Ziua Logo
  Nr. 4099 de joi, 29 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Mariana Nicolesco, ambasadoarea culturii romane
-- Diva a primit premiul Special Kultur Preis Europa * Distinctia a fost oferita anul trecut fostului presedinte al Germaniei, Johannes Rau
Chiar de ziua "divei divine" Mariana Nicolesco, la finele Concertului Master Class sustinut ieri la Sibiu, cu participarea laureatilor Concursului International de Canto Hariclea Darcl�e 2007, marea soprana romanca a primit din partea presedintelui Forumului Cultural European, Dieter Topp, Premiul Special Kultur Preis Europa "pentru implinirile sale si pentru rolul exceptional, incununat de succes, pe care-l asuma in relatia Romaniei cu Europa si a Europei cu Romania". Am stat de vorba cu doamna Mariana Nicolesco, in exlusivitate pentru cititorii ZIUA.
"S-a intamplat de multe ori sa-mi sarbatoresc ziua de nastere pe scena. La Teatrul alla Scala din Milano, la Metropolitan Opera din New York, Lyric Opera din Chicago sau Teatrul Municipal din Rio de Janeiro. Ori la Bunka Kaikan din Tokio, unde am primit pur si simplu, in scena, o caruta incarcata de flori. Sau in Canada, la Edmonton, in Statul Alberta, unde traieste o veche comunitate romaneasca ce a construit la 1898 cea mai veche biserica ortodoxa din cele doua Americi. Un grup de romani din acea comunitate s-a prezentat cu o mare emotie si mi-a oferit un tort imens, pe care l-am impartit in scena cu toata distributia, orchestra si corul", ne spune diva.
"De data aceasta, iata, ziua mea de nastere ma gaseste in inima Romaniei, alaturi de laureatii Concursului International de Canto Hariclea Darcl�e 2007, pentru a da Sibiului, fie si pentru o seara, statutul de Capitala Europeana a Artei Cantului".
Cine au fost invitatii speciali ai sarbatorii de ieri ? "Concursul International de Canto Hariclea Darcl�e a reunit pana acum peste 1500 de concurenti din 45 de tari si din 5 continente. In aceast spirit de larga deschidere si de comuniune prin muzica am conceput si acest Concert - Master Class, invitandu-i pe mezzosoprana chineza Baoyi Bi, pe tenorul mexican Cesar Sanchez, pe baritonul basarabean Valeriu Caradja, pe sopranele Aurelia Florian, Georgeta Grigore, Daniela Pacurar, pe mezzosoprana Carmen Topciu, pe tenorii Liviu Iftene si Bogdan Mihai, pe contratenorul Florin Ouatu si pe basul Daniel Mateianu. Ei au fost acompaniati la pian de un muzician, dirijor si instrumentist de prim plan, maestrul Marco Balderi".
Martorii unei adevarate metamorfoze pe care, ca interpreti, artistii lirici sunt chemati in permanenta s-o traiasca in serviciul marii arte, pe calea perfectiunii artistice, aprofundand sensul, semnificatia, valoarea fiecarei fraze muzicale, iubitorii de muzica din Sibiu, si apoi milioane de telespectatori din 37 de tari, prin transmisia pe canalul european de televiziune Mezzo, au asistat ieri la transpunerea unor pagini sublime de Vivaldi, Haendel, Mozart, Rossini, Donizetti, Bizet, De Falla, Mascagni, Verdi, Puccini.
Mariana Nicolesco este mentorul de o inegalabila generozitate al noilor generatii de artisti lirici din Romania si din alte tari. O iscodim pe aceasta tema: "Este adevarat ca nu toti artistii au darul de-a transmite altora comorile pe care le detin. Este si mai adevarat ca unii dintre ei nu vor s-o faca, promovand mediocritatea pentru a lasa impresia ca nimeni nu e si nu va mai fi ca ei. Uitati-va la figurantele lirice care apareau pe langa Pavarotti sau care apar azi pe langa un Carreras. Eu le stau alaturi adevaratelor voci, adevaratelor talente, adevaratelor vocatii".
Si toate acestea, cu mijloace minime: "Un lucru e sigur: cu cele mai modeste mijloace imaginabile, pentru obtinerea carora eu trebuie sa ma bat pana in ultima clipa, noi am creat si cream evenimente fondatoare de cultura, dam o sansa fara egal tinerelor talente, dintre care multe, romani si straini, se impun pe scenele internationale. Scopul nostru este acela de a servi muzica, nu de a ne servi de muzica, iata de ce numerosi tineri vin spre noi cu mari sperante, iata de ce presa scrisa, ca si celelalte mijloace media, ne acorda o atentie deosebita".
