Ziua Logo
  Nr. 4106 de sambata, 8 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Focarul Kosovo
-- Negocierile sarbi-kosovari au esuat * Declararea independentei provinciei este iminenta * NATO si Rusia zanganesc armele
Foto: EPA
Situatia din Balcani incepe sa se reincinga. Rusia isi deplaseaza in Mediterana o impresionanta forta navala si aeriana. In replica, NATO anunta mentinerea contingentului in Kosovo si, la nevoie, suplimentarea lui. Negocierile dintre sarbi si kosovari nu au avut rezultate deosebite, iar raportul Troicii SUA-UE-Rusia va fi facut public luni, 10 decembrie, cu doar doua zile inainte de impunerea moratoriului rus asupra Tratatului privind fortele conventionale in Europa (CFE). Separatistii din intreaga Europa privesc cu atentie spre Kosovo, ai carei oficiali albanezi ameninta din ce in ce mai insistent cu declararea independentei. Romania ar putea fi afectata direct de acest act, atat in ce priveste autonomia invocata de maghiari, cat si situatia din Transnistria. In acest timp sarbii se apara politic si diplomatic din rasputeri.
Serbia avertizeaza cu un nou razboi
Desi Serbia are o experienta negativa in ceea ce priveste actiunile militare din trecut in Balcani, apararea integritatii teritoriale a statului nu exclude nici macar razboiul, citeaza The Guardian declaratia consilierului premierului Vojislav Kostunica, Alexander Simic. Wolfgang Ischinger, reprezentantul special al UE la negocierile asupra statutului final al provinciei Kosovo in cadrul troicii de mediatori (Rusia, SUA si UE), a condamnat imediat aceasta declaratie si a solicitat o infirmare imperativa din partea guvernului de la Belgrad. Presedintele Serbiei a respins insa ieri ideea initierii unor actiuni militare impotriva Kosovo, apreciind ca declansarea unui razboi ar reduce sansele ca provincia sa ramana in interiorul Serbiei, informeaza AP si Rompres. "Orice razboi si orice violente ar limita sansele ca provincia Kosovo sa ramana in Serbia si ar periclita interesele vitale ale cetatenilor nostri", a spus Tadic intr-un interviu acordat agentiei de presa Beta. El a adaugat ca "este esential pentru Serbia sa nu se permita nici o desprindere a provinciei Kosovo de restul tarii". De asemenea, presedintele Serbiei a adaugat ca Belgradul are pregatite masuri legale pentru a contracara o eventuala proclamare a independentei Kosovo, insa nu a oferit alte detalii.
Foto: EPA
Intalniri la ONU
Raportul troicii de mediatori internationali urma sa fie transmis ieri secretarului-general al ONU, cu trei zile inainte de data finala, 10 decembrie. Eforturi pentru gasirea unei solutii amiabile la problema Kosovo s-au facut fara succes in ultimele patru luni prin medierea troicii compuse din reprezentanti ai UE, Rusiei si SUA. La sfarsitul lunii noiembrie, delegatiile sarba si kosovara au recunoscut esecul negocierilor. La 10 decembrie, situatia din Kosovo va fi examinata in cadrul reuniunii ministrilor de Externe din tarile UE, iar saptamana viitoare - la un summit al Uniunii Europene. La 19 decembrie, problema independentei Kosovo va fi supusa dezbaterii in Consiliul de Securitate al ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si-a exprimat speranta, intr-o intalnire speciala avuta ieri cu ministrul sarb de Externe Vuk Jeremic, ca Belgradul si Pristina vor ajunge la un compromis in privinta statutului Kosovo.
Albanezii anunta independenta
Enver Hoxhaj, consilierul viitorului premier al provinciei Kosovo Hasim Thaci, a anuntat, ieri, ca autoritatile de la Pristina vor anunta independenta provinciei "in cateva zile sau saptamani", relateaza Rompres. "Vom astepta raportul Troicii si apoi, fara graba, vom adopta in Parlament o declaratie de independenta. Independenta Kosovo va fi anuntata in cateva zile sau saptamani si nu vom lua nici o decizie fara a ne coordona cu Statele Unite si Uniunea Europeana", a spus Hoxhaj, intr-un interviu acordat agentiei austriece de presa APA.
