Trei fosti directori ai SC FRUVIMED SA Medgidia si reprezentanta administratorului judiciar FAIR & FULL CONSULTING INSOLVENCY IPURL sunt urmariti penal de Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia, pentru fraude, evaziune fiscala, spalare de bani si alte infractiuni ce depasesc orice imaginatie. Sub bagheta fostului director al SRI, Virgil Magureanu, care face parte din consiliul de administratie al societatii, adevaratul actionar majoritar, Constantin Samson, a fost indepartat cu forta din FRUVIMED.
In acelasi timp, si participatia SIF Transilvania a fost diminuata prin fals de la 20,816%, la numai 10,139% din actiuni. Dupa trei ani de zile de procese, in care Samson si-a cautat dreptatea, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anulat irevocabil hotararile falsei conduceri a societatii, restabilind situatia anterioara. Numai ca asa-zisul actionar majoritar, Paris Carapid, directorii Gheorghe Sorici (foto), Aurel Seitan si administratorul judiciar Fanica Constantin, manuiti din umbra de Virgil Magureanu, au refuzat sa puna in aplicare hotararea instantei supreme. In urma unor reclamatii, Parchetul Medgidia, prin procurorul Teodor Nita, a descins la FRUVIMED, ridicand documente, dispunand arestul preventiv al lui Sorici (o saptamana mai tarziu) si stabilind interdictia de a parasi localitatea pentru celelalte persoane, impotriva carora a fost declansata urmarirea penala. La punerea in aplicare a deciziei ICCJ au participat, pe langa procurorul de caz si executorul judecatoresc, importante forte de politie, jandarmi si trupe DIAS.
Directorii penali
SC FRUVIMED SA Medgidia s-a privatizat in anul 2000. Asociatia PAS (Programul Asociatiei Salariatilor) a achizitionat de la Ministerul Agriculturii 79,184% din capitalul social. Pe atunci membru al acestei asociatii, cu acte-n regula, Constantin Samson a cumparat intregul pachet de actiuni, angajandu-se ca dupa plata integrala a acestuia, sa cedeze 15% salariatilor.
Datorita acestui demers, cu care toata lumea a fost de acord, societatea a fost salvata de la faliment. In 2002, FRUVIMED a intrat in reorganizare judiciara, iar pana in 2004, actionarul majoritar si-a achitat datoriile catre stat. Actionariatul arata asa: Constantin Samson - 67,306%, SIF Transilvania - 20,816% si PAS FRUVIMED -11,878%. Vazand ca societatea s-a redresat, penalii Paris Carapid, Gheorghe Sorici, Aurel Seitan si administratorul judiciar Fanica Constantin au tinut o sedinta in care l-au exclus pe Samson atat din PAS, cat si din FRUVIMED. Era momentul in care Virgil Magureanu fusese atras in consiliul de administratie, pentru a le asigura acestora protectia necesara.
Filmul ultimelor evenimente
La data de 9 septembrie, procurorul Teodor Nita a descins la FRUVIMED, solicitand dosarul privind relatiile comerciale ale societatii cu SC BEST WINE SELLECTION SRL, care ar fi provocat un prejudiciu de doua miliarde de lei vechi.
Deoarece a tinut sa vada si alte documente ale FRUVIMED, directorul Gheorghe Sorici l-a amenintat pe procuror cu relatiile sale de rudenie, fapt ce i-a atras doua amenzi pentru obstructionarea justitiei. La data de 19 septembrie, incepand cu ora 13.00, Nita a venit din nou, de asta data declansand procedurile premergatoare urmaririi penale, ridicand documente din contabilitate, audiind martori si intocmind procese verbale. Ancheta a continuat la Parchet pana la ora 4.00, in dimineata celei de-a doua zi. La data de 26 septembrie, actionarii majoritari Constantin Samson si SIF Transilvania au fost repusi in drepturi, in ciuda conducerii impostoare si a oamenilor muncii.
