Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cozma, eliberat, dar inca nejudecat pentru iunie 1990
Roxana IORDACHE 
-- Miron Cozma a iesit din inchisoare cu acelasi aer martial si mesianic. N-a invatat nimic din detentie, pe care, conform propriilor declaratii, nu si-a asumat-o ca penitenta, ci a considerat-o ca pedeapsa injusta. A stat la puscarie zece ani. Si-a ispasit condamnarea dupa o judecata care a avut drept cauze numai o parte din gravele infractiuni comise.
Pentru primele mineriade, nici nu a fost judecat. S-au atacat efectele, nu cauza. Cozma a fost condamnat pentru mineriadele din septembrie 1991 si decembrie 1999. O lovitura de stat reusita si una esuata. Prima, in complicitate cu seful de atunci al statului, Ion Iliescu. Ultima, respinsa de seful statului din acel mandat, Emil Constantinescu. Atunci, de altfel, Cozma a si fost arestat. Si s-a pus capat cosmarului stalinist.
Sa rememoram, pe scurt, mineriadele. La 28 ianuarie 1990, a avut loc marea manifestatie din Piata Victoriei, impotriva transformarii FSN in partid, timp in care liderii partidelor istorice purtau discutii cu autoritatile autoinstalate la putere. Petre Roman a scos perla cu opozitia care da o lovitura de stat, dar un semn daca facea Corneliu Coposu multimii, partidele istorice chiar puteau prelua puterea, pentru ca, dupa decembrie 1989, armata nu ar fi intervenit impotriva populatiei civile. Dar Seniorul a descurajat manifestantii sa ocupe Guvernul si a urmat o contramanifestatie violenta. A fost prima mineriada, menita sa intimideze opozitia si sa stopeze valul de inscrieri ale tinerilor in partidele istorice.
Contramanifestatia s-a repetat pe 19 februarie, cand minerii au venit incolonati in Piata Victoriei, revendicandu-se ca aparatori ai "ordinii", cu bate si lampase. Ion Iliescu l-a salutat pe "inginerul Miron Cozma". Au fost precedentele fara de care nu era cu putinta terorismul paramilitar din 13-16 iunie 1990, soldat cu morti, raniti, torturati, arestati de detasamente mixte, formate din mineri si forte de ordine, chiar de la serviciile de informatii, fiind apoi judecate tot victimele, nu agresorii. La fel, a fost demis din functia de director inginerul Ioan Manucu, care oprise trenurile cu mineri, puse apoi in miscare de Gheorghe Dobre, subalternul subsecretarului de stat de la Transporturi, Traian Basescu.
Miron Cozma si complicii lui, care au instigat la infractiune si/sau au favorizat-o, nu au fost judecati pentru aceste fapte de-o gravitate extrema. Cozma a fost condamnat pentru septembrie 1991, respectiv, atacarea cladirii Guvernului, soldata cu demisia premierului Petre Roman. Atunci, Cozma si-a scapat ortacii din mana, care l-au marait zdravan, chiar l-au inghiontit un pic, pe cand incerca sa-i determine sa se intoarca acasa, misiunea fiind indeplinita, dar ei voiau si "Jos Iliescu". Numai responsabilitatea politica si civica a liderilor taranisti Ion Ratiu si Ioan Alexandru i-a determinat pe mineri sa se retraga din cladirea Parlamentului si sa plece acasa. Minerii erau ca niste copii mari si foarte usor de manipulat. Cei ce s-au folosit de ei sunt cu atat mai condamnabili, la fel si Cozma, care s-a facut instrumentul presedintelui Iliescu in inlaturarea premierului Roman si instalarea lui Stolojan. Iar in decembrie 1999, Cozma a marsat la o tentativa de lovitura de stat, respinsa, datorita faptului ca sub mandatul presedintelui Constantinescu SRI a aparat statul de drept.
Poate ca Miron Cozma e chiar ce-i lipsea presedintelui Basescu pentru a-l putea inlatura pe premierul Tariceanu.
 Afisari: 904  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
PTR.CD   de puiu1952
Amintiri din Petrosani   de alwis46
Cosma este vinovat prin complicitate la genocidul din iunie 1990   de C.D.
Basescu si-a tras un mic FSN   de johnson
Cosma   de puiu1952
Don't worry , be happy   de Mark
Mda, tovarasul Cosma trebuie sa mai stea in inchisoare multi ani pentru primele doua mineriade, cea   de Huhurianu
E asta-i buna...   de Zenn
Basescu,un Miron Cozma al politicii dambovitene   de johnson
A r h i v a
  Traian Basescu, balet si bune maniere    16 comentarii
  Marele Putin, intre Stalin si Dumnezeu    6 comentarii
  Doua referendumuri si un singur raspuns    2 comentarii
  La judecata zilei    10 comentarii
  Consulta-o-as si n-am ce    5 comentarii
  Sarbatoare vesela si trista    2007-12-03
  Cu oricine, oricand, numai la distrugere    2007-11-29
  Referendum invalidat, vot europarlamentar ratat    2007-11-27
  De ce il contestam pe presedintele Basescu    2007-11-24
  Basescu vrea sa legifereze dictatura. Si?    2007-11-23
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14132 sec.