Ziua Logo
  Nr. 4098 de miercuri, 28 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Mancarea ne mananca
-- Romanii dau aproape 40% din venit pe mancare, in timp ce pe servicii cheltuie doar 17% din ceea ce castiga * Aceasta distributie a cheltuielilor este specifica tarilor sarace
Romanii cheltuiesc pentru alimente 38% din venituri, pentru servicii doar 17%, in timp ce achizitionarea marfurilor nealimentare are o pondere de 45%, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.
"Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte putin", a spus Vasilescu, la o conferinta pe tema comunicarii intre banci si IMM-uri, transmite Mediafax. El a aratat ca in tarile dezvoltate serviciile au o contributie cuprinsa intre 60% si 80% din PIB, in timp ce "noi (Romania - n.r.) de o scurta vreme am reusit putin peste 50%". Din coeficientul de ponderare al Institutului National de Statistica (INS), care are 10.000 de puncte, segmentul marfurilor alimentare cumuleaza peste 3800 de puncte, ceea ce inseamna ca romanii cheltuiesc 38% din venituri pe alimente.
"Nivelul cheltuielilor pentru mancare este foarte ridicat, avand in vedere ca o definitie americana a saraciei spune ca o familie este saraca daca cheltuieste mai mult de o treime din venituri pe alimente", a spus Vasilescu.
El a aratat ca segmentul marfurilor nealimentare totalizeaza 4500 de puncte, unde o mare parte din cheltuieli sunt destinate intretinerii locuintei, iar cel al serviciilor doar 1700 de puncte.
Potrivit lui Vasilescu, Romania va reusi sa se apropie de nivelul tarilor dezvoltate in ceea ce priveste ponderea serviciilor in tabloul inflatiei pe masura ce vor creste veniturile populatiei. "Romanii vor castiga mai mult peste o perioada, probabil ca vor si manca mai mult, dar si mai de calitate, insa ponderea alimentelor va fi mai mica pe tabloul inflatiei, crescand cea a serviciilor", a precizat consilierul guvernatorului BNR. De remarcat, ponderile din acest an sunt stabilite de INS, conform reglementarilor UE, pe baza cercetarilor efectuate in anul 2005.
Un miliard de euro de Craciun de la "capsunari"
Romanii care lucreaza in strainatate ar putea trimite in tara, in perioada sarbatorilor de iarna, circa un miliard de euro, a mai spus Vasilescu.
"Cred ca banii proveniti de la romanii din strainatate se vor inmulti si acum, in perioada sarbatorilor de iarna. Daca va intra un miliard de euro, va fi bine", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.
El a aratat ca intrarile de valuta de la romanii plecati in strainatate au loc in trei etape pe parcursul anului, respectiv inainte de Craciun, inainte de Paste si la inceputul vacantei de vara.
"Daca oferta de valuta va fi mai mare si va fi inmultita de banii din afara, va fi bine si pentru cursul de schimb. Pe de alta parte, si cererea de valuta este in crestere si trebuie sa vedem cum se vor echilibra", a explicat Vasilescu.
Reprezentantul BNR a adaugat ca cererea de valuta din partea romanilor care pleaca in vacanta in strainatate in perioada sarbatorilor de iarna este mai mica, dar si aceasta se afla in crestere.
"Nu am gasit inca un echilibru intre turistii care pleaca in strainatate si cei care vin in Romania, intotdeauna sunt mai multi cei care pleaca", a completat consilierul guvernatorului BNR.
Vasilescu a confirmat estimarile vehiculate, potrivit carora suma totala intrata in tara in acest an de la romanii aflati in strainatate va depasi cinci miliarde de euro, putand ajunge la 6,3-6,4 miliarde euro. "Cred ca va fi asa, iar suma venita din afara va contribui pozitiv si la contul curent", a mai spus Vasilescu. (G.M.)
 Afisari: 960  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Cat platesc romanii pe facturi ???   de Holospin
Mancarea . . . .   de doctorul
Tradiceanu ne-a adus la sapa de lemn...   de Onesti
Mai terminati cu "capsunari"!!!!   de Olga Khan
A r h i v a
  Taxa auto ar putea fi modificata pana la vara    
  Conflict AVAS-Petrom pe tema investitiilor    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de pedeapsa (3492 afisari)
 Telefoanele otravite II (3247 afisari)
 "Top 300" aduna 27% din PIB (2600 afisari)
 Tabula Peutingeriana - comoara romanilor (1924 afisari)
 Mireasa terorista (1813 afisari)
 Carlos Sacalul: Iliescu nu a uitat nimic (2817 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa au divortat tinandu-se de mana (2144 afisari)
 NASA a dat publicitatii o noua harta a Antarcticii (1569 afisari)
 Cele mai bune fotografii ale anului (1127 afisari)
 Azerbaidjanul ar putea reporni razboiul cu Armenia (1063 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01035 sec.