Ziua Logo
  Nr. 4084 de luni, 12 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Adomnitei pierde razboiul salariilor
-- Miza electorala nu permite Parlamentului sa-i dea dreptate ministrului
Ministrul Cristian Adomnitei iese invins pe toate fronturile, in ultimele saptamani - atat de profesori, care isi castiga la tribunal dreptul de a primi salariul garantat de Contractul Colectiv de Munca (CCM), cat si de senatorii si deputatii din Comisiile de invatamant, care au modificat in favoarea dascalilor proiectul bugetului pe 2008.
Daca impotriva sentintelor judecatoresti mai poate face recurs, demnitarul a pierdut, insa, definitiv in fata Parlamentului, intrucat miza electorala nu le va permite sa schimbe in plen decizia adoptata in comisii.
Cadrele didactice cu studii superioare din Satu Mare si-au castigat salariile prin justitie, pe modelul colegilor din Dolj si Bucuresti, dand in judecata Ministerul Educatiei si Inspectoratul scolar, pentru a-si obtine lefurile garantate de stat. Este cea de-a treia victorie a profesorilor in ultimele trei saptamani, ei gasindu-si dreptatea in salile de judecata, dupa ce ministrul Cristian Adomnitei i-a amanat mai bine de 10 luni. Potrivit sentintei definitive si executorii, instanta "obliga paratii sa plateasca reclamantilor, incepand cu data de 1.01.2007 si pana la data pronuntarii prezentei sentinte, drepturile salariale neachitate, reprezentate de diferenta dintre salariul de baza minim brut garantat prin Contractul Colectiv de Munca (CCM) unic la nivel national si salariul platit, actualizate cu indicele de inflatie".
Pe 2 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a dat un verdict favorabil Federatiei Educatiei Nationale (FEN), intr-o cauza similara. "Se dovedeste inca odata ca demersurile FEN sunt indreptatite, si ca in fata probelor produse, justitia nu poate decat sa-si faca datoria, indiferent de opiniile ministrilor din Guvern. Avem convingerea ca in toate judetele in care organizatiile afiliate FEN au deschis astfel de procese, sentintele nu pot fi altele", ne-a declarat Catalin Croitoru, liderul FEN.
Adomnitei: "Au castigat doar dreptul de a negocia"
Ministrul Cristian Adomnitei considera, insa, ca dreptul castigat de FEN la Curtea de Apel Bucuresti nu se refera la salariul minim de 880 de lei, ci doar la a negocia stabilirea fondurilor. "Ministerul Educatiei precizeaza ca FEN a cerut in instanta sa i se recunoasca dreptul de a purta negocieri pentru stabilirea fondurilor necesare asigurarii salariului minim garantat prin Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national pe 2007-2010 pentru personalul din invatamant cu studii superioare, iar Curtea de Apel a recunoscut acest drept al FEN", se arata intr-un comunicat al ministerului. Totodata, se precizeaza ca decizia Curtii de Apel in acest caz nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs, dar nu se spune daca s-a utilizat pana acum aceasta cale.
Dreptate in Comisiile de invatamant
Tot ca urmare a demersurilor FEN, Comisiile de invatamant de la Senat si Camera Deputatilor au aprobat, in sedinta comuna, un amendament la proiectul de buget al Ministerului Educatiei, prin care categoriile de personal didactic cu gradul II, definitiv si stagiari, vor beneficia de o majorare suplimentara de 10%, incepand cu 1 ianuarie 2008. "In acest fel se elimina discriminarea facuta prin Legea 220/2007, prin care personalul didactic cu gradul I a primit o majorare suplimentara de 10% peste cresterile prevazute pentru anul in curs. (...) Speram ca acest amendament sa fie sustinut si in plenul Parlamentului, cu ocazia discutarii bugetului", ne-a declarat Croitoru.
Federatia Educatiei Nationale va declansa, azi, conflictul de munca, intrucat Ministerul Educatiei nu respecta acordul de elaborare a unei legi a salarizarii care sa elimine discrepantele intre categoriile de bugetari, dar si pentru ca amana in mod nejustificat inregistrarea Contractului Colectiv de Munca.
Magda SEVERIN 
Alte articole
  Adomnitei si profesorii raman certati    (Social, 2008-01-26)
  Profesorii cer medierea lui Basescu    (Eveniment, 2008-01-12)
  Salarii europene, dupa noroc    (Social, 2007-11-14)
  Profesorii isi iau salariile prin tribunal    (Social, 2007-11-05)
  Profesorii tratati de Guvern ca necalificati    (Social, 2007-10-20)
  Profesorii debutanți vor beneficia de cele mai mari majorări salarile    (2008-11-11 15:35)
  Analisti: Decizia majorarii salariilor profesorilor cu 50% poate duce la scaderea ratingului Romaniei    (2008-10-24 19:53)
  Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% a fost adoptată    (2008-09-29 17:54)
  De la 1 octombrie, cresc salariile profesorilor    (2008-06-19 15:35)
  Negocieri esuate    (2008-01-25 17:17)
 Afisari: 1362  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Bubele "ordonantei zonelor verzi"    2 comentarii
  Romania, prima la masini noi    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Submarin chinez in inima flotei americane (4900 afisari)
 Cine ne pune la zid (2976 afisari)
 Am gasit-o pe Elodia la Roma (2740 afisari)
 Doua solutii pentru o problema (romaneasca devenita europeana) (2598 afisari)
 Delirul antiromanesc are o rezolvare atat de simpla: inteligenta (2214 afisari)
 Zece nave scufundate in stramtoarea Kerci din Marea Neagra (687 afisari)
 Satu Mare: Politistii de frontiera au prins o retea ucrainiana de contrabanda cu tigari (507 afisari)
 Romanul ucis sambata la Napoli este din judetul Dolj (422 afisari)
 Un sfert din miliardarii Forbes au afaceri de succes in Romania (411 afisari)
 Cioroianu: Trimiterea infractorilor in desert nu se va intampla prea curand (379 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01781 sec.