Esec la intrunirea NATO-Rusia
In vreme ce ministrii de Externe ai statelor membre NATO au recunoscut oficial existenta unor dificultati crescande in relatiile Aliantei Atlantice cu Rusia pe tema Kosovo si a controlului armelor, prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov cere paritate nucleara cu SUA, noteaza vineri Reuters, citand agentia rusa de presa ITAR-TASS.
"Potentialul militar, ca sa nu mai vorbesc de potentialul nuclear, trebuie sa fie la nivelul potrivit daca vrem (...) si numai sa ramanem independenti", a spus Ivanov, adaugand ca "cei slabi nu sunt nici iubiti, nici auziti, sunt insultati, iar daca avem paritate, altfel ni se va vorbi".
Intre NATO si Rusia continua sa existe divergente de opinie asupra unor chestiuni precum Kosovo, Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE) sau scutul antiracheta al Europei, au confirmat oficiali ai Aliantei dupa incheierea Consiliului NATO-Rusia (CNR), desfasurat ieri la Bruxelles, transmite Rompres. Discutiile de joi survin in contextul in care au mai ramas doar cateva zile pana la doua momente-cheie pentru Europa: la 10 decembrie mediatorii internationali vor prezenta secretarului general al ONU raportul lor in care vor confirma esecul incercarilor de gasire a unei solutii acceptate atat de sarbi, cat si de albanezi, in privinta Kosovo, iar la 12 decembrie Rusia urmeaza se se retraga unilateral din Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE).
In privinta Kosovo, dupa cum era de asteptat, reuniunea de astazi a ministrilor de Externe ai celor 26 de state membre cu omologul lor din Rusia, Serghei Lavrov, nu a adus nici o schimbare de pozitie fata de cele exprimate in mod repetat pana acum: NATO considera ca este evident, in urma discutiilor de pana acum mediate de Troica UE-Rusia-SUA, ca Belgradul si Pristina nu vor reusi sa ajunga la un acord si ca "a venit timpul sa se mearga mai departe" - dupa cum afirma purtatorul de cuvant al NATO James Appathurai - in timp ce Rusia insista ca nu trebuie impusa o solutie care sa nu fie acceptata de ambele parti. In conferinta de presa tinuta dupa incheierea CNR, Lavrov a tinut sa sublinieze ca, "daca problema Kosovo se va rezolva asa cum credem noi ca se va rezolva, facandu-se abstractie de prevederile dreptului international, atunci comunitatea internationala nu poate sa nu-si imagineze ca acest lucru va crea un precedent".
Un alt punct de divergenta intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia il constituie decizia presedintelui Vladimir Putin de a retrage Rusia, incepand cu data de 12 decembrie, din Tratatul privind fortele conventionale din Europa, mutare care ingrijoreaza Alianta, deoarece "ar putea submina viabilitatea regimului CFE", dupa cum se arata si in declaratia finala a reuniunii ministeriale. In incercarea de a atenua impactul datei de 12 decembrie, Serghei Lavrov a spus ca Rusia si-a suspendat participarea la CFE tocmai in semn de nemultumire ca alte state nu-si respect angajamentele luate in baza acestui acord si ca Moscova este oricand dispusa sa continue negocierile pentru "revitalizarea" Tratatului.
Independenta Kosovo incurajeaza separatismul
Independenta provinciei Kosovo va oferi un argument in plus miscarilor nationaliste in ascensiune din Uniunea Europeana, din Belgia pana in Scotia, care spera sa se emancipeze de sub tutela autoritatilor centrale, relateaza presa franceza.
Independenta provinciei sarbe, locuita in majoritate de o populatie albaneza, ultima etapa a dezmembrarii fostei Iugoslavii, va crea un precedent prin consacrarea conceptului de "natiune fara stat" preferat de nationalistii basci si catalani care au salutat deja independenta Muntenegrului. De partea cealalta, Spania, Romania, Cipru, Slovacia s-au exprimat deja impotriva independentei Kosovo.
