Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Operator regional de gaze
-- Grupul ungar MOL a invitat mai multe companii, din Romania, Austria, Bulgaria, Bosnia, Croatia, Slovenia, Serbia, sa inceapa negocierile, in prima parte anului viitor, pentru infiintarea si administrarea in comun a unui distribuitor regional de gaze naturale, transmite Mediafax.
Noua companie ar putea fi listata la bursa, printr-o oferta publica initiala, se arata intr-un comunicat al companiei ungare de petrol si gaze naturale MOL.
In cazul in care proiectul de dezvoltare a unei retele de gaze naturale, cu o lungime de 27.000 de kilometri, se va materializa, MOL apreciaza ca ar putea obtine suficient capital pentru interconectarea conductelor, permitand companiei sa livreze gaze naturale din est. Unificarea retelelor de transport de gaze naturale ar conduce la infiintarea celei de-a treia mari companii de profil din Europa.
"Inca nu este nimic oficial, dar Transgaz vrea sa colaboreze cu companiile din zona", a afirmat directorul general al transportatorului de gaze detinut de stat, Transgaz Medias, Ioan Rusu, mentionand ca forma pe care o va avea o eventuala asociere nu este inca stabilita.
De remarcat, initiativa MOL pare una de contracarare a grupul austriac OMV, care vrea sa preia MOL, in pofida opozitiei manifestate de compania ungara. OMV nu s-a alaturat inca proiectului, iar partenerul bulgar nu si-a prezentat intentiile. Mai mult, OMV a aratat ca va analiza propunerea MOL, cu mentiunea ca importanta cooperarii in domeniul transportului de gaze la nivel regional sustine argumentele proprii pentru fuziunea celor doua companii.
Comunicatul MOL precizeaza ca noua companie va avea un acces mai bun la sursele de finantare a proiectelor la scara europeana, cum ar fi gazoductul Nabucco. Desi nu se cunosc inca participatiile, noul operator al gazoductelor va fi o companie independenta, pozitia MOL fiind de "cooperare intre egali". "Suntem de parere ca o participatie de 10% sau 20% la noua companie ar valora semnificativ mai mult decat o participatie de 100% la administratorul ungar al retelelor de gaze in ziua de astazi", a afirmat directorul MOL pentru comunicatii, Szabolcs I Ferencz.
Comisia Europeana a salutat propunerea MOL, argumentand ca realizarea unui astfel de proiect ar stimula investitiile, foarte necesare, in infrastructura de gaze naturale a Europei. "Initiativa este foarte interesata si o vom analiza in detaliu", a declarat Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie. (G.M.)
 Afisari: 163  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Guvernul pe taxa auto, ca dracul pe comoara    3 comentarii
  Ford cu ochii la Bruxelles    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01097 sec.