Primarul general al Capitalei a fost prins cu o noua minciuna. Inaltimea bradului din Piata Unirii adus de Banca Millennium este mai mica decat cea declarata de Adriean Videanu.
Edilul a afirmat ca Romania are cel mai inalt brad din Europa, acesta avand o inaltime de 76 de metri. In realitate, scheletul metalic din centrul Capitalei are doar aproximativ 70 de metri, fiind mai mic decat cel din Porto. Inaugurarea asa-zisului brad se putea transforma intr-o adevarata tragedie din cauza incompetentei organizatorilor. Peste 100.000 de oameni au iesit in strada si s-au calcat la propriu in picioare, iar 45 de copii s-au pierdut de parinti. Atat reprezentantii Bancii Millennium, cat si Adriean Videanu au refuzat sa ne spuna cat a costat ridicarea bradului si cine l-a construit.
Bucurestiul a fost paralizat la sfarsitul saptamanii trecute dupa ce peste 100.000 de oameni au iesit pe strazi si s-au calcat in picioare pentru a asista la aprinderea bradului amplasat in Piata Unirii din centrul Capitalei. Haosul creat, in timpul caruia 45 de copii s-au pierdut, a fost determinat de o noua minciuna a primarului Adriean Videanu. Acesta s-a batut cu pumnul in piept si a declarat oriunde a avut ocazia ca bradul din Piata Unirii, adus de Banca Millennium, este cel mai mare din Europa. Total fals. Bradul metalic are o inaltime mai mica decat cea declarata de reprezentantii Primariei si cei de la Banca Millennium. Astfel, Primaria Capitalei si Banca Millennium sustin ca schela din Piata Unirii are 76 de metri inaltime, 290 de tone greutate, un diametru de 26 de metri, fiind luminata de doua milioane de beculete. Realitatea este insa cu totul alta. Asa-zisul brad are o inaltime cu aproximativ sase metri mai mica, ceea ce face ca el sa nu mai fie cel mai mare din Europa. ZIUA a angajat o firma de constructii pentru a masura kitsch-ul lui Videanu. In urma masuratorilor telemetrice a reiesit faptul ca bradul are o inaltime de doar 70,4 - 70,6 metri (marja de eroare la o astfel de masuratoare fiind de A/- 0,2 m), adica cu mai bine de cinci metri in minus decat cota declarata oficial. Il anuntam pe Adriean Videanu ca cel mai mare brad de pe continent de genul celui amplasat in Piata Unirii nu se afla la Bucuresti, ci la Porto.
Oportunitate de afaceri
Bradul mincinos al lui Videanu a reprezentat o buna ocazie de a mai baga ceva bani in conturile Centrului de Proiecte Culturale al Primariei, ArCuB, care de ani buni paraziteaza majoritatea activitatilor culturale ale Capitalei. Astfel, aceasta fundatie a organizat un spectacol de o calitate indoielnica in care bucurestenii veniti la aprinderea bradului s-a putut "bucura" de patru reni din sticla, o sanie, un patinoar, 20 de casute si cateva concerte de muzica populara. Nota de plata se ridica la 800.000 de lei noi, adica 250.000 de euro. Pana pe 6 ianuarie 2008, conform declaratiilor primarului, aici se vor organiza numeroase spectacole si evenimente care sa celebreze spiritul Craciunului si al Anului Nou. Evident, toate vor fi organizate de ArCuB, ale carui pretentii financiare sunt de trei ori mai mari decat pretul pietei. O fundatie care primeste contracte pe banda rulanta fara a participa la vreo licitatie. Asa cum a fost si cazul spectacolului din 1 decembrie.
De asemenea, o mare afacere priveste publicitatea din vecinatatea bradului. Dupa cum se poate observa, zona este impanzita de reclame ale diverselor firme. Ce nu se stie este cui platesc acestea spatiul publicitar si cat costa acesta. Din cate se pare, potrivit informatiilor noastre, banii ajung la Banca Millennium.
Tacere absoluta despre bani
Reprezentantii Bancii Millennium au refuzat sa ne spuna cat a costat ridicarea bradului, precum si cine a construit kitsch-ul. Loredana Proiu, desi a declarat ca se ocupa de relatiile cu presa, nu ne-a dat nici o informatie in legatura cu investitia Bancii Millennium.
"Nu s-a vorbit de costuri. Nu stiu ce sa va spun. Nici denumirea firmei care a lucrat nu pot sa o precizez. Stiu ca au lucrat 300 de muncitori, din Brazilia, Portugalia si Romania. Este vorba despre o traditie in definitiv", ne-a declarat Proiu. Nici despre publicitatea din jurul bradului nu ne-a spus nimic. "Eu am menirea de a ma ocupa doar cu relatiile cu presa", a conchis Proiu.
ZIUA l-a contactat si pe primarul general al Capitalei. Adriean Videanu ne-a declarat ca nu cunoaste cine a construit bradul, nici cat a costat acesta. Mai mult, el a precizat ca nu stie nici care este firma ceea se ocupa de publicitatea din vecinatatea bradului. Edilul ne-a promis ca va afla aceste date pe care ni le va comunica. In acest sens, ne-a rugat sa revenim cu un telefon. Asa am si facut, insa primarul general al Capitalei nu ne-a mai raspuns pana la inchiderea editiei.
Lupta pentru putere la Millennium
Presedintele fondator al Bancii Millennium, Jorge Jardim Goncalves (foto), si-ar putea prezenta demisia, punand astfel capat unui conflict indelungat pentru controlul conducerii celei mai mari banci listate la bursa din Portugalia, transmite Financial Times, preluat de Mediafax. Goncalves ar putea fi inlocuit la conducerea consiliului de supraveghere de Gijsbert Swalef, de la grupul olandez de asigurari Eureko, al doilea mare actionar al bancii portugheze. Jardim Goncalves, in varsta de 71 de ani, a fost puternic contestat de un grup de actionari care il considera reprezentantul unui stil de conducere invechit. Imaginea sa a fost afectata si de investigatiile efectuate de autoritatile de reglementare a pietei de capital, precum si de banca centrala, referitoare la practicile Millennium BCP de acordare a imprumuturilor.