Ziua Logo
  Nr. 4106 de sambata, 8 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Putineconomie
Anders ASLUND 
-- Presedintele Vladimir Putin a transformat alegerile parlamentare din Rusia intr-un referendum asupra sa - si a castigat detasat.
Insa, in vreme ce refuza sa se pronunte asupra planurilor sale de a ramane la putere dupa ce ii va expira mandatul primavara viitoare - totusi politica sa economica este clara. Cel mai ciudat lucru la aceste alegeri a fost faptul ca Putin si-a pierdut stapanirea de sine. S-a supra-expus in aparitii publice, la fel de agresive pe cat de vagi in substanta. S-a pronuntat impotriva haosului anilor '90, asa cum a fost impotriva teroristilor ceceni in 1999 si impotriva oligarhilor in 2003.
Kremlinul a abandonat procedurile democratice, controland ce partide au voie sa concureze, in vreme ce Rusia Unita a lui Putin a monopolizat aparitiile in mass-media. Activistii opozitiei au fost blocati in campaniile lor si adesea arestati, in vreme ce tribunalele controlate de Kremlin le-au respins plangerile. Au fost interzisi observatorii electorali independenti. In consecinta noua Duma nu a fost aleasa - cat numita. Ii lipseste legitimitatea, iar membrii sai sunt necunoscuti. Principala intrebare ramane cat de autoritar va deveni Putin sau daca aceasta campanie patetica il va slabi.
Politica lui Putin este usor de inteles daca realizam ca de obicei face opusul a ceea ce spune. In primul mandat, Putin a aparut ca un reformator autoritar, care a intreprins reforme economice substantiale - ca introducerea taxei unice de 13%. Insa in al doilea mandat Putin a fost doar autoritar, fara sa mai realizez reforme economice sau sociale. Exproprierea companiei petroliere Yukos, evaluata la 100 de miliarde dolari a fost evenimentul semnal, urmat de o crestere a coruptiei. Putin a stabilit o dictatura personala pura. Conduce prin administratia prezidentiala si fortele politiei secrete in lipsa unei ideologii sau a unui partid. Rusia Unita este cu putin mai mult decat o gasca de oficiali de stat. Autoritarismul personal rareori supravietuieste fondatorului sau. De vreme ce Putin a creat un regim supra-centralizat care nu poate supravietui fara el, trebuie sa ramana presedinte. Legea are o relevanta minima de vreme ce poate oricand ordona Curtii Constitutionale sa-i aprobe un al treilea mandat. Regimul Putin poate fi descris ca un grup de clanuri, constand din corporatii dominate de stat - ca Gazprom, Rosneft, Vnestorgbank, Rosoboronexport si Caile Ferate Ruse, alaturi de serviciile de securitate. Fostii KGB-isti ai lui Putin, de obicei originari din Sankt Petersburg, controleaza aceste institutii. Concomitent, Putin s-a asigurat ca toti acestia se urasc intre ei, astfel incat sa aiba nevoie de el ca arbitru sau nas.(...) Politica monetara a fost relaxata in ultimii ani, iar inainte de alegeri guvernul a inceput sa transfere sume imense in pensiile de stat si alte sisteme de ajtor social. Nesurprinzator, inflatia a sarit de la 7% anul trecut la 11% in prezent si ar putea atinge 15% in primavara. Normal ar fi ca politicile monetare si fiscale sa fie tinute in frau, insa este dificil de realizat asa ceva cand Putin incearca sa multumeasca populatia. Folosind o veche tactica sovietica, Putin a impus un control informal al preturilor, care nu poate fi eficient pe termen lung intr-o economie privatizata.
Cresterea economica rusa este inca influentata de reformele intreprinse in anii '90 si in primul mandat al lui Putin, alaturi de preturile crescute la gaze si petrol. Insa in vreme ce crestere nu se va opri foarte curand, succesul economic al Rusiei depinde din ce in ce mai mult de cresterea preturilor la petrol si gaze. Principala intrebare referitoare la politica economica in al treilea mandat al lui Putin este cat de repede se va deteriora situatia economica.
Copyright: Project Syndicate, 2007
www.project-syndicate.org
 Afisari: 486  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Este gresit   de DonS
A r h i v a
  A lasat-o gravida gradual    34 comentarii
  Ce cauta generali rusi si americani in Tara Sfanta?    18 comentarii
  Moare literatura?    4 comentarii
  La judecata zilei    
 Top afisari / comentarii 
 Focarul Kosovo (5976 afisari)
 Bucurestiul lui Videanu (3356 afisari)
 Cazul Serbia - ghinionul natiunilor mici (3059 afisari)
 Trupe rock maghiare cer Ardealul inapoi (2614 afisari)
 SUA impun in mod nazist solutii pentru Kosovo (2523 afisari)
 Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab (2342 afisari)
 Fotografii cu profetul Mahomed in postura de homosexual, expuse in Olanda (1514 afisari)
 Angelina Jolie, cel mai sexy star de la Hollywood (1404 afisari)
 Miliardarii rusi Abramovici si Deripaska incearca sa preia Google  (1268 afisari)
 Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a incetat din viata  (1262 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84864 sec.