de 149 RON. Deci cu peste 20% mai mare. Practic este cel mai mare pret existent pe piata la acest produs. Un pret care este insa achitat de constructorii care asfalteaza strazile Bucurestiului. In cazul de fata avem de-a face cu o grava incalcare a legii. Mai exact, fiind vorba de bani publici, firmele drumarilor sunt obligate sa faca selectie de oferte, asa cum prevede OG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica. Numai ca acest lucru nu se intampla, constructorii fiind obligati sa cumpere de la firma lui Videanu. In acest mod, buzunarul lui Videanu se alimenteaza cu milioane de euro, direct proportional cu frauda de la bugetul Primariei Capitalei. Astfel, este usor de dedus saltul primarului general in topul celor mai bogati romani. Numai in ultimul an averea i-a sporit cu 40 de milioane de dolari.
Unul dintre adminstratorii unei firme implicata direct in aceasta afacere, dar care a dorit sa isi pastreze anonimatul, ne-a confirmat informatiile pe care le detinem. "Eu va dau lucrari si nu cumparati de la mine?", le-ar fi spus, conform administratorului, Videanu constructorilor care lucreaza in Bucuresti. De altfel, oricine trece pe langa Titan Mar poate vedea camioane ale unor societati precum Euroconstruct, Delta, Eurovia, Max Bogel sau Strabag care stau si asteapta sa fie incarcate cu borduri.
Livrari ferite de ochii lumii
Livrarea bordurilor de granit importate de Titan Mar se face in lazi inchise complet, pentru a fi ferite de ochii curiosilor, iar pe facturile emise nu se completeaza decat - granit - fara sa fie specificate dimensiunile.
Asa cum ar fi normal sa se procedeze. Motivul pentru care s-a apelat la aceasta metoda de livrare a marfii este simplu. In acest fel, Adriean Videanu poate spune in orice moment ca este vorba de un anumit fel de granit, mai putin borduri. Cat despre productia de la Marmosim Simeria, cariera care ii apartine lui Videanu, aici doar se taie andezitul pentru societatea Mari Villa. Marmura ajunge, dupa declaratiile primarului general, la export. In Romania vanzarile s-au axat catre cladiri, multe subventionate de stat, precum Aripa Noua a Aeroportului Otopeni, Biblioteca Judeteana Constanta, Casa Capsa, Casino Hotel Marriott, Liga Profesionista de Fotbal, Muzeul de Arta Contemporana, Palatul Parlamentului, Palatul Telefoanelor etc. Pe de alta parte, persoane care au dorit sa isi pastreze anonimatul, ne-au declarat ca firmele familiei Videanu au cumparat, in vara acestui an, din China, sute de tone de borduri, pe care le-au vandut la repezeala, direct din Portul Constanta, unor terte firme.
Minciunile primarului
De curand, Adriean Videanu, la cererea sa expresa, a facut o vizita in redactia ZIUA, ocazie cu care a raspuns mai multor intrebari. Printre subiectele abordate in timpul discutiei cu primarul general s-a numarat si cel referitor la borduri.
Atunci, Videanu a negat ca firmele sale ar vinde borduri catre constructorii care lucreaza pe strazile Capitalei. Mai mult, ne-a promis ca va face o ancheta si ne va spune de la cine cumpara acestia bordurile. Lucru care insa nu s-a intamplat. Mai jos, prezentam dialogul dintre reporterii ZIUA si edilul Bucurestiului in legatura cu provenienta bordurilor de pe strazile orasului.
De ce sunt inlocuite bordurile periodic?
In mandatul meu, nu a existat decat o singura strada cu borduri de granit. Acestea se refolosesc. Nu stiu unde sunt bordurile scoase de pe Campinenu de exemplu. Cele care nu sunt de granit se arunca fiindca se sparg. Mergeti pe Dinicu Golescu sa vedeti ca acelea au fost refolosite. Bucurestiul nu a fost dotat in mandatul meu cu borduri de granit. Intrebati-l pe Halaicu unde sunt restul. Atunci a inceput scoaterea lor. Daca ma sesizati cu vreo problema legata de acest subiect merg cu dumneavoastra sa lamurim situatia.
Vindeti borduri care se pun pe strazile Capitalei?
Nu. Si este exclus ca vreun intremediar sa cumpere de la firma mea. Nu particip la licitatii. Daca un client comanda nu spune unde se duce marfa. Poate exista posibilitatea sa ajunga si in Bucuresti. Contracte directe cu Bucurestiul nu exista. Intrebati la firmele care lucreaza la strazi. Treaba mea este RADET, RATB, infrastructura, canalizarea. Va promit ca voi face o ancheta sa vad de unde provin bordurile. Marmosim (n.r. - firma familiei Videanu) are un deal de andesit care produce borduri la cererea clientului. Indiferent care este acesta. Multe se duc la export. Se fac licitatii, daca este un pret bun pentru primarie nu ma intereseaza de unde isi procura materiale.
