Ziua Logo
  Nr. 4099 de joi, 29 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Judecatorul decide daca suspenda procesul in cazul unei exceptii de neconstitutionalitate
-- Judecatorul va putea decide daca suspenda judecarea unui dosar in cazul invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate, conform unui proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale adoptat ieri de Guvern. Astfel, s-ar elimina suspendarea de drept a judecatii.
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare. Potrivit noii prevederi, "prin incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale, instanta poate dispune motivat, din oficiu sau la cererea partii interesate, suspendarea judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate". Incheierea prin care s-a dispus suspendarea judecarii cauzei sau cea prin care s-a respins cererea de suspendare poate fi atacata cu recurs.
Acesta se judeca fara citarea partilor la instanta ierarhic superioara. Corespunzator, proiectul prevede si modificarea articolului 303, alineatul 6 din Codul de procedura penala, care introduce, de asemenea, posibilitatea instantei de a dispune suspendarea judecatii pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate. De asemenea, prin modificarile aduse proiectului de lege, a fost introdus si dreptul de a cere revizuirea unei hotarari definitive care ar contrazice decizia Curtii Constitutionale. Concret, in cazul in care judecata nu este suspendata, iar Curtea Constitutionala constata neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care au facut obiectul exceptiei, proiectul prevede o noua cauza de revizuire, propunand in mod corespunzator completarea Codului de procedura penala si, respectiv, a Codului de procedura civila. Astfel, potrivit 408, indice 2 din Codul de procedura penala, "hotararile definitive pot fi supuse revizuirii si in cazul in care Curtea Constitutionala a admis o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la o dispozitie legala care a fost de natura sa influenteze solutia pronuntata in cauza". Pot cere revizuirea oricare parte din proces, sotul si rudele apropiate ale condamnatului, chiar si dupa moartea acestuia, si procurorul.
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a apreciat ieri propunerea, spunand ca posibilitatea continuarii proceselor in care au fost invocate exceptii de neconstitutionalitate duce la scurtarea procedurilor juridicare. "Contestarea conformitatii cu Constitutia a prevederilor legale s-a transformat dintr-un drept legitim intr-un abuz pentru a intarzia solutionarea unor cauze. Aceasta afecteaza procedurile in dosarele de mare coruptie", a sustinut ministrul Justitiei.
 Afisari: 289  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Instituirea unei ticalosii.   de Ion Ninel
suspendarea   de avarfreson
A r h i v a
  Kovesi si Morar, numiti ilegal de Basescu    5 comentarii
  Stiri pe scurt    2 comentarii
  Misterul inmultirii maghiarilor    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Misterul inmultirii maghiarilor (2596 afisari)
 Kovesi si Morar, numiti ilegal de Basescu (1940 afisari)
 Cu oricine, oricand, numai la distrugere (1904 afisari)
 Santajul (1832 afisari)
 S-a desfiintat Colegiul Electoral Bisericesc (1756 afisari)
 Balcanii, in pragul unui nou razboi (2189 afisari)
 Un barbat a murit dupa ce telefonul mobil i-a explodat in buzunar (2032 afisari)
 Pictorial incendiar: Christina Aguilera cu burtica la vedere (1605 afisari)
 Mircea Dinescu va retroceda crama din Galicea Mare (1415 afisari)
 Cristi Chivu a cerut-o in casatorie pe Adelina Elisei, iar ea a spus "Da" (1224 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01842 sec.