Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Guvernul pe taxa auto, ca dracul pe comoara
-- Taxa auto va fi modificata prin OUG, zice Vosganian. Despre restituirea banilor incasati abuziv nici o vorba
Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare, prin ordonanta de urgenta (OUG), pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piata a masinii si a acceptat sa introduca o procedura de contestare pentru persoanele care se considera nedreptatite, a anuntat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. Acesta s-a intalnit recent, la Bruxelles, cu Laszlo Kovacs, comisarul european pe probleme de fiscalitate. "Pot sa afirm ca proiectul de modificare va fi asumat de Guvern sub forma de OUG si va cuprinde o serie de mentiuni de ordin tehnic. Ma refer aici la o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, la redefinirea termenului de masina noua si la introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite", a spus Vosganian.
Una dintre solicitarile Comisiei Europene (CE) privind taxa auto din Romania a fost ca Guvernul sa dea dreptul platitorilor taxei auto sa o conteste. Ministrul Economiei si Finantelor a mentionat ca Guvernul isi exprima toata disponibilitatea de a colabora cu reprezentantii Comisiei in vederea solutionarii acestei situatii si a evitarii unui proces la Curtea Europeana. "Referitor la regimul masinilor second-hand introduse in Romania dupa data de 1 ianuarie 2007, ne reafirmam opinia ca aceasta masura are efecte benefice asupra mediului inconjurator. Consideram in continuare ca, data fiind specificitatea pietei romanesti si politicile de mediu promovate chiar la nivel european, masura instituita se constituie intr-un instrument de protectie a mediului", a mai afirmat ministrul Finantelor explicand ca aceasta masura este folosita de un numar mare de state membre, unde valoarea taxei este mult mai ridicata decat propunerea Guvernului Romaniei. Vosganian a amintit ca, la nivelul UE se discuta chiar despre o modalitate unica de impozitare pentru masinile care nu corespund cerintelor europene de mediu.
In vederea armonizarii cu pozitia CE, Romania va realua, incepand de saptamana viitoare, discutiile tehnice legate de modalitatea de aplicare, care trebuie sa fie in concordanta atat cu obiectivul de protectie a mediului, cat si cu reglementarile comisiei in materie de taxare si impozitare. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la inceputul saptamanii, ca taxa poate fi modificata daca sunt neconcordante de ordin tehnic, dar nu va fi nici redusa si nici eliminata. Reamintim, Comisia Europeana a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare, autoritatile de la Bucuresti avand la dispozitie doua luni pentru a se conforma solicitarilor CE, care va inainta, in caz contrar, o plangere la Curtea Europeana de Justitie. Acesta taxa a fost introdusa de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (actualul Minister al Mediului si Dezvoltarii Durabile), mai mult ca o posibilitate de compensare a veniturilor bugetare pierdute prin inlaturarea unor taxe dupa aderarea la UE, si este sustinuta de Ministerul Finantelor, banii intrand la bugetul de stat, si nu la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) pentru investitii in depoluare. Taxa de inmatriculare ar trebui sa cuprinda, taxa de poluare din surse mobile, platita de persoanele juridice la Fondul de mediu, si taxa de drum (rovinieta), oamenii platind trei taxe in loc de una.
Francezii introduc taxa de prima inmatriculare
Francezii vor trebui, incepand de la 1 ianuarie 2008, sa achite o taxa daca achizitioneaza un autovehicul considerat drept poluant si, invers, vor beneficia de o prima de achizitionare daca se decid pentru un autovehicul considerat drept ecologic, a anuntat, ieri, Ministerul francez al Mediului, informeaza AFP, citat de Rompres.
Taxele de prima inmatriculare, fixate in functie de emisiile de dioxid de carbon, variaza intre 200 si 2600 de euro, in timp ce primele de achizitionare vor varia intre 200 si 1000 de euro. Un autovehicul va fi considerat drept poluant daca emite mai mult de 160 de grame de CO2 pe kilometru, asa cum este cazul pentru majoritatea autovehiculelor de teren (4X4).
Florin BARBUTA 
Alte articole
  Taxa auto clatina Guvernul    (Politica, 2008-02-27)
  "Tariceanu, da banii inapoi!"    (Eveniment, 2008-02-26)
  Garda moarta    (Eveniment, 2008-02-26)
  Guvernul discuta taxa auto cu partidele    (Social, 2008-01-31)
  Cu Guvernul la Tribunal    (Economic, 2007-12-13)
  Taxa auto pentru masinile second-hand se tripleaza incepand cu 15 decembrie    (2008-12-10 18:21)
  UPDATE 16:00 - Taxa auto pentru masinile second-hand se tripleaza    (2008-12-04 16:00)
  Proiect: In noul Cod Penal, minorii vor putea fi trasi la raspundere de la 12 ani    (2008-09-27 18:26)
  Guvernul a modificat Codul Fiscal    (2008-06-25 14:55)
  Taxe mici pentru masini vechi    (2008-01-08 19:00)
 Afisari: 870  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Birul jegmanitor de prima inmatriculare   de Onesti
mai mult decit ridicol...   de pt
Taxa AUTO ...   de arr1975
A r h i v a
  Operator regional de gaze    
  Ford cu ochii la Bruxelles    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01282 sec.