Ziua Logo
  Nr. 4114 de marti, 18 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Kosovo - Vietnamul UE
Adrian SEVERIN 
-- La terminarea Consiliului European de la Bruxelles, presedintele Basescu a anuntat cu emfaza ca referitor la problema kosovara: 1. a incercat sa concilieze interesele nationale romanesti cu cele europene si in acest sens a acceptat ca Romania sa participe la constituirea fortei europene de supraveghere a Kosovo; 2. a exprimat refuzul Romaniei de a recunoaste independenta Kosovo pe baza unei declaratii unilaterale a acestuia; 3. a obtinut calificarea pozitiei sale drept "constructiva".
Trecem peste confuzia constitutionala: la Lisabona doar presedintele era competent sa semneze Tratatul privind reforma UE, semnatura premierului nefiind prevazuta de legea noastra fundamentala; la Bruxelles numai premierul avea competenta sa negocieze in numele Romaniei problemele aflate pe agenda. Mai important este sa subliniem ca declaratia publica a domnului Basescu exploateaza confuzia intre intelesul comun al cuvintelor folosite de dansul si intelesul lor in limbajul juridico-diplomatic european spre a ascunde populatiei sensul exact al atitudinii Romaniei.
Mai intai, sa spunem ca nu exista nici o contradictie intre interesul national romanesc si cel european care sa fie de conciliat. Atat pentru Romania, cat si pentru UE pacea in Balcani, stabilitatea fiecareia dintre tarile acestei regiuni, cooperarea lor regionala si viitoarea lor integrare europeana sunt obiective strategice. Diferenta de abordare nu tine, deci, de interese, ci de evaluari. Or, in privinta acestora prevaleaza opinia celor mai informati si mai respectati. Daca Romania indeplineste primul criteriu, nu il indeplineste si pe al doilea.
Oricum, daca Romania s-ar fi opus acceptarii unei declaratii unilaterale de independenta, Consiliul European nu ar fi putut merge in alta directie caci in aceasta materie UE adopta hotararile cu unanimitate. Rezulta, deci, ca dincolo de declaratii, domnul Basescu, practic, nu s-a opus. In acest context cuvantul "constructiv" nu constituie o apreciere a atitudinii descrise - una spunem si alta votam - ci o trimitere la procedura "abtinerii constructive". Potrivit respectivei proceduri, statele membre care nu doresc sa aprobe explicit o anumita decizie o pot face implicit, tacerea lor fiind echivalata cu achiesarea la pozitia celor care s-au exprimat.
Spre a intari valoarea acestei achiesari, Romania s-a si angajat ca va participa la constituirea fortei de supraveghere a unui stat care va fi recunoscut de UE, dar nu si de cativa din membrii sai (Romania, Spania, Cipru, Grecia etc.). Intre nerecunoastere si prezenta pe teren va fi o contradictie greu de explicat.
Grav este faptul ca implicandu-se in tutelarea politico-militara a unui stat suveran, UE va intra repede in conflict cu acesta. Atunci se va afla in situatia SUA in razboiul din Vietnam. Ea va crede ca este acolo pentru a ajuta la consolidarea natiunii, in timp ce kosovarii o vor resimti ca pe o forta de ocupatie care se opune intereselor lor nationale. Lovita, UE va dori sa se retraga, dar nu o va putea face stiind ca in urma lasa anarhia unui stat esuat intr-o regiune bulversata. Si asta chiar in inima Europei si la granita Romaniei!
Ar fi fost mai bine ca independenta Kosovo sa fie conditionata de atingerea standardelor pentru intrarea in UE si sa fie recunoscuta numai in cadrul UE. Aflat la Bucuresti, Henry Kissinger aprecia ca aceasta ar fi solutia inteligenta. Grabiti sa gaseasca o solutie, liderii euro-atlantici nu mai au, insa, timp sa se gandeasca la optimizarea ei si la gestiunea costurilor sale.
Ca Romania nu este capabila sa impuna o solutie inteligenta este rau. Ca nici macar nu avem curajul sa recunoastem aceasta realitate este detestabil.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Bun,   de Petronius jr
Nenica .. Mon Cher .. ce'i aia achiesare?   de paraipan
Sau o sa itzi dau cadoul cand nu o sa izti mai folosesca si o sa fii in stare sa tzi-l cumperi si si   de laur
Felicitari pentru concizie si logica! Poate ii explicati si lui Andreescu ABC-ul normalitatii   de Harkonen
......   de CID
A r h i v a
  Intelectualii intre antipartidism si antidespotism (II)    5 comentarii
  Supunere vesnica presedintelui iubit. Sau...    11 comentarii
  Slugile lui Basescu boicoteaza Apelul pentru monarhie    41 comentarii
  Declaratia zilei    3 comentarii
  "Unde sunt cei care nu mai sunt?"    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Comisionul secolului (2673 afisari)
 Slugile lui Basescu boicoteaza Apelul pentru monarhie (2005 afisari)
 Supunere vesnica presedintelui iubit. Sau... (1762 afisari)
 Muschi sub bradul de Craciun (1709 afisari)
 Cioroianu sustine autodeterminarea minoritatilor nationale (1267 afisari)
 Lui Michael Jackson ii pica fata (5327 afisari)
 Hugh Grant, in tandreturi cu o vedeta porno (2764 afisari)
 Revolutionarii securisti (2545 afisari)
 Patriarhul Moscovei ataca dur Biserica Ortodoxa Romana (2222 afisari)
 Pepe, condamnat la un an si jumatate de inchisoare  (1481 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90984 sec.