Ziua Logo
  Nr. 4098 de miercuri, 28 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Tabula Peutingeriana - comoara romanilor
-- "Tabula Peutingeriana" este una dintre cele mai valoroase comori ale Bibliotecii Nationale austriece. Harta, realizata in Evul Mediu, este singura copie existenta a unei harti din Imperiul Roman. Documentul, care are o lungime de sapte metri, ilustreaza reteaua drumurilor romane din Spania si pana in India.
Aceasta harta in mod normal nu este expusa niciodata publicului pentru ca este extrem de fragila, ea fiind afectata pana si de lumina zilei. Insa specialistii au facut totusi o exceptie, ei expunand comoara pentru o singura zi, in cadrul unui eveniment UNESCO.
La prima vedere, harta romana nu pare a semana deloc cu o harta moderna, mai ales ca acum pe harti sunt mentionate locurile unde se afla un hotel, un restaurant etc.
In documentul vechi, marile sunt mult mai diferite, Marea Mediterana fiind, de exemplu, redusa la doar la o fasie de apa care seamana mai degraba cu un rau sau cu un fluviu decat cu o mare.
In loc sa fie orientata de la nord la sud, aceasta harta - care are o latime de doar 34 de centimetri - este creata de la vest la est.
In ciuda aspectului, directorul Departamentului de Manuscrise, Autografe si Colectii din cadrul bibliotecii Nationale austriece, Andreas Fingernagel, a declarat ca documentul era foarte util, semanand mai degraba cu o harta a mijloacelor de transport din Londra, decat cu o harta geografica.
"Liniile rosii reprezinta drumurile principale. Chiar si asa exista pe aceste drumuri cate un mic carlig, care inseamna ca acolo se afla locuri de popas si odihna. Distanta intre aceste popasuri este de o zi de mers. Acele locuri erau destinate civililor din Imperiul Roman, curierilor si calatorilor".
Unele dintre aceste cladiri aveau desenate curti mari - ceea ce insemna ca sunt popasuri mai luxoase.
Unica in lume
In centrul "Tabula Peutingeriana" se afla Roma. Orasul, care e reprezentat de o figura incoronata pe un tron, are multe drumuri care duceau si care ieseau din metropola. Unele dintre acestea, ca Via Appia si Via Aurelia, exista si astazi.
Se pare ca harta "Tabula Peutingeriana" dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea, inceputul secolului XIII-lea, fiind realizata in sudul Germaniei sau Austria.
Insa Fingernagel este de parere ca documentul este mult diferit fata de alte documente medievale si ca este in mod cert o copie a unui document mult mai vechi, care dateaza din secolul al V-lea.
"In hartile secolelor XII si XIII, in centrul hartii se afla Ierusalimul, si nu Roma. Cartografii Evului Mediu nu erau interesati sa arate pe harti hanurile sau locurile de popas, ci, mai degraba locurile sfinte ale Crestinatatii".
Harta mai ofera si alte detalii care indica faptul ca este mult mai veche. Unul dintre aceste indicii este prezenta orasului Aquileia, care a fost distrus in anul 452 de catre huni.
Pergamentul a fost numit dupa unul dintre primii sai proprietari, Konrad Peutinger, iar mai tarziu probabil a fost obtinut de catre Biblioteca Imperiala din Viena, care acum este Biblioteca Nationala austriaca.
"Este un obiect extrem de valoros. Este singura harta din lumea antica - desi este doar o copie. Aceasta harta ne ajuta sa ne imaginam cum functionau lucrurile in acele vremuri", a declarat Fingernagel. (B.M.)
 Afisari: 1924  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Pai daca este romana atunci atunci austriecii trebe sa ne-o retrocedeze. Care pui de dac   de ionion
Fratilor redactori!   de synd
A r h i v a
  Ghiveciul minune    2 comentarii
  Clooney si Don Cheadle, onorati de laureati ai premiului Nobel    
  Robert de Niro vrea tablourile tatalui sau    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de pedeapsa (3492 afisari)
 Telefoanele otravite II (3247 afisari)
 "Top 300" aduna 27% din PIB (2600 afisari)
 Tabula Peutingeriana - comoara romanilor (1924 afisari)
 Mireasa terorista (1813 afisari)
 Carlos Sacalul: Iliescu nu a uitat nimic (2817 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa au divortat tinandu-se de mana (2144 afisari)
 NASA a dat publicitatii o noua harta a Antarcticii (1569 afisari)
 Cele mai bune fotografii ale anului (1127 afisari)
 Azerbaidjanul ar putea reporni razboiul cu Armenia (1063 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01152 sec.