"La vest, aceasta situatie va declansa miscari separatiste in Europa. A se vedea cazul Scotiei, Cataloniei, Tarii Bascilor", a avertizat presedintele rus Vladimir Putin, intr-un interviu acordat recent cotidianului francez Le Figaro. In acelasi timp, Putin a amenintat recent chiar Romania in contextul problemei Kosovo. La ultimul summit Rusia-UE desfasurat in Portugalia, liderul rus a facut o trimitere cam dura la problema basca din Spania, respectiv la cea flamanda din Belgia, cat si la "potentiala problema" a maghiarilor si bulgarilor din Romania. Practic, Putin a facut o aluzie directa la posibilitatea fragmentarii Romaniei prin eventualele revendicari din Transilvania si chiar Dobrogea.
Dincolo de aceste avertismente subiective, "exista riscul real de a asista la caderea cvasi-dogmei privind intangibilitatea frontierelor care a dominat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial", a declarat Jean-Yves Camus, expert asociat Institutului pentru Relatii Internationale si Strategice (IRIS). De aceasta situatie "vor profita miscarile care vor incerca sa retraseze harta Europei pe baza criteriilor etnice, lingvistice sau culturale", a declarat Camus, specialist in identitati regionale si miscari separatiste din Europa.
Tentatia este puternica in Catalonia, descrisa drept o "natiune" in preambulul noului sau statut de autonomie extinsa, si in Tara Bascilor unde, pe langa "lupta armata" in declin dusa de ETA, liderul nationalist Juan Jose Ibarretxe exercita presiuni asupra Madridului pentru a consulta populatia basca in ceea ce priveste viitorul lor. In Scotia, Partidul National Scotian, care conduce Guvernul regional dupa alegerile din luna mai, si-a luat angajamentul sa organizeze in 2010 un referendum privind independenta tarii. In Belgia, privata de un Guvern, din luna iunie, pe fondul tensiunilor intre majoritatea flamanda care reprezinta 60 la suta din populatie si minoritatea francofona (40 la suta), nationalistii flamanzi evoca posibilitatea divizarii tarii. Anumite voci in Europa si-au exprimat ingrijorarea fata de ideea "unei eventuale secesiuni intre Flandra si Valonia", "dar, daca ne incredem in proiectul european, nu trebuie sa ne fie frica, deoarece ne dam bine seama ca evolutiile hartii europene nu s-au incheiat", a comentat recent eurodeputatul ecologist francez Gerard Onesta. "Europa poate controla modul cum functionam si cum ne solidarizam. De ce trebuie sa persiste in mentinerea acestui acoperis intermediar pe care o denumim Belgia", a declarat liderul nationalist flamand Bart de Wever, la 27 noiembrie, intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde.
NATO ramane in Kosovo
Ministrii de Externe din tarile membre NATO au decis ieri sa pastreze forta de mentinere a pacii din Kosovo in ciuda unor diferende despre cum ar trebui ca aceste forte sa reactioneze daca teritoriul isi declara unilateral independenta de Serbia, informeaza Rompres. "Toti au fost de acord ca NATO sa ramana in Kosovo cu acelasi numar de soldati", a spus Karel de Gucht dupa ce a prezidat intalnirea ministeriala UE-NATO. In schimb, a mai spus el, "mai sunt multe de discutat" intre tarile europene deoarece nu au putut ajunge la un acord privitor la posibila independenta a Kosovo. Ministri de Externe din tari membre ale UE si NATO au cazut de acord joi, la Bruxelles, ca nu exista nici un motiv pentru care sa-si schimbe pozitia in ceea ce priveste amenintarea Iranului cu sanctiuni din cauza programului sau nuclear, noteaza Reuters citandu-l pe ministrul belgian de externe, Karel de Gucht.
Moscova acuza bazele din Romania
Nerespectarea tratatului CFE de catre tarile europene permite Statelor Unite sa isi stationeze sau sa isi miste trupele in mod liber in Europa, a declarat joi, la Washington, seful Statului Major rus, Iuri Baluievski, referindu-se si la bazele americane din Romania si Bulgaria, relateaza Mediafax. "La 19 noiembrie 1999, Rusia a semnat versiunea modificata a Tratatului CFE impreuna cu alte trei state, (Belarus, Kazahstan si Ucraina), apoi l-a ratificat. Celelalte state au uitat de angajamentele pe care si le-au asumat, iar atitudinea lor multumeste Pentagonul, permitandu-i sa isi stationeze liber trupele prin Europa", a precizat Baluievski. "Starea de uitare s-a extins si catre statele membre NATO", a continuat acesta, adaugand ca se refera la statele baltice. "In calitate de persoana care are datoria (profesionala) de a evalua situatia, incerc sa inteleg pentru ce este nevoie de dezvoltarea infrastructurii in vederea facilitarii accesului unor tipuri diferite de vehicule si aeronave in teritoriile baltice. Incerc de asemenea sa inteleg de ce trebuie infiintate baze miliare in Romania si Bulgaria", a conchis generalul, adaugand ca mai exista cateva asemenea intrebari pentru care nu are raspuns.
