Ziua Logo
  Nr. 4099 de joi, 29 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Ministrii sunt la mana Parlamentului
-- Reprezentantii Legislativului interpreteaza diferit urmarile desfiintarii Comisiei de la Cotroceni
Parlamentul are la dispozitie 45 de zile pentru a se conforma deciziei Curtii Constitutionale privind existenta Comisiei de la Cotroceni care aviza urmarirea penala a ministrilor. Parerile raman impartite in privinta desfiintarii Comisiei, fiind greu de spus deocamdata cum va fi modificata Legea raspunderii ministeriale.
Prima necunoscuta este daca Parlamentul va modifica explicit prevederile Legii raspunderii ministeriale. Conform Constitutiei, aplicarea prevederilor declarate neconstitutionale sunt suspendate timp de 45 de zile, timp in care forul legislativ poate amenda legea in sensul obiectiilor Curtii Constitutionale. Teoretic, modificarea nu este obligatorie, dar daca nu este facuta, articolele neconstitutionale devin nule de drept dupa expirarea termenului. Juristii PD sustin ca nu se impune modificarea legii. "Conform deciziei Curtii, presedintele nu mai are nevoie de nici un fel de comisie pentru a permite urmarirea penala a unui ministru. Din moment ce existenta comisiei speciale a fost declarata neconstitutionala, nu vad de ce Parlamentul ar trebui sa revizuiasca articolele referitoare la aceasta", a declarat deputatul Daniel Buda (PD).
Seful statului ramane fara paravanul comisiei
Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon (PC) (foto), apreciaza ca foarte buna decizia Curtii, insa din alte considerente. Andon a declarat ca presedintele nu se mai poate prevala de avizul comisiei speciale pentru a-si acoperi eventualele decizii gresite. In plus, contestatiile ministrilor vizati nu puneau in cauza decizia presedintelui, ci pe cea a Comisiei. In plus, imaginea publica a ministrilor avea de suferit in cazul in care acestia trebuiau sa se prezinte la Cotroceni pentru a se justifica inainte chiar de inceperea urmaririi penale. "In privinta lui Traian Basescu, sa nu ne facem iluzii ca s-ar fi sinchisit de deciziile Comisiei", a conchis Andon. Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, sustine ca Parlamentul trebuie sa ia o decizie in cele 45 de zile. Daca Ordonanta Guvernului a fost declarata in intregime neconstitutionala, in cazul Legii raspunderii ministeriale este vorba de doar cateva articole, restul actului normativ producand in continuare efecte juridice.
PSD, in expectativa
Opinii diverse exista in randul juristilor PSD. Daca Victor Ponta afirma ca Tudor Chiuariu si premierul ar putea fi acuzati pentru abuz in serviciu deoarece au promovat cu bunastiinta un act neconstitutional, senatorul Serban Nicolae a catalogat afirmatia ca "o declaratie politica" deoarece nu se justifica urmarirea penala a oricarui ministru ce ia o decizie declarata ulterior ca neconstitutionala. In ceea ce priveste termenul de 45 de zile, pesedistul apreciaza ca aceasta este doar o recomandare. Senatorul are dubii si in privinta deciziei Curtii, din moment ce comisia nu avea personalitate juridica si era doar un for consultativ. Serban Nicolae spera ca la Senat sa treaca un proiect de-al sau de revizuire a Legii raspunderii astfel incat urmarirea penala impotriva ministrilor sa fie avizata de presedinte doar daca presupusa infractiune are legatura directa cu calitatea de membru al Guvernului. In caz contrar, se aplica prevederile de drept comun, fara a mai fi necesar un aviz din partea Presedintiei sau Parlamentului. (Adrian ILIE)
 Afisari: 551  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Misterul inmultirii maghiarilor (2596 afisari)
 Kovesi si Morar, numiti ilegal de Basescu (1940 afisari)
 Cu oricine, oricand, numai la distrugere (1904 afisari)
 Santajul (1832 afisari)
 S-a desfiintat Colegiul Electoral Bisericesc (1756 afisari)
 Balcanii, in pragul unui nou razboi (2189 afisari)
 Un barbat a murit dupa ce telefonul mobil i-a explodat in buzunar (2032 afisari)
 Pictorial incendiar: Christina Aguilera cu burtica la vedere (1605 afisari)
 Mircea Dinescu va retroceda crama din Galicea Mare (1415 afisari)
 Cristi Chivu a cerut-o in casatorie pe Adelina Elisei, iar ea a spus "Da" (1224 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01811 sec.