Ziua Logo
  Nr. 4099 de joi, 29 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Votul contra
Cristian UNTEANU 
-- Nu mai e vorba, demult, despre intolerante, fie ele si personale. E vorba despreo lupta totala, in care au fost aruncate, cu disperare, toate resursele partidelor.
Daca a existat o dominanta a acestei duble si nefericite campanii electorale, aceasta a fost persistenta semnalului privind votul negativ. A fost dominanta absoluta a tuturor mesajelor majore care dadeau, aproape exclusiv, o singura ratiune de vot: jos cu dusmanii! La putere sau in opozitie, conta foarte putin. In mintea bietului alegator s-a insurubat sentimentul ca alegerile, si acestea ca si toate celelalte de pana acum, nu sunt rezultatul proceselor firesti dintr-o democratie consolidata. Dimpotriva.
Campania electorala s-a purtat, din nou, pe viata si pe moarte. Acum ori niciodata. S-a dorit si, drept urmare, s-a instaurat un climat de urgenta si panica. S-a anuntat, destul de putin voalat, ca oricum va urma un fel de apocalipsa. Pe ultimul plan, daca au fost vreodata evocate, au fost programele electorale si ideologiile de partid. Nici n-ar fi avut ce sa caute, din moment ce, la fel cum se petrece de 17 ani incoace, batalia electorala este uninominala avant la lettre, in sensul ca nu partidele se lupta intre ele, ci razboiul se duce la nivel personal. De unde si tentatia fireasca de a incaleca la orice ocazie calul alb rezervat arhanghelului izbavitor care, iata, are in fata balaurii cu multe capete ce urmeaza a fi retezate. Campania electorala se transforma intr-una personala si impotriva tuturor. Nu mai conteaza pretextul, europarlamentare sau uninominal. Au fost doar ocaziile pentru a se incerca, din toate partile, ridiculizarea, defaimarea, nimicirea celorlalti. Pentru ca, dintr-odata, toti ceilalti, fara deosebire, au devenit dusmani irevocabili si care, in consecinta, trebuie eliminati. Cu capetele infipte in sulite si expuse in piata publica.
Ideea de adversar politic a devenit o glumita rasuflata, buna poate pentru a caracteriza starea de spirit a unor doamne de varsta a treia inaintea inceperii partidei saptamanale de canasta cu cateva zile inainte de primirea pensiei. In cazul dublei noastre campanii electorale, totul a trebuit sa miroasa, programatic, a smoala topita in sunetul sabiilor care se lovesc ritmic de scuturi inaintea vesnicului asalt final in care traim de la Revolutie incoace. Nu mai e vorba, demult, despre intolerante, fie ele si personale. E vorba despre o lupta totala, in care au fost aruncate, cu disperare, toate resursele partidelor. Dar si toata capacitatea de ura caracteristica celor care se bat fara mila pe ciolanul puterii, dovedit a fi inca atat de profitabil.
Suetoniu, cand povestea faptele lui Vitellius, unul dintre ultimii imparati ai unui Imperiu deja muribund, amintea un episod cumplit, petrecut imediat dupa ce fusesera invinse trupele lui Othon: Cand a ajuns pe campiile unde se dusese lupta, fiindca unii dintre tovarasii sai dadeau inapoi in fata duhorii cadavrelor intrate in putrefactie, a indraznit, pentru a-i incuraja, sa pronunte aceste cuvinte abominabile: "Cadavrul unui dusman miroase intotdeauna bine, mai ales cel al unui concetatean"... Pe planul simbolicii, nu suntem nici noi prea departe. Ce se va petrece de acum inainte? Ne putem intoarce vreodata la dulceata perioadei interregnum cand totul era placere si desfat, in sunetul sticlelor de sampanie destupate in fata prostimii? Sau, dimpotriva, va fi aplicat ordinul dat de Gingis Han unuia dintre cei patru fii ai sai care, intr-un moment de ratacire umanitara, voia sa-si opreasca trupele sa jefuiasa orasul Herat din Afganistan? Iata cum suna, in varianta data de Jean d'Ormesson: "Dusmanul pe care l-ai ingenuncheat nu e niciodata invins: va continua sa-si urasca noul stapan. Iti interzic sa actionezi cu mila. Mila nu vezi decat la sufletele slabe si doar severitatea mentine oamenii supusi". Amin.
 Afisari: 982  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Mos Tautu. Dusmanul invins.......   de Aladin
SI votu plictisului   de Ghita Bizonu'
ULTIMA STIRE A LUI BASESCU   de texanu
Dusmanul care l-ai ingenununchiat nu e niciodata invins. (daca nu l-ai distrus)   de Aladin
UN JOC AL NUANTELOR   de Aya
cum putem interpreta   de cosor ion
Votul de blam dat Postcomunistilor de votanti prin neprezentare la vot dat   de ionescu
Problema pt olimpiada de-a politicha.   de vida clara
Votul negativ,vot impotriva sistemului   de Mos_Tautu
Asa ie , numa ca ...   de gili
A r h i v a
  Maine, europarlamentarele. Luni incepe batalia.    2007-11-24
  Lectie de tras pe sfoara Romania    2007-11-17
  Ministrii Interpol    2007-11-10
  Romania domnului Cioroianu    2007-11-07
  Violenta Import/Export SRL    2007-10-30
 Top afisari / comentarii 
 Misterul inmultirii maghiarilor (2596 afisari)
 Kovesi si Morar, numiti ilegal de Basescu (1940 afisari)
 Cu oricine, oricand, numai la distrugere (1904 afisari)
 Santajul (1832 afisari)
 S-a desfiintat Colegiul Electoral Bisericesc (1756 afisari)
 Balcanii, in pragul unui nou razboi (2189 afisari)
 Un barbat a murit dupa ce telefonul mobil i-a explodat in buzunar (2032 afisari)
 Pictorial incendiar: Christina Aguilera cu burtica la vedere (1605 afisari)
 Mircea Dinescu va retroceda crama din Galicea Mare (1415 afisari)
 Cristi Chivu a cerut-o in casatorie pe Adelina Elisei, iar ea a spus "Da" (1224 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13578 sec.