Apelul Georgiei
Georgia se teme ca acceptarea de catre statele occidentale a independentei Kosovo va incuraja Rusia si aceasta ar putea sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, doua regiuni separatiste de pe teritoriul sau, relateaza Rompres. Pe fondul acestor temeri, Georgia a facut apel joi catre UE si SUA sa faca tot posibilul ca eventuala decizie cu privire la independenta Kosovo sa nu aiba repercusiuni majore asupra celor doua regiuni separatiste. "Speram ca prietenii nostri din Occident sa imbratiseze un punct de vedere ferm pentru a nu permite ca independenta provinciei Kosovo sa devina un precedent, care ar putea fi aplicat si in cazul Abhaziei si Osetiei de Sud", a declarat premierul georgian Lado Gurghenidze. "Cu alte cuvinte, vrem sa auzim un mesaj foarte ferm din partea Occidentului si SUA ca provincia Kosovo reprezinta un caz unic", a cerut seful executivului
de la Tbilisi.
Alte articole
  Balcanii, in pragul unui nou razboi    (2007-11-29 17:32)
 Afisari: 5976  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Adevarul despre exterminare programatica in Kosovo   de Harkonen
Sarbii iau lectii in Turcia de la "specialisti" din timpul operatiilor contra Armeniei !   de ionion
pt USA : este o grseala sa va straduiti ca in Kosovo sa fie pace ! Luati exemplu Ceceniei   de ionion
pt tztzarul putina si zenn :smecherilor, acuma m-am prins voi sunteti ceceni care stiti limba romana   de ionion
pt nikon...   de pt
O intrebare pentru CID, Ohio, Erlangen, Frankfurt si altii fara de tara   de Tzarul Putin
Pentru baietii de la ZIUA: nu mai avem ARMATA Romana...Ajutati-ne!   de crusho
Confesiunile unui soldat american mobilizat in Kosovo   de Tzarul Putin
Iata ce zice Lavrov.   de Tzarul Putin
Milosevici a avut noroc ca l-a luat Dumnezeu inainte de termen ca altfel   de ionion
chestia cu separatismul e o tampenie.   de lalalalala
Va ma amintiti cum sarbii sfidau tarile ex-comuniste pana in anul 1989 ?   de ionion
SUA au facut-o de oaie in Serbia   de Dan Bostan
Imperiul contra-ataca si refacr URSS-ul.   de Garamfoiu
Poate cu-un nou raboi in Europa   de Giuseppe Cocos
Eu tin cu Serbia !   de Giuseppe Cocos
Nedreptate si interese   de Nikon
A r h i v a
  Ragaz pentru Iliescu    8 comentarii
  Niculae a inghitit Nitramonia    3 comentarii
  SUA impun in mod nazist solutii pentru Kosovo    5 comentarii
  Amenzi pentru posesia de acvarii curbe si transparente    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Focarul Kosovo (5976 afisari)
 Bucurestiul lui Videanu (3356 afisari)
 Cazul Serbia - ghinionul natiunilor mici (3059 afisari)
 Trupe rock maghiare cer Ardealul inapoi (2614 afisari)
 SUA impun in mod nazist solutii pentru Kosovo (2523 afisari)
 Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab (2342 afisari)
 Fotografii cu profetul Mahomed in postura de homosexual, expuse in Olanda (1514 afisari)
 Angelina Jolie, cel mai sexy star de la Hollywood (1404 afisari)
 Miliardarii rusi Abramovici si Deripaska incearca sa preia Google  (1268 afisari)
 Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a incetat din viata  (1262 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02019 sec.