Curtea de Conturi in control
La inceputul lunii decembrie, Senatul a adoptat o hotarare prin care solicita Curtii de Conturi sa verifice Primaria municipiului Bucuresti cu privire la contractele de asfaltare si inlocuire a bordurilor din Capitala. Proiectul de hotarare a fost initiat de catre 56 de senatori, printre care Ion Iliescu, Razvan Theodorescu, Serban Nicolae, Adrian Paunescu (PSD); Puiu Hasotti, Radu Stroe, Radu Campeanu, Mario Oprea (PNL); Codrut Seres, Marius Marinescu, Sabin Cutas (PC); Gheorghe Funar, Nicolae Iorga (PRM); Ioan Talpes (independent). Fostul democrat Marius Marinescu a afirmat ca "Adriean Videanu e norocos ca traieste in Romania, nu intr-o tara araba, unde hotilor li se taie o mana, drept pedeapsa". In replica, edilul a declarat ca inspectorii Curtii de Conturi au finalizat in iulie controlul la Primaria Capitalei, iar raportul poate fi trimis Senatului, si ca, in acest moment, Curtea de Conturi este "binevenita" sa isi reia demersul. "Curtea de Conturi tocmai a finalizat controlul la Primaria Capitalei si se poate vedea raportul. Nu am nici un fel de problema sa vina inca o data, va fi acelasi rezultat. Sunt bineveniti, pot sa vina ori de cate ori doresc", a spus Adriean Videanu. Potrivit acestuia, in institutiile administratiei publice locale, "de cum se termina anul financiar, in 4-5 ianuarie deja vine un control referitor la tot ceea ce inseamna executia bugetara a anului precedent".
Partener cu teroristul Omar
Lucrarile de placare cu marmura provenita de la societatile lui Videanu nu au fost intotdeauna de cea mai buna calitate. De asemenea, au fost inregistrate mari intarzieri in realizarea acestora. Un astfel de caz a fost semnalat la Sibiu, la Centrul Financiar Bancar. Acolo unde marmura a inceput sa cada la putin timp dupa ce a fost montata. Si intarzierile la Pasajul Marasesti sunt de notorietate. Degeaba incearca primarul Adriean Videanu sa ne convinga ca acestea s-au datorat unor lucrari de calitate "pentru a nu mai exista probleme pe viitor", realitatea este cu totul alta. Firmele sale nu au terminat la timp montarea a catorva mii de metri patrati de granit la pasaj. Pe de alta parte, exporturile de marmura, travertin si alte materiale de constructii, provenite din carierele lui Videanu, sunt orientate in special catre tarile arabe, unde exista o buna astfel de piata. Bazele au fost puse cu ajutorul teroristului nr 1 din Romania, Omar Hayssam, afacerile derulandu-se prin firmele de export controlate de sirian. Astfel, marmura si travertinul plecau prin "Omar Company ltd Syria", "Omar General Trading llc", "Omar Trading ltd Moscow", fiind transportate prin "Omar Company for Transport ltd.Homs". Afacerea se pare ca s-a oprit in momentul in care sirianul a fost arestat pentru fapte de terorism.
Pagina realizata de Mihnea TALAU 
Alte articole
  Bordurile A.VID.    (Anchete, 2007-12-10)
  Leapsa pe borduri    (Social, 2007-12-08)
  Videanu, curat ca marmura    (2008-05-09 18:59)
  Videanu recunoaste ca firma sa a furnizat borduri, dar ii da in judecata pe Gusa si Marinescu    (2008-04-08 17:17)
  Curtea de Conturi extinde cercetarile la bordurile lui Videanu    (2008-03-19 16:07)
  Bordurile A.VID.    (2007-12-11 17:14)
 Afisari: 2056  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Excrocii Romaniei !   de hej
Hahaha Videanu e mic copil, dar se descurca si el.   de Robert
Dom'le,   de alwis46
" Schimbatorul de Borduri "   de johnson
Despre afacerile DEALER-ului care a dus Romania in haos de ce nu scrieti nimic ?   de Onesti
Videanu si fabrica de granit   de pedro
borduriada 2 centimetrii   de virusake
DNA?   de sofian
In Romania - tara parasita de Dumnezeu si Rege sunt in vigoare legile balcanice.   de ionion
O bordura si mai interesanta si reala din Cotidianul - 3   de popescu aurel
O bordura si mai interesanta si reala din Cotidianul - 2   de popescu aurel
O bordura si mai interesanta si reala din Cotidianul - 1   de popescu aurel
Romania este o tara bogata   de roy
Despre afacerile ilegale ale lui Frunzauscata, nimic ?!   de Raquel
Bravo domn Videanu..   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Euro-afaceristii    3 comentarii
  Consiliul de Securitate pentru Kosovo    2 comentarii
  De ce nu exista cale de intoarcere    3 comentarii
  ZIUA a stricat jocurile din CSAT    1 comentariu
  Castele de zapada    
 Top afisari / comentarii 
 Majestate, vreti sau nu monarhie? (2740 afisari)
 Bordura de aur (2056 afisari)
 Euro-afaceristii (1886 afisari)
 Razboiul Rece dintre Romania de Vest si Romania de Est (1827 afisari)
 ZIUA a stricat jocurile din CSAT (1329 afisari)
 Putin, avere de 40 de miliarde de dolari (2594 afisari)
 Talharii din Hunedoara s-au ascuns in munti (2190 afisari)
  Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii (1781 afisari)
 Britney Spears se recasatoreste, iar sora ei este insarcinata la doar 16 ani (1304 afisari)
 Lia Olguta Vasilescu pleaca de la PRM la PSD  (1258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02622 sec.