Ziua Logo
  Nr. 4113 de luni, 17 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
ICR: 10.000 de euro pentru un ungur, 4000 pentru un roman
Victor RONCEA 
Institutul Cultural Roman ne ofera un nou "Drept la replica", de data aceasta la articolul fostului director al ICR-Paris, reputatul scriitor si publicist anticomunist Radu Portocala, publicat de noi sub titlul "Prieteniile paguboase ale conducerii ICR".
Conducerea ICR crede deja ca trimiterea unor tidule in plic, prin care se eludeaza regulat raspunsul, pe puncte, la reclamatiile de presa si, apoi, stimularea unor sinecuristi ai ICR sa aduca jigniri grave ziarului ZIUA, poate deveni o practica.
In noul "Drept la replica", la fel, se ignora total oferirea unei explicatii firesti. De exemplu, pentru premierea, din banii contribuabilului roman, a presedintelui unor televiziuni ungare cu o politica anti-romaneasca fatisa. Este vorba de presedintele DUNA TV, Csel�nyi Laszlo, care raspunde si de postul subsidiar denumit sugestiv AUTONOMIA TV, si caruia ICR i-a oferit pe 11 decembrie, la Palatul Duna din Budapesta, un premiu in bani de 6000 de euro. Tot atunci i-a fost oferit scriitorului maghiar Esterhazy Peter, cu volumul Humanitas "Un strop de pornografie maghiara", premiul cel mare de 10.000 de euro. Iar jurnalistei romance care cu greu reuseste sa publice "Foaia romaneasca", Eva Iova de la Gyula, i s-a oferit si ei un premiu, sa fie!, de 4000 de euro. Nu este foarte clar nici de ce la aceasta manifestare a trebuit sa se deplaseze, tot pe banii contribuabilului, si presedintele ICR, Patapievici, si vice-presedintele, Mircea Mihaiesi, si altii, in frunte cu Andrei Plesu.
In acelasi drept la replica, se afirma totusi ceva, legat de teza de doctorat a lui Andrei Plesu, sustinuta in 1977, "Pitoresc si melancolie", pe care ICR s-a gandit sa o publice la Paris pentru 28.500 de euro. Si anume ca ICR "a primit gratuit, conform contractului de finantare, 200 de exemplare din tiraj". Ce sa intelegem, ca cele 200 de exemplare sunt tot tirajul care a costat doar 28.500 de euro, si, acum, daca s-a epuizat - dupa cum a constatat Radu Portocala la fata locului, la Editura Somogy -trebuie sa ne asteptam la editia a doua?
Publicarea tezei lui Plesu ar fi fost desemnata de un "juriu independent", mai afirma ICR. Intrebarea noastra este insa daca nu cumva publicarea acestei teze, din 1977, are totusi vreo legatura cu "prieteniile paguboase ale ICR", cu faptul ca ziaristul de la "Dilema" Andrei Plesu este promovatorul fizicianului Horia Roman Patapievici sau poate cu faptul ca Plesu face parte din Consiliul de Conducere al ICR sau poate cu faptul ca sotia sa, Catrinel Plesu, este chiar directorul Centrului de Carte al ICR. Daca nici una dintre aceste posibilitati nu poate fi considerata - desi un anchetator OLAF ne-a invatat ca traficul de influenta si conflictul de interese stau la baza coruptiei institutionalizate - ne cerem scuze si propunem ICR sa publice si TOATE celelalte "lucrari" ale lui Andrei Plesu din vremea celor opt ani de cercetator la Institutul de Istoria Artei, aparute in revista institutului, "Studii si cercetari de istoria artei", si anume: o treime de coloana plus alte opt pagini, in 1972, 15 pagini, in 1978 plus alte 2 pagini, in 1988, dupa ce se intorsese de la cele doua burse Humboldt derulate in Republica Federala Germania.
Asteptam, de asemenea, un "Drept la replica" care sa-l corecteze pe colaboratorul ICR, Ioan Buduca, care afirma: "Vorba lui Goethe: daca o carte se intalneste cu un cap si suna a gol, nu intotdeauna e de vina cartea". Probabil ecoul sunetului scos a reverberat atat de tare incat conexiunile nu l-au mai gasit pe adevaratul autor, acesta fiind de fapt umoristul si omul de stiinta german Georg Christoph Lichtenberg.
 Afisari: 2437  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Ia vezi cat da pe un moldovean   de Jean.Valjean
Pe cand il premiaza si pe seful KOSOVO TV?! Maine.   de Harkonen
lecturi   de vladimkir
nu indraznesc sa dau ``click`` pe articol ... Spuneti-mi, ...   de Seherezada
Legaturi ciudate   de Socrate
PRECIZARI   de saccsiv
Premiu   de rasputin
Hai ca a sosit vremea la un pic de zanzanie !   de ionion
lucrati in schimburi?   de Radu Dragan
Nu stiu cum e altii, da io catadicsesc sa ma categoriesc...   de cotrofelnitza
Re:Compari mere cu ... Draga mea daca vrei sa gasesti premiul ala mare   de Razvratitul
Ultimile randuri ale articolului m-au facut sa ma gandesc la faptul ca Dumnezeu nu bate cu   de Razvratitul
4000 pentru un roman   de Pool
Compari mere cu pere   de Olga Khan
A r h i v a
  Cronica unei decizii asteptate    
  Intelectualii intre antipartidism si antidespotism (I)    5 comentarii
  Dilema ruseasca a Europei    7 comentarii
  Flutur cere PSD sa se caiasca    5 comentarii
  "Afacerea" Moldova si kosovourile Romaniei    2007-12-15
  Cantecul Mierlei    2007-12-07
  Marele Putin, intre Stalin si Dumnezeu    2007-12-04
  La multi ani, Romanie, oriunde te-ai afla!    2007-11-30
  Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca    2007-11-23
 Top afisari / comentarii 
 Romania adevarata este Monarhie (2865 afisari)
 Colaborarea inedita dintre Securitate si Europa Libera (2472 afisari)
 ICR: 10.000 de euro pentru un ungur, 4000 pentru un roman (2437 afisari)
 Frauda la Justitie (2228 afisari)
 Dezastru la Parchetele Capitalei (1763 afisari)
 Enciclopedia sanilor mari de la Wikipedia  (2524 afisari)
 Logodnicul Ioanei Basescu, in tandreturi cu o secretara (2439 afisari)
 Nicolas Sarkozy, indragostit de cantareata Carla Bruni (1920 afisari)
 Impuscata in cap pentru un kilogram de aur (1402 afisari)
 Rusia testeaza noi rachete intercontinentale (1244 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13853 sec.