Declansandu-se urmarirea penala, pe numele directorului general Gheorghe Sorici a fost emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, confirmat de Judecatoria Medgidia, pentru ca acesta impiedica desfasurarea anchetei si instiga salariatii la nesupunerea in fata legii. Celorlalti invinuiti, Carapid, Seitan si Fanica Constantin, li s-a interzis sa paraseasca localitatea. Dupa sase zile, Gheorghe Sorici a facut recurs la Tribunalul Constanta, impotriva masurii de retinere preventiva, fiind pus in libertate. Interesant este ca judecatoarea care a dat solutia este nepoata directorului Aurel Seitan.
Furt si delapidari
In perioada 22 iulie - 20 septembrie 2004, conducerea penala a FRUVIMED a primit 6,1 miliarde de lei de la anumite firme, in baza unor contracte si precontracte dubioase.
In schimbul banilor, societatea se angaja sa livreze vin. Numai ca pretul stabilit intre producator si beneficiar s-a situat cu mult sub pretul de productie, sub ochii complici ai administratorului judiciar, Fanica Constantin. Producerea unui litru de vin obisnuit costa in jur de 1,5 RON. Tripleta infractionala Carapid-Sorici-Seitan il vindeau, insa, cu preturi cuprinse intre 0,6 si 0,8 RON. Dar asta nu e tot. ZIUA se afla in posesia unor dovezi indubitabile, ce demasca modul in care conducerea penala a societatii fura mari cantitati de vin. La data de 30 noiembrie 2005, SC FABINA FAB SA Bucuresti a cumparat 7050 litri de vin de masa, cu 1 RON/litru. Pentru acest transport s-au intocmit acte-n regula, dar, la urmatoarea cursa, documentele au fost anulate, ca si cum vanzarea celor peste sapte tone de vin n-ar fi existat. Pe acest sistem au fost delapidate impresionante cantitati de vin din 2005 si pana in prezent, numarul facturilor si avizelor de insotire a marfii fiind mai mare de o suta. Alte partenere ale FRUVIMED au fost: PRO-VIN GROUP SRL, CASA VINULUI Dr. PUSCA SRL, ORIZONTURI NOI SRL, FABINA PROD SA, INTENSIV GROUP, VINEXPORT SA, ANTOMAR SRL si AMERICAN MODEL MARKETING SRL.
In alta ordine de idei, SC FRUVIMED detine restaurantul Perla Dobrogei din Medgidia, in suprafata de 1076 mp si cu un vad bun, la sosea. Acesta este inchiriat, pe o relatie de prietenie, pentru suma de doar 900 RON/luna. De asemenea, Seitan si Sorici au inchiriat un magazin de desfacere din Constanta, in suprafata de 200 mp, cu doar 300 de euro/luna. Chiriasul l-a subinchiriat la randul lui cu 1400 de euro, dar asta n-a deranjat pe nimeni. Ce e mai grav, in contabilitatea firmei nu exista nici macar o factura, din care sa reiasa ca FRUVIMED ar fi incasat chirie macar pentru o luna de zile. Alte magazine de desfacere ale societatii au fost lasate sa functioneze in paguba, sub pretextul absurd ca ar face publicitate firmei.
Hotia lui Carapid
In paralel cu investigatiile procurorului Teodor Nita, Constantin Samson si reprezentantul SIF au declansat un control intern la FRUVIMED, indata ce au intrat in drepturile stabilite de ICCJ.
Fraudele pe care le-au descoperit sunt de domeniul fantasticului, in urma acestora Paris Carapid (foto) devenind actionar majoritar, iar Seitan si Sorici - actionari semnificativi, fara sa fi adus vreun leu in societate. Aici trebuie mentionat ca, potrivit unei note a Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor din vara lui 2004, Carapid si-ar fi deschis doua conturi la BCR, unul in lei si altul in valuta. Prin intermediul acestora au fost efectuate o serie de operatiuni bancare ce au depasit suma de 10.000 de euro. Citam in continuare: "Carapid Paris, in momentul in care a depus in numerar 10 mld. lei (14 iulie 2007 - n.r.) a declarat in fals organelor bancare ca sursa veniturilor o reprezinta <<dividende>>, intrucat acesta nu este asociat/actionar la nici o societate comerciala romana. De asemenea, nu poate fi justificata legal provenienta sumelor totale depuse in numerar de Carapid Paris (20.141.000.000 lei) intr-un interval de timp foarte scurt (14 iulie - 23 iulie 2004), acesta fiind doar salariat la SC FRUVIMED SA Medgidia (unde face naveta de la Constanta)". De unde a facut rost falsul actionar majoritar de aceste sume de bani este simplu. Tocmai de la societate, prin delapidare, evaziune fiscala si alte infractiuni de o mare gravitate, care pot fi dovedite cu acte.