Despre Festivalul si Concursul Enescu n-am auzit asemenea lucruri, si totusi au un buget enorm. De ce, nu este prea clar. Diva si-ar dori poate un mai bun imbold material pentru noua generatie, dar nu vrea sa se transforme intr-o instanta publica: "Nimeni nu si-a propus si nimeni n-a intreprins ceea ce am dorit si realizat eu in raport cu tanara generatie, cu viitorul ei, singurul lucru care ma intereseaza. Nu-mi propun asadar sa judec pe nimeni, chiar daca am propria mea viziune despre ce ar trebui sa fie Festivalul si Concursul Enescu. Pot spune insa ca Festivalul Enescu are un buget colosal, asigurat din timp, un buget in acest an de 10 milioane de euro, cel mai mare buget de care dispune vreun festival muzical din Europa".
Ieri seara, intr-o atmosfera magnifica, presedintele Forumului Cultural European din Berlin i-a remis o distinctie exceptionala, Medalia Europei, ca parte a Premiului Kultur Preis Europa, primit, printre altii, si de fostul Presedinte al Germaniei, Johannes Rau. Marea soprana se bucura de semnificatia motivatiei Forumului: "Din scrisoarea pe care am primit-o rezulta ca aceasta distinctie mi-e acordata in numele implinirilor mele artistice, al ideii de unitate europeana, pentru rolul meu ca mentor al tinerilor artisti si pentru acela de creatoare a importantului Concurs International de Canto Hariclea Darcl�e. Si, citez: <<pentru modul in care reusiti sa aduceti cultura romaneasca in Europa si Europa in Romania>>. Nimic nu ma putea bucura mai mult decat aceste ultime cuvinte".
Ceea ce nu toti ziaristii stiu este faptul ca in timp ce alti "intelectuali" faceau turul lumii cu fonduri de la partid si Securitate, Mariana Nicolesco a fost persecutata politic fiind condamnata de un tribunal militar pentru ca nu a revenit in Romania dupa terminarea studiilor, la Roma. "I-am spus domnului Dieter Topp la mica ceremonie din ieri seara ceea ce romanii stiu, si anume ca timp de 21 de ani nu m-am putut reintoarce in tara natala, rupta de Europa-mama. Premiul si Medalia Europei incununeaza asadar un vis implinit, acela al unitatii Europei si al culturii europene si onoreaza o artista care, de la caderea Cortinei de Fier a facut, intr-adevar, tot ce i-a stat in putinta, asa cum spune in scrisoarea pe care mi-a trimis-o, pentru a aduce Romania in Europa si Europa in Romania."
Mariana Nicolesco ramane o luptatoare pentru Romania si valorile ei reale. Ne marturiseste: "I-am spus, de asemenea, Presedintelui Forumului Cultural European cat de mult ma bucur ca a venit sa remita Medalia Europei unei artiste care a cunoscut de timpuriu tragedia Europei divizate, o artista care la terminarea studiilor la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, unde ajunsese prin concurs, castiga la Milano cea mai mare competitie de canto a timpului. O artista care in urma acelui succes cerea de la tara natala o prelungire de viza de trei luni, pentru a incepe cariera pe care o stim. Viza care-i era refuzata, ordonandu-i-se sa se intoarca in tara in 48 de ore. Cum nu am facut acest lucru, am fost condamnata in lipsa la cinci ani inchisoare. Acum, cand destinul nostru e contopit cu destinul Europei, vreau sa stim bine noi insine si sa stie toata lumea ca meritam pe deplin un loc de onoare in marea civilizatie de care apartinem. Acesta si e rostul Concertului - Master Class de la Sibiu", conchide marea artista a Romaniei si a lumii.
Victor RONCEA 
Alte articole
  Viva Opera!    (Cultura, 2007-10-17)
 Afisari: 218  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
ce liniste ...   de the
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Misterul inmultirii maghiarilor (2596 afisari)
 Kovesi si Morar, numiti ilegal de Basescu (1940 afisari)
 Cu oricine, oricand, numai la distrugere (1904 afisari)
 Santajul (1832 afisari)
 S-a desfiintat Colegiul Electoral Bisericesc (1756 afisari)
 Balcanii, in pragul unui nou razboi (2189 afisari)
 Un barbat a murit dupa ce telefonul mobil i-a explodat in buzunar (2032 afisari)
 Pictorial incendiar: Christina Aguilera cu burtica la vedere (1605 afisari)
 Mircea Dinescu va retroceda crama din Galicea Mare (1415 afisari)
 Cristi Chivu a cerut-o in casatorie pe Adelina Elisei, iar ea a spus "Da" (1224 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02172 sec.