Ziua Logo
  Nr. 4106 de sambata, 8 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cinemateca Astra Film incheie anul cu zece filme despre realitatile romanesti
Romania in documentar
De curand s-a incheiat la Sibiu programul "Capitala Culturala Europeana". Pe parcursul intregului an, Cinemateca Astra Film le-a oferit sibienilor si vizitatorilor Sibiului, in fiecare zi, o calatorie catre un colt de lume. Cele mai interesante filme documentare din ultimele doua decenii, filme de non-fictiune care au castigat premii la festivaluri internationale celebre, printre care si Festivalul Astra Film Fest, au fost prezentate timp de un an in cadrul Cinematecii. In luna decembrie, Cinemateca Astra Film incheie anul Capitalei Culturale cu alte 15 documentare, dintre care 10 filme care au ca subiect romanii si realitatile din Romania.
Unul dintre cele mai consistente proiecte din cadrul programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, Cinemateca Astra Film, va continua si anul viitor, atat la Sibiu, cat si la Bucuresti, la Clubul Taranului Roman din cadrul Muzeului Taranului Roman. Acesta bogata arhiva de filme de autor, documentare care prezinta viziuni personale, care de obicei nu incap in tiparele televiziunii de gen, ofera fiecaruia posibilitatea de a descoperi o lume noua sau de a o intelege mai bine pe cea in care traieste.
Zece filme cu si despre realitatile romanesti sunt prezentate in aceasta luna la Sibiu, unul dintre cele mai importante documentare fiind, seria in trei parti realizata de Angus Maqueen "Ultimii tarani" care a rulat in prima saptamana a lunii decembrie. Atent si impresionant, filmul evidentiaza schimbarile petrecute in comunitatile rurale ca urmare a caderii comunismului si a deschiderii catre Occident.
"Tinutul unde pamantul era viu..." de Vincent Froehly, un documentar de 94 de minute, programat pentru 17 decembrie, aduce in prim plan contrastele puternice intre obiceiurile stravechi si cele dobandite in ultimii ani, de la taiatul barbar al porcului pana la comentariile politice rudimentare din fata televizorului. Filmat intr-un sat din nordul Maramuresului, filmul analizeaza noile mutatii aduse de perioada tranzitiei in viata rurala, care, pana nu demult, urma cursul domol al altor secole. Oamenii lucrau pamantul fara alt ajutor decat acela al animalelor, apa trebuia scoasa din fantana, iar mersul vietii avea regulile si ritualurile vechi de secole. Astazi, privirile se indreapta spre modernizare, spre schimbare si catre Uniunea Europeana. Filmul observa cu finete impactul schimbarii asupra vietii unei familii. Desigur ca lumea veche va disparea, pentru ca una noua sa-i ia locul, cu un alt mod de viata, modern si mai confortabil. Pretul pe care il vor plati oamenii in schimbul avantajelor modernizarii este greu de anticipat.
Printre filmele prezentate in aceasta saptamana la Cinemateca Astra Film se numara "Razboi pe calea undelor" (foto) de Alexandru Solomon (11 decembrie), "La Drum" film realizat de Dumitru Budrala (12 decembrie), "Vampirul decazut" al lui Florin Iepan (18 decembrie), "Penitenciar" de Catalin Stefanescu (20 decembrie) si, ultimul documentar din program, "Cuibul de cuci" al lui Catalin Apostol, pe 21 decembrie. (M.A.)
 Afisari: 161  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Jurnalul unei fetite din Targu Frumos    
  A inceput razboiul adevarat    
  Lautarie calomnioasa    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Focarul Kosovo (5976 afisari)
 Bucurestiul lui Videanu (3356 afisari)
 Cazul Serbia - ghinionul natiunilor mici (3059 afisari)
 Trupe rock maghiare cer Ardealul inapoi (2614 afisari)
 SUA impun in mod nazist solutii pentru Kosovo (2523 afisari)
 Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab (2342 afisari)
 Fotografii cu profetul Mahomed in postura de homosexual, expuse in Olanda (1514 afisari)
 Angelina Jolie, cel mai sexy star de la Hollywood (1404 afisari)
 Miliardarii rusi Abramovici si Deripaska incearca sa preia Google  (1268 afisari)
 Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a incetat din viata  (1262 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01987 sec.