Pe de alta parte, la data de 28 iunie 2004, numitul Paris Carapid si-a deschis un cont, in care a depus suma de 1394 lei ROL. In urma unor depuneri succesive in nume propriu, fondurile fiind sustrase din FRUVIMED SA, falsul actionar majoritar a ajuns sa detina in cont zecide miliarde de lei. In acelasi timp, media salariala a angajatilor societatii nu depasea 400 RON. Cand a realizat ca delapidarile nu mai pot continua la nesfarsit, si-a vandut toate bunurile pe care le avea, inclusiv locuinta personala. In acest mod, instantele de judecata nu vor mai avea pe ce sa-i puna sechestru asigurator, pentru acoperirea pagubelor provocate.
"De aici s-a furat pe rupte"
Constantin Samson sustine ca din Fruvimed s-a furat pe rupte si ca timp de trei ani nu s-a platit nimic la bugetul statului. "Este incredibil ce am putut gasi in contabilitatea FRUVIMED. De aici s-a furat pe rupte intr-un mod de neimaginat. In plus, timp de trei ani nu s-a platit nici un leu la diversele bugete, dar n-a venit nici un control ca sa intrebe ce se petrece aici. Datoriile se ridica la peste 350 de miliarde de lei", a precizat actionarul majoritar. Potrivit acestuia, FRUVIMED mai avea de achitat la o banca doua rate ale unui credit, in suma de 20 de miliarde de lei. Pentru debit s-a instituit un gaj pe bunuri ale societatii in valoare de 260 de miliarde de lei. Conducerea penala Carapid-Sorici-Seitan a incheiat un contract de imprumut cu SC INTENSIV GROUP SRL, urmand ca in schimbul celor 20 de miliarde sa se plateasca cu vin, la pretul de 1,2 RON litrul. Ulterior, printr-un act aditional, pretul a fost diminuat la 0,85 RON/litrul, beneficiarul angajandu-se sa furnizeze sticlele, dopurile si etichetele. Imbutelierea propriu-zisa a fost cotata la 0,25 RON, cand aceasta operatiune costa minimum 0,5 RON. Pe deasupra, FRUVIMED a mai acordat si un comision de 8%, pentru promovarea produsului, chipurile, prin publicitate. Asadar, de la 1,2 RON s-a ajuns sub jumatate, adica la 0,5 - 0,6 RON/litru. FRUVIMED a primit banii si i-a depus la banca, aceasta cedand gajurile, prin procesul verbal nr. 1 din 3 iulie 2007, catre SC INTENSIV GROUP, cu toate ca ratele fusesera achitate de FRUVIMED.
Atac la procuror
De sase luni de cand face parte din Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia, procurorul Teodor Nita a deranjat foarte multi oameni de afaceri si politicieni din mafia constanteana. El a reusit performanta de a inainta instantei de judecata sute de dosare peste care se asternuse praful de ani buni. Pana de curand, cand un saptamanal local a incercat sa-i scoata basma-curata pe penalii de la SC FRUVIMED SA Medgidia, nici una dintre deciziile procurorului n-a fost contestata. Acesta nu s-a aratat surprins de decizia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, care s-a autosesizat subit in cazul unui presupus abuz in serviciu, asteptand concluziile corecte. Pe de alta parte, Samson a incercat sa inscrie la Registrul Comertului componenta reala a actionariatului si a noului Consiliu de Administratie. La data de 13 noiembrie 2007, judecatoarea Corina Tapu i-a recunoscut acestuia calitatea decisa de ICCJ, insa a respins total inexplicabil inscrierea de mentiuni solicitata. Culmea, cu doar cinci zile mai devreme, datele de inmatriculare ale SC FRUVIMED suferisera modificari, fara ca actuala conducere a societatii sa cunoasca acest lucru. Printre membrii consiliului de administratie il intalnim in continuare pe Virgil Magureanu, supranumit de presa Sarpele cu ochelari.