Ziua Logo
  Nr. 4111 de vineri, 14 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Antica la orga
In aceasta seara de la ora 19.00, organistul M. Bruno Medicina va sustine un concert cu muzica italiana antica la Biserica Catolica "Preasfantul Mantuitor" din Bucuresti. Oaspetele din Italia a pregatit un program cu lucrari de G. Frescobaldi, B. Galuppi, J.S. Bach si A. Vivaldi. Intrarea este libera. (L.D.)
Sibiu CCE la export
De azi si pana la sfarsitul lunii, Institutul Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" din Istanbul este gazda expozitiei de fotografii "Sibiul-Capitala Culturala Europeana 2007". Realizate de catre Sergiu Dragos si Serban-Nicolae Iordache, pozele surprind orasul transilvanean in perioade si momente diferite, infatisand atat evenimente, arhitectura locului si oamenii care au sarbatorit orasul. Proiectul este gandit ca o predare de stafeta catre Istanbul, care va deveni, in 2010, capitala culturala europeana si ca o modalitate inedita de a relata experienta romaneasca din acest an. (D.C.)
Studii si documente
Editura Universitatii Bucuresti (UB) a lansat cel de-al patrulea volum "Nicolae Iorga - 1871-1940. Studii si documente", lucrare coordonata, la fel ca si celelalte aparute pana acum, de prof. dr. Constantin Buse, de la Facultatea de Istorie a UB. Lansarea a avut loc la Valenii de Munte, pe 8 decembrie, sub auspiciile Clubului Istoricilor "Nicolae Iorga", totodata avand loc si dezbaterea cu tema "Probleme actuale ale istoriografiei nationale". Cu aceeasi ocazie a fost lansat si volumul "Romania sub imperiul haosului", realizat de prof. dr. Gheorghe Buzatu, lucrare ce abordeaza evenimentele din perioada 1939-1945. (G.D.)
Scoala Zeilor in romaneste
Romanul lui Stefano Elio D'Anna, "Scoala zeilor", aparut la editura "Balcanii si Europa", pleaca de la ideea ca boala cea mai serioasa pentru oameni o reprezinta gandirea conflictuala. Pentru a scapa de vechile moduri de gandire si superstitii este nevoie de o metoda, dar pentru insusirea acestei metode este nevoie de o scoala: a Zeilor. "Pentru a schimba destinul omului, omul trebuie sa-si schimbe referintele psihologice, sistemul de convingeri si credinte. Din interiorul sau cel mai profund trebuie sa eradicheze tirania unei mentalitati fragile, fragmentate si muritoare", declara autorul. Romanul este susceptibil de multiple interpretari, iar D'Anna lasa intentionat sa planeze echivocul asupra unui fir epic incarcat de sensuri mitologice si filozofice. Romanul a fost tradus in mai multe limbi de circulatie internationala, fiind foarte bine receptat de critica de specialitate. (N.G.)
A r h i v a
  Cu Iisus in celula    2 comentarii
  Multi ani sanatosi, maestre!    1 comentariu
  "Mogodorf" sau de la Mogosoaia, la Dusseldorf si viceversa    
  De la Toqueville, la Raymond Aron    
  Chitara si talent romanesc in Malaezia    
 Top afisari / comentarii 
 "Mai rai ca Ceausescu" (2511 afisari)
 Iuppiter Tonans (2288 afisari)
 Norica Nicolai: "Presedintele are dreptate" (1852 afisari)
 Despre RON, ROM si ROMAN (1784 afisari)
 Matrix in limba moldoveneasca pentru Veronin (1734 afisari)
 Fiul secret al lui Hitler ar putea trai in Marea Britanie (1532 afisari)
 Chisinaul acuza Romania de colaborare cu regimul ilegal din Transnistria (1098 afisari)
 Cernobilul, populat cu animale devastate genetic de radiatii (1087 afisari)
 Scrisorile Printesei Diana catre Dodi Al Fayed (829 afisari)
 Moldovenii si turcii, expulzati pe capete din Romania (765 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